Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

A koszovói meghalt kislány testvéreit kórházba vitték

Vámosszabadi. A Kisalföld információi szerint három koszovói gyermeket szállítottak be a győri kórházba kivizsgálásra.


Úgy tudjuk, ketten annak a kislánynak a testvérei, aki a minap meghalt. Köhögtek, lázasak voltak, volt, amelyikük  hányt is. Testük tele volt élősködőkkel. A kivizsgálás után vírusos megbetegedést állapítottak meg náluk, gyógyszert kaptak, majd visszavitték őket Vámosszabadira.

A Petz-kórházban megerősítették a Kisalföld információit: valóban koszovói gyerekeket vizsgáltak meg, akiket a vámosszabadi táborból szállítottak  a gyermekambulanciára.

Ennek kapcsán megkérdeztük azt is, hogy az elhunyt kislányt kezelték-e a kórházban, ennek nyomát nem találták. Azt kedd óta tudhatjuk, hogy a közigazgatási keretek közötti vizsgálat mulasztást nem állapított meg a haláleset kapcsán. 

 Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) szerdán közleményben együttérzését fejezte ki a koszovói családnak. „Mélyen átérezzük a családtagok fájdalmát, akiknek az útja Magyarországra ilyen tragikus véget ért" – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR budapesti székhelyű közép-európai regionális képviseletének vezetője. „Őszinte részvétünk a családnak a veszteségéért."

A család öt tagja továbbra is a Győr melletti befogadóállomáson van, s most már további részletek is ismertek:  a kislánnyal együtt február 9-én érkeztek meg Vámosszabadira. Mi úgy tudjuk, a Koszovó déli részén fekvő Viti Beguncból indultak útnak.  Szerettünk volna beszélni velük, hogy teljes képet  adhassunk a család életéről (természetesen csak akkor, ha ehhez ők is hozzájárulnak), de a bevándorlási hivatal ezúttal is elutasította a kérelmünket, nem jutottunk be a  táborba.  

 Mintegy 160 menedékkérő él a vámosszabadi befogadóállomáson, mindannyian arra várnak, hogy megszülessen a magyar kormányzat döntése az ügyükben. Vámosszabadin a menedékkérők nincsenek őrizetben, szabad a ki- és bejárásuk a befogadóállomásra. Sokan nem is várják meg a menedékkérelmük elbírálását, hanem ismét nekivágnak az eredeti célállomásnak. Ami nem Magyarország. 

Menedékkérők száma

Magyarországon idén február 18-ig nemzetközi oltalomért  folyamodott:
22.394 koszovói.

Az UNHCR együttérzését fejezi ki a koszovói menedékkérő kislány halála miatt

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) szerdán közleményben együttérzését fejezte ki annak a koszovói családnak, amely vasárnapra virradóra elvesztett 18 hónapos kislányát, aki tüdőgyulladásban halt meg a vámosszabadi befogadó állámáson, ahol a család a menedékkérelme elbírálására vár.

A család öt tagja továbbra is a Győr melletti befogadó állomáson van, ahova a kislánnyal együtt február 9-én érkeztek meg. A Down-szindrómás kislánynál az orvos tüdőgyulladást állapított meg, és kezelést is kapott, ennek ellenére február 22-én, vasárnap reggel holtan találták az ágyában.

„Mélyen átérezzük a családtagok fájdalmát, akiknek az útja Magyarországra ilyen tragikus véget ért" – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR budapesti székhelyű Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője. – „Őszinte részvétünk a családnak a veszteségéért."

Mintegy 160 menedékkérő él a magyar hatóságok által fenntartott vámosszabadi befogadó állomáson, akik arra várnak, hogy megszülessen a magyar kormányzat döntése az ügyükben. Vámosszabadiban a menedékkérők nincsenek őrizetben, szabadon a ki- és bejárásuk a befogadó állomásra - emlékeztet a közlemény.

Az UNHCR kapcsolatban áll a magyar kormányzatnak a kislány halálát kivizsgáló illetékeseivel, és figyelemmel kíséri a vizsgálat eredményeit.

Magyarországra 2014 második felétől kezdődően növekvő számban érkeztek bevándorlók és menedékkérők, ám a többségük nem várta meg a menedékjogi eljárása végét, már az előtt továbbutazott Nyugat-Európába. Február 18-ig 22 394 koszovói folyamodott az idén nemzetközi oltalomért Magyarországon, ami a 26 462 összes menedékkérőnek mintegy a 85 százaléka.

Mindazonáltal a nem hivatalos kormányzati adatok szerint az elmúlt napokban a töredékére csökkent azoknak a száma, akiket a hatóságok a szerb–magyar határon elfogtak, miközben szabálysértő módon próbáltak belépni az ország területére. Ami a koszovóiakat illeti, az elmúlt héten naponta csupán maroknyian lépték át a határt.

„Fontos arra is emlékeztetni, hogy a nem koszovói menedékkérők 72 százaléka Szíriából és Afganisztánból érkezik Magyarországra, azaz két olyan országból, ahol háború dúl, és az emberek nincsenek biztonságban" – tette hozzá Montserrat Feixas Vihé.

Kedden írtuk:
 

A vámosszabadi menekülttáborban halt meg egy másfél éves koszovói kislány. Hivatalos forrásból úgy tudjuk, Down-kóros volt, a halálát pedig vírusos tüdőgyulladás okozta.

A kislányt, aki migránsként került testvérével és szüleivel a Győr melletti befogadóállomásra, antibiotikummal kezelték. Éjjel elaludt, reggel – családja körében – holtan találták.

A rendőrség mulasztást nem állapított meg, közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az esetet.

A vámosszabadi menekülttáborban halt meg a kislány.
A vámosszabadi menekülttáborban halt meg a kislány.

A családról annyit tudni, hogy a Koszovó déli részén fekvő Viti Beguncból érkezett. A koszovói konzul is tud már az esetről, a nagykövetség segít abban, hogy a családot és a halott kislányt haza tudják szállítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petz-kórház - Fantombetegek valós tünetekkel - fotók

Az országban a második olyan kórházi laboratóriumot adták át, ahol orvosok és nővérek élethű… Tovább olvasom