Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A kormánybiztos elszámolna

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (42. rész)
„Bősi mintára a szigetközi Öreg-Dunán is indulhatna turistahajó. Igény lenne rá, talán hajó és üzemeltető is, ám a gázlóküszöböknél csak 70–80 centiméter mély a víz." (2007. május 11.)

„A bősi vízlépcső, a heves és gyors árhullámok, valamint a főág és a hullámtér közötti gyér kapcsolat miatt egyre kevesebb a halívás a Szigetközben. Az alacsony vízállás miatt idén az Öreg-Dunán és a Mosoni-Dunán nem is láttak ilyet a horgászok." (2007. május 19.)

„– Egyelőre semmiben nem egyeztünk meg: ha nincs megállapodás, akkor elszámolunk a károkkal és a veszteségekkel. Az Enellel kötött szerződés nem az én gondom. Jobban örülnék, ha együtt – a magyar és a szlovák fél – üzemeltetnénk a bősi erőművet, hisz ez még mindig közös beruházás – mondta Dominik Kocinger szlovák dunai kormánybiztos." (2007. június 9.)

„Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint a Mosoni-Duna és a Szigetköz rehabilitációja nem lesz kiemelt projekt, így pályázat nélkül nem juthatnak uniós milliárdok a tájegységbe. Azok után, hogy tavaly kimaradt a Nemzeti Fejlesztési Terv II-ből, a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációja a Környezet és Energia Operatív Program kiemelt projektjei közé sem fér be: csak pályázati úton valósulhatnának meg a fejlesztések. Pedig a szakminisztérium ígérete is megvolt, s Janák Emil vízügyi igazgató is úgy fogalmazott: nagy az esély, hogy a tájegységbe kiemelt projektként pályázat nélkül jut európai uniós pénz." (2007. július 9.)

„Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter levelében úgy fogalmaz: önrész nélküli kétfordulós meghívásos pályázaton indulhat a Mosoni-Duna- és a Szigetköz-rehabilitáció. Tóth Tiborné dr. szerint ez a megoldás rugalmasabb, mintha a kiemeltek közé került volna." (2007. július 14.)
„Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, a Dzurinda-kormány volt miniszterelnök-helyettese úgy látja: a volt szlovák dunai kormánybiztosnak nem volt érdeke gyors megoldás Bős–Nagymaros ügyében." (2007. július 18.)

„A dunaszigeti ökoparkban felépített dunai hullámtéri modellen múlt héten a Szigetköz–Csallóköz rehabilitációjára vonatkozó magyar javaslatot vizsgálták. Zárások elbontásával, fenékküszöbök beépítésével szimulálták a megoldásokat kisvizes és árvizes időszakban." (2007. augusztus 14.)
(Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fele vízhozam sem emelné a szinteket

"Nem a fele vízhozam a fontos, hanem a dunai vízszintek megtartása" – állítják szigetközi szakemberek. Tovább olvasom