Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

A Kulturális Örökség Napjai - a Bartókban

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ az idén első ízben csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai című programhoz. 2007. szeptember 16-án, vasárnap délután 14.00 órától Czigány Tamás építész vezetésével tekinthetik meg az intézményt az érdeklődők, majd 15.00 órától színjátszó csoportok bemutatkozó délutánja várja a látogatókat.

Az „Amatőr színjátszók a Bartókban" című programot Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke nyitja meg, majd 8 megyei színjátszó csoport lép színpadra. Közöttük vannak gyermek-, ifjúsági és felnőtt csoportok is. Mindhárom korosztály csoportjai állandó résztvevői a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ "színjátszós" rendezvényeinek. A gyermekcsoportok évről-évre sikeres szereplői a Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztivál megyei döntőjének. Az ifjúsági csoportok a Kisfaludy Napok Középiskolai Művészeti Fesztivál sikeres szereplői, míg a nyugdíjas színjátszók a Kultúrával a Nyugat Kapujában rendezvénysorozat kiváló résztvevői. Ezen a délutánon láthatunk népmese feldolgozást, eljuthatunk Petőfi Sándor és Shakespeare világába, valamint életre kel előttünk a falusi búcsúk hangulata is. A rendezvény ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!


Előzmények:

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat. Európai Konferenciáján - melyet a spanyolországi Granadában tartottak 1985. október 3-án - Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter kezdeményezte, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt és segítse, hogy nemzetközi méretűvé válhasson.

1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságát (akkori nevén Országos Műemlékvédelmi Hivatal Nemzetközi és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát), hogy szervezze meg a rendezvényt. Ezt a koordináló munkát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ma is végzi.

Hazánk 1999 óta kiemelten él ezzel a figyelemfelkeltő lehetőséggel. Célja ezzel, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, művelődés, építészet különböző szegmenseire irányítsa és a társadalom eltérő érdeklődésű rétegeit minél nagyobb létszámban mozgósítsa.

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ első ízben csatlakozik ehhez a felhíváshoz, és nagy szeretettel várja az érdeklődő közönséget az intézmény „nyitott délutánjára" és az amatőr színjátszók előadásaira.


Ponty Zita
Sajtóreferens
Győr-Moson_sopron Megyei Önkormányzat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztési program civileknek Pannonhalmán

Pannonhalma - ''Egyházi és egyházközeli civil szervezetek felkészítése a Nemzeti Fejlesztési Terv… Tovább olvasom