Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A kultúra valódi iránytű lehet Győrben

Győr - Bár Győr nem lett befutó az `Európa Kulturális Fővárosa 2010` pályázaton, a projektben dolgozók munkája többszörösen is kamatozhat. Számos felmérés ugyanis a megyeszékhely kulturális értékeinek eddigieknél is hatékonyabb kiaknázására sarkallja az intézményvezetőket, a `kultúramunkásokat`: zenészeket, művészeket.
Ottófi Rudolf, a területért felelős alpolgármester bevezetőjében minden szakma- és nem szakmabelit is a nyílt fórumhoz való hozzászólásra, a közös ötletelésre biztatott. Cél, hogy Győr – kulturális elemeivel – tényleges turisztikai célpont legyen. Mindehhez a startot egy olyan, már elkészült tanulmány jelentheti, amelyben felvázolták a fejlődés lehetőségeit és konkrét javaslatokkal is éltek. A projektet szintén szorgalmazó Szendrényi Éva díszlettervező a korábbinál markánsabb, hatékonyabb és gazdaságosabb működést remél, s ennek megvalósításában számítanak az intézményvezetők segítségére.

Győrben és környékén 22 intézményben mintegy ötszázan tevékenykednek azért, hogy ki-ki kedvére való programra leljen, s a hozzánk látogató turista is visszatérjen a Rába-parti városba, ahol már sokszorosan letette „névjegyét" a Győri Balett, a Médiawave, de sokan a barokk napok programsorozatára vagy a Győri Nyár rendezvényeire váltanak jegyet. Sándor János a határon túli projektmunka hiánya mellett a túlzott bürokráciát említette fékkötőként, és sok intézmény elavult, felújításra, működésbeli struktúraváltásra szorul.

– Győr ebben a tekintetben sem engedheti meg magának a kishitűséget, az önelégültséget – szögezte le hozzászólásában Villányi László költő, a Műhely főszerkesztője. – Néha hihetnénk, zsuga az egész világ, de ezzel együtt miért is ne hirdethetnénk: ellenállunk a szellemi züllésnek...? – tette fel a költői kérdést az irodalmi folyóirat főszerkesztője.

Villányi László költő hozzászólásában úgy vélekedett, Győr nem engedheti meg magának a szellemi züllést, a kicsinyességet. Fotó: Harcsás Judit

Pió Márta újságíró szerint Győrnek olyan igazi kulturális csemegék kellenek, amelyek máshol nincsenek, a város kitűnő földrajzi környezete viszont alapja lehet a határon túli kultúrának, az olyan „kultúrhidak" felállításának, amelyre manapság nagy szükségük van az embereknek, közösségeknek. Horváth Béla, a kertbarátok körének elnöke a kisközösségek erejében rejlő lehetőségeket méltatta. Havasrétiné Méry Judit a győri nők terveihez, közösségi rendezvényeihez kért nyilvánosan is támogatást, dr. Rácz Sándor, a Társadalmi Egyesületek Szövetsége (TESZ) megyei elnöke rejtett tartaléknak nevezte a civilek, klubok, alapítványok, egyesületek erejét, amelyre a jövőben is lehet építeni.

Ottófi Rudolf alpolgármester lapunk érdeklődésére elmondta, a rendelkezésre álló forrásokat – a párhuzamosságok megszüntetésével, ütőképesebb kulturális élet kialakításával – szeretnék hatékonyabban összpontosítani. A gyor.hu honlapra felteszik az eddigi munka eredményét, de bármelyik városházi elérhetőségen (96/500-180, 442-432, e-mail: lakossag@gyor-ph.hu) további ötleteket, javaslatokat várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több biztosító, még több kérdés

Győr-Moson-Sopron - Amíg nem mutatják meg a tánclépéseket, addig nem tud senki tangózni – az… Tovább olvasom