Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A Krúdy visegrádi kapcsolata

A visegrádi négyek alapítványának támogatásával töltött egy hónapot öt krúdys diák az észak-szlovákiai adca angol két tannyelvű gimnáziumában, ahol a helyi, valamint a lengyel és cseh diákokkal együtt egy nyelven tanulták a tananyagot.
Az öt krúdys diák most is ápolja az Észak-Szlovákiában kötött barátságokat.
A győri Krúdy Gyula Gimnázium és Idegenforgalmi Szakközépiskola újabb határon túli kapcsolata is bizonyítja: nem csak a „fejlett nyugathoz" érdemes kötődni. Az iskola tanára, Enyingi Zsuzsanna tavalyi bécsi útján ismerte meg Danica Laukova oktatási menedzsert.

Tőle tudta meg, hogy magyar partneriskolát keresnek egy projekthez, amelyben angol két tannyelvű oktatásban vesznek részt cseh, szlovák és lengyel diákok. A visegrádi négyek alapítványa támogatja a tanulók képzését, cseretaníttatását. Már akkor terv volt, s azóta el is indult a Krúdyban egy angol két tannyelvű osztály, így adottá vált, hogy a kapcsolat létrejöjjön.

Az első turnusban öt tanuló – Gyepes Krisztina, Kovár Annamária, Molnár Nóra, Szitovszky Kitti és Horváth Keve – egy hónapot töltött az észak-szlovákiai település, adca gimnáziumában. A másik öt diák tavasszal utazik cseretanulásra. A diákok a V4-ek támogatásából épült új kollégiumban laktak, de a hétvégeket helyi családoknál töltötték.

Az idegenben tapasztalatot szerzett diákok elmondták a Kisalföldnek, hogy a két tannyelvű képzés nagyban eltér a mi gyakorlatunktól. Ott a nemzeti nyelv és az esztétika kivételével minden tárgyat – matektól a biológián, kémián át a történelemig és a földrajzig – angolul tanulnak.

A krúdysok ebbe „kóstolhattak" bele, s jelentősen nőtt a szakmai szókincsük. A tanulás során szerzett tapasztalatokon felül más értéke is volt a szlovák tanulmányútnak. Számos barátság született, amiket egyelőre e-mailen és telefonon ápolnak, de terveik között szerepel, hogy nyáron vendégül látják azokat a barátokat, akikkel kellemes, egyben felejthetetlen napokat töltöttek el. Ugyanakkor a jövő tanévben tíz diák érkezik az adcai iskolából hivatalosan, hogy a Krúdy-gimnáziumban tanuljanak egy hónapon át.

Az út költségeinek jelentős részét a V4-ek állták. A diákoknak csak az utazást, illetve az étkezésből egy minimális részt kellett fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék gyermekektől gyermekeknek

Több mint kétszáz sérült, fogyatékossággal élő gyermek tapsolt lelkesen Győrött a Diótörő… Tovább olvasom