Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A korrupciós kockázatokat elemezték

Győr - Az összeférhetetlenségi szabályok behálózzák a magyar államszervezetet, beleértve a közigazgatást is – ez is elhangzott egy konferencián a Széchenyi István Egyetemen.
A Korrupciós kockázatok és veszélyhelyzetek a közigazgatásban címmel tegnap tartott konferenciát a Magyar Közigazgatási Kar Győr-Moson-Sopron Megyei és Komárom-Esztergom Megyei Tagozatai és a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara szervezte. Dr. Patyi András egyetemi docens, az egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának tudományos dékánhelyettese Összeférhetetlenségi szabályok mint (alkalmas?) korrupcióellenes eszközök címmel tartott korreferátumot, a Kisalföld erről kérdezte.

– Az összeférhetetlenségi szabályok behálózzák a magyar államszervezetet, beleértve a közigazgatást is, hatékonyságukat azonban jelentősen rontja, hogy részben túlszabályozottak, részben differenciálatlanok és következetlen a végrehajtásuk – foglalta össze kutatásai eredményét Dr. Patyi András. Érdeklődésünkre példaként említette, hogy a szabályok elsősorban „rendészeti" jellegűek, személyeket zárnak ki a döntésekből, holott a döntések felülvizsgálatának lehetősége sok esetben nagyobb eredménnyel járhatna. A jogszabályok finomítására lenne szükség a tekintetben is, hogy az összeférhetetlenség visszamenőleg nem érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy például a mai jog eltűri, ha egy volt önkormányzati képviselőről később kiderül, képviselősége idején összeférhetetlen döntés részese volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárd a szuperszárnyra

Győr-Moson-Sopron - Az egészségügy – és a győri kórház – történetének legnagyobb… Tovább olvasom