Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A koszorún, virágon idén sem spórolunk

Ahogy karácsony előtt a fenyőkről, úgy most a koszorúról terjedt el a hír, hogy elfogy az utolsó napokra.

ttől nem kell tartani, de az biztos, hogy az olcsóbbak elejét már elvitték. Összességében mégis úgy látszik, hogy a koszorún válság idején sem spórolunk.

Hallottunk persze olyan panaszt is az egyik eladótól, hogy aki tavaly elvitt három nagy koszorút, az most inkább egy nagyot és két kicsit vásárol, de a nagyobb forgalmú árushelyeken ezt nem tapasztalják.

– Ezen nem takarékoskodunk – mondja az egyik győri vásárló, Molnár Ferenc, akit vásárlás közben szólítunk meg. – Sajnos nyolc halottunk van, mindegyiküknek megadjuk a kellő tiszteletet. Ez pénzbe kerül, de az árak nem változtak tavaly óta. Idén is húszezret szántunk halottak napjára.

A legolcsóbb koszorú 790, a legdrágább 3500 forintba kerül. Felvételünkön: Leichtné Pálfi Renáta eladó. Fotó: Krizsán Csaba
A legolcsóbb koszorú 790, a legdrágább 3500 forintba kerül. Felvételünkön: Leichtné Pálfi Renáta eladó. Fotó: Krizsán Csaba

Az egyik árus szerint mindez csak nyugdíj-kiegészítésre elegendő.
Szabó Erika, az egyik győri virágüzlet vezetője szerint az elmúlt évekhez hasonlóan nagy a keletjük az olcsóbb készítményeknek, de a drágábbaké sem csökkent. Népszerű a legdrágább fajta is: ez pedig a szárazvirágokkal díszített, fél méter átmérőjű görög koszorú, amit 3500 forintért kínálnak. Ebből létezik kisebb is: a 30 centist 2000– 2500-ért vihetik a vevők. A nagyobb költemények közé tartozik még a kosár 2200-ért, míg a hagyományos, tobozalapú, ezüst- és nordmann fenyős koszorút 2200–2500 forintért kínálják. Az olcsóbb fenyős tobozkészítmények 850–1000 forintba kerülnek, s persze nagy számban fogynak az urnakoszorúk 790– 990 forintért. Szabó Erika elmondta: már október 16-án kirakták az árut, de az érdeklődés a hét elején – a szokottnál így is hamarabb – élénkült fel. Jóllehet még november 2-án, halottak napján is nyitva lesznek.

Más a helyzet a piacokkal, Győrben például a Petőfi híd alatti területtel, ahol az árusok elégedetlenebbek, mint valaha. Pedig a konkurencia is kisebb, hiszen kevesebben bérelték ki a 12 ezer forintos területet, mint tavaly. Az egyik árus szerint mindez csak nyugdíj-kiegészítésre elegendő: egy 500 forintos, 20 centi átmérőjű koszorún 150 forintot keres, s így sem viszik – panaszolja. Ő ma már nem hozza ki a maradék árut, a többi eladó még nem döntötte el, meddig marad.

– Megnézik, megkérdezik, hogy mennyibe kerül, aztán ott hagyják. De öt-hatszáznál lejjebb már nem megy az ember – panaszolja a hetvenéves férfi.


Nem kell a művirág

A soproni piacon már az elmúlt hétvégén is nagy volt a forgalom. A legnépszerűbb a kétarasznyi átmérőjű, tobozalapú koszorú, aminek az ára 1800–2400 forint között mozog, a díszítéstől függően. Ami pedig a virágokat illeti: a tartós virágok a legkelendőbbek, a művirágokat senki nem keresi. Az egyik soproni virágboltban a krizantémokat 200–290 forintért kínálják, a cserepes változat 190–1690 forintért kapható. Aki egyszerű teamécsest visz a sírra, annak csak 10 forintot kell fizetnie, a mívesebb kidolgozású 200 forintba, a nálunk kapható legnagyobb és legdíszesebb 540 forintba kerül – tudatta az eladó. A koszorúk árát tekintve nagyobb a szórás, mint Győrben, a legkisebb 390 forintért kapható, a legdrágábbat 3990 forintért adják.


Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. október 30. 21:12
    „Szerintem mindenki talál pénztárcájához valót...ez a nap, egyszer az évben, a megemlékezésé.
    Pontosan erre apellálnak a virágosok! Úgy is tudják, hogy megveszik az emberek.
    Bár otthon is lehet emlékezni a szobában. Egy gyertyát, vagy mécsest gyújtani a szeretteinkért..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átképzés a volt katonáknak

A honvédségtől korábban kényszerűen kivált, illetve kiválni kényszerülő hivatásos és szerződéses… Tovább olvasom