Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A Kossuth utcai társasház kálváriája

Félbemaradt az építkezés tavaly ősszel Győrött, a Kossuth utca 30. szám alatt. A társasház falai azóta is csupaszon állnak. 
A tavaly decemberben felszámolás alá került győri ÁM Kft. nem tudta befejezni a Kossuth utcai társasház kivitelezését. A csődről, a károsult beszállítókról és azokról, akik lakást vásároltak a tervezett épületben, már írtunk. Azóta csaknem egy év telt el. Építőközösséget alapított olvasóink egyre türelmetlenebbek, elkeseredettebbek. Megkeresték szerkesztőségünket, hogy elmondják: többüknek az egészsége rovására ment a kialakult helyzet, mások albérletbe kényszerültek. Nem tudják, mennyit vesztenek az ügyön, lesz-e egyáltalán a Kossuth utcában lakásuk.

Befejezésre várva: Egyéves szünet után talán hamarosan folytatódik a többlakásos épület kivitelezése.
Meghiúsult remények

A húsz család képviseletében Kelemen Csaba elmondta: már többször felcsillant annak a reménye, hogy megoldódik gondjuk, aztán mégsem történt lényeges előrelépés. A felszámoló nyilvános pályázatot hirdetett a befejezésre és júniusban alá is írt egy kivitelezési szerződést. Az építőközösség tagjai nem igazán értik, hogy ennek ellenére miért nem kezdődhettek meg még a munkálatok. A háttérben a telek tulajdoni hányadával rendelkező cég és a jelentkezett kivitelező közti bonyolult, megoldatlan jogi problémát sejtenek. Az idő előrehaladta azonban semmiképp sem kedvez nekik. Attól félnek, ha tél előtt nem kerül tető alá a társasház, a felépült részek tönkremennek.

„ Ugrásra" készen

– Már rég megkezdtük volna a munkát, nem rajtunk múlt, hogy nem így történt. Nem is a leendő lakókon, a felszámolón. Az eladatlan ingatlanrészek tulajdonjoga nem tisztázódott még – szögezte le a kivitelezés jogát elnyert budapesti cég, a Bau-Ingenieur Kft. ügyvezető igazgatója. Böröczffy István magyarázatul hozzáfűzte: már az építkezés kezdetekor másé volt a terület tulajdonjoga és a kivitelezés joga. A telek tulajdoni hányadával rendelkező Litexco Eastern Europe Kft.-t is megkérdeztük, de eddig nem élt a nyilatkozat lehetőségével.

Téliesítés nélkül

Böröczffy szerint jól haladnak a tárgyalások. Úgy véli: két héten belül kivonulhatnak a munkások a helyszínre. Cége és alvállalkozói készek a kezdésre.
– Az elsődleges cél, hogy még idén tetőcserép kerüljön az épületre. Az megakadályozná a már kész részek további rongálódását. Ha nem lesz túl hideg a tél, akkor a belső munkálatokkal is haladni tudunk és a tervek szerint április végéig végzünk. Azonban ez a határidő az időjárás miatt csúszhat. Ugyanis a téliesítést, a fűtést nem tudjuk megoldani. Épp amiatt, mert a költségek kiélezettek. Senki sem szeretné, ha többe kerülne a befejezés, mint amennyi a két éve kötött szerződésekben szerepelt – mondta Böröczffy.

Rendőrségi vizsgálat

December közepén az egyik beszállító feljelentése nyomán nyomozás kezdődött a megyei rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán az ÁM Kft. ügyvezetője ellen. A vizsgálatba könyv- és építési szakértőt is bevontak és még jelenleg is tart. Időközben összevonták azzal az eljárással, amit a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság megyei hivatala folytatott. A vizsgálat mostani állása szerint a bűncselekmény alapos gyanúja fennáll, mintegy 70 sértettnek – beszállítónak, alvállalkozónak – több mint 100 millió forintos kára keletkezett. A Rendőrség várhatóan még idén vádemelési javaslattal adja át az ügyet az ügyészségnek – tudtuk meg Samu László alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi alosztályvezetőjétől.

Rokonok lakásába szorulva

Gotthárd Krisztiánnak az említett társasházban lett volna első saját otthona. Szüleitől különköltözhetett volna, így azonban nem tudja a jövőjét tervezni a kivitelezés bizonytalansága miatt. Viszont a csődbe ment cégnek hitelből fizetett összeg miatt már törlesztenie kell a banki kölcsön részleteit. Horváth Zita eladta régi lakását, hogy az újra befizethessen, így most két általános iskolás korú gyermekével együtt – akiket egyedül nevel – a mamánál kell meghúzódnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konferencia Győrött

Kétnapos önkormányzati kommunikációs konferencia kezdődött szerdán Győrben. Tovább olvasom