Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A közmunkaprogramra együtt pályáznak

Tét és környéke - A tüdőszűrés közös megszervezéséről, a hulladékot illegálisan lerakók büntetéséről, a közmunkaprogramra együtt beadott pályázatról és egy járóbeteg-szakellátó központ tervéről is szó esett azon az ülésen, amit a napokban a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása tartott.

A vidéket járó mobil tüdőszűrés megszüntetése miatt épp azok nem végeztetik el ezt a vizsgálatot, akik a legjobban rászorulnának – hangzott el napirend előtti felszólalásban a téti kistérségi társulás napokban tartott ülésén. Ugyanis e kérdésben célszerű lenne a sokoróaljai településeknek közös megoldást keresniük, hiszen együtt már több problémát sikerült orvosolniuk, ami külön-külön nehéz lett volna. Ezért beszéltek a faluvezetők arról is: nem elég szigorú az illegálisan hulladékot lerakók büntetése. Az egyik példa szerint hiába kapták rajta a szemetelésen az elkövetőt, a kiszabható bírság nem jelent visszatartó erőt. Máshol még a bizonyítással is gond akadt, hiába fényképezték le, hogy valaki a szemétkupaccal a kezében áll külterületen, azt állította, épp felszedte a hulladékot.

Szakács Krisztián, a társulás munkaszervezetének vezetője a Kisalföldet arról tájékoztatta, döntés született arról, hogy pályázatot adnak be a szaktárcához a közmunkaprogramra. Legalább negyven embert szeretnének így alkalmazni, mert ez a forma már korábban is bevált. Például az önkormányzati épületek, az utak mentének karbantartásánál, még a házi segítségnyújtásban és a hóeltakarításban is hasznát vehetik az ilyen munkaerőnek. Akik pedig nem állnak folyamatos alkalmazásban, így bevételhez juthatnak.

Egy nagyszabású beruházási elképzelésről is szó esett az ülésen.
Szakértői tájékoztatást hallgatott meg a tanács a kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létrehozásáról, de még nem döntött, hogy egyáltalán pályázik-e uniós támogatásra.

Előnye lenne, hogy számos vizsgálat miatt a környéken élőknek nem kellene Győrbe utazniuk, viszont a kivitelezés önrészét a térségnek elő kellene teremtenie és még jelentősebb anyagi teher, hogy elkészülte után a központot fenn kell tartani és működtetni.

Azért is meg kell fontolni még ezt a kérdést a társulás önkormányzatainak, mert egyelőre a térség falvaiból Tétre se könnyű eljutni, sok helyről nincs közvetlen buszjárat.

A sokoróaljai települések közti tömegközlekedés megoldását fontos feladatnak tartják a társulási tanács tagjai, mert akkor számos fejlesztési előnyt jobban élvezhetnének, kihasználhatnának a lakosok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legújabb igazmese, szociológiai precízséggel

Győr - Ismét „igazmesével" varázsol el minket Boros Bálint, a győri Móra-iskola volt… Tovább olvasom