Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

A kórus olyan, akár egy nagy család

Győr - A meghívás tudományos konferenciára szólt, de a kerek évfordulóba – a nyolcvanadikba – belefér egy kis turpisság a dékán és a szervezők részéről is. Dr. Nagy Miklós tanszékvezető tanárt harmincnégy éve végzett tanítványai, kollégái köszöntötték.
Különleges ajándékkal lepték meg dr. Nagy Miklós nyugdíjas tanszékvezető tanárt 80. születésnapján, a volt tanítványok kórussá álltak össze és stílszerűen zenével, dallal köszöntötték. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának kiváló tanára ma is fáradhatatlan: helytörténeti és 40 év zenei kutatásait rendezi nyomda alá.

– Egészen másra készültem – neveti el magát a tanár úr, aki mit sem sejtett a készülő meglepetésről. – A tanítóképző fennállásának 230 éves évfordulójára egy CD-t készítettem az emlékeim s az intézményben megforduló hírességek látogatásának felidézésével – sorolta dr. Nagy Miklós.

A születésnapos tanár úr elmondta, a volt tanítványok többségével közösségi portálon tartja a kapcsolatot, büszkesége, hogy így óriási családja lehet, s tudja, ki, melyik intézményben tanít.

Dr. Nagy Miklós 1948-ban végzett, ám ugyanebben a tanévben nem indult egyházzenei kurzus a zeneakadémián. Győrszemere, majd Gyarmat következett, s a tanárképzőt a doktori követte. Tanított Down-szindrómás és egyéb, fogyatékkal élő gyereket, Fodor Kálmán halálát követően pedig ő vette át a győri zeneiskola irányítását. Később a tanítóképzőbe hívták, ahol tanszékvezetőként tevékenykedett.

– Nagy bánatom, hogy az iskolákban olyannyira lecsökkentették az ének- és a művészeti órák számát, hogy sok, már-már klasszikusnak számító népdal ismeretlen a gyerekek körében.

Sokféle tanítványom volt, tapasztalatból mondom, a pedagógus jelenléte nélkül elképzelhetetlen bármiféle oktatás, nevelés.

Fertőd, Győr s a megye zenei életének meghatározó alakja ma sem pihen. Gyömöre múltját kutatja, nyáridőben kertészkedik, vagy épp hírek után böngész a világhálón. Büszkesége, hogy unokája a zenei tanszéken tanít, gondozza a „Papa" örökségét.

A volt tanítványok és a kollégák zenével, dallal köszöntötték dr. Nagy Miklóst.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri hadüzenet a falfirkáknak

Győr - Két éve választási programjában ígérte Borkai Zsolt és Németh Zoltán, hogy megválasztásuk… Tovább olvasom