Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

A Koszi-per után itt a Cozma-ügy

A Koszi klán perrel ellentétben valószínű, hogy a szintén országos érdeklődésre számot tartó Cozma-ügy tárgyalását az ítélőtábla épületében tartják, ami korszerűbb, de a tárgyalóterme feleakkora. A nyilvános ülést március 29–30-ra tűzte ki dr. Nagy Zoltán tanácsa.
Vélhetően egy hét különbséggel kétszer terelődik az ország figyelme a Győri Ítélőtáblára, hiszen március 22-én várható határozat a Koszi testvérek nevével összefonódott perben, míg 29-én a Cozma-ügy másodfokú tárgyalását tartják. Dr. Nagy Zoltán tanácsa két napra tűzte ki az utóbbi tíz év talán legismertebb bűnügyének nyilvános ülését.

Dr. Ferenczy Tamás, az ítélőtábla szóvivője érdeklődésünkre elmondta: jövő héten fogja az intézmény megvitatni az esemény forgatókönyvét, ezért ma még semmi részletkérdésre nem tudna biztosat mondani. A Koszi klán ügy ismeretében viszont a probléma különösen aktuális, s míg annak első tárgyalási napján az idézett vádlottak és védők nagy száma képezte a bíróságon még soha nem látott tömeget, addig a Cozma-ügynél a hallgatóság, a sajtóérdeklődés okozhat technikai kihívást.

Épp emiatt szinte biztos, hogy az ítélőtábla ezúttal nem veszi igénybe a törvényszéki épület 120 férőhelyes, patinás nagytermét, mivel alapvetésük szerint a néma hallgatóságnak nem feltétlenül kell ott ülni az egyébként 55 főt befogadó tárgyalóban. A nyilvánosságot mégis biztosítandó, a technikát hívják segítségül: aki kivetítőn is nézheti az eljárást, annak ez a lehetőség marad.

De az intézmény szerint a befogadóképesség mellett legalább ilyen fontos szempont a biztonság, s ehhez csak adalék, hogy épp a Cozma-ügy volt, amelynek harmadrendű vádlottja, a nem jogerősen 20 évre ítélt Sz. Iván magából kikelve üvöltözött az ügyésszel és úgy kellett őt lefogni. Dr. Havasiné dr. Orbán Mária, az ítélőtábla elnöke ezzel kapcsolatban már korábban elmondta: az épület a XXI. század biztonsági követelményeinek megfelelően épült, a beléptetéstől kezdve zsilipelőrendszeren át mozoghatnak a résztvevők, a fogva tartott vádlottakat külön bejáraton hozzák, külön úton érkeznek, s nem is vegyülhetnek el a többi megjelenttel.

A Nemzeti Nyomozóiroda nem lesz jelen, de nyilvánvaló, hogy a rendőrség segítségét kérni kell. A hét vádlottból négyen előzetes letartóztatásban vannak, így rájuk egy-egy fegyőr vigyáz, s ha már a számoknál tartunk: idéztek még 10 védőt, 2 sértetti képviselőt, vagyis a biztonság emberein kívül összesen 19 embert. Dr. Ferenczy Tamás leszögezte: a bíróság maximálisan képes teljesíteni az eljárás törvényi feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztéseket remél az újjáalakult tanács

Öt taggal csökkent az újjáalakult szigetközi fejlesztési tanács testülete: a szervezet két… Tovább olvasom