Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A közönség és Jirí Menzel

Mediawave - Közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésen kérdezhettek Jirí Menzeltől az érdeklődők a Rómer Ház Premier termében. Galéria és videók Menzel filmjeiből.

Először Durst György, a MEDIAWAVE Alapítvány elnöke köszöntötte röviden a fesztiválon másodszor vendégeskedő filmrendezőt, majd művészi munkásságát megköszönve átadta a Párhuzamos Kultúráért-díjat.

Menzel a Mediawave-en
A kérdésekre válaszolva Jirí Menzel felidézte az 1968 tavaszán és nyarán történteket, majd filmes hitvallásáról, valamint az Oscar-díjjal kapcsolatos véleményéről beszélt. Az életben elért eredményeit tekintve filmes generációjának szerencséjét hangsúlyozta, amiért olyan korban nőttek fel, amikor hatalmas erő működtette a kultúrát Csehszlovákiában.
Első rendezéséért, a Szigorúan ellenőrzött vonatokért Oscar-díjjal jutalmazták, amellyel kapcsolatban szintén puszta szerencséjét emlegette az alkotó. Hrabal regényének tulajdonítja a tulajdonképpeni elismerést, a témában való széles körű társadalmi érintettséget, illetve az opusz akkori aktualitását emelte ki főbb előnyökként. A további kérdésekre reflektálva a rendező hangsúlyozta, számára egy-egy fiatal alkotó megihletése, a filmes pályára lépésükben való motiválása sokkal nagyobb elismerés, mint az Oscar-díj, ami szerinte mára már csak egy hisztéria.
Mediawave Sajtóiroda


Menzel filmek:
Őfelsége pincére voltam

Szigorúan ellenőrzött vonatok (pecsételős jelenet)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majális: ünnepi programok megyeszerte

Nem tudod eldönteni, hogy mit csinálj május 1-én? Mi adunk egy kis ízelítőt a megye programjairól... Tovább olvasom