Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A kormány döntött Győrről is: hat városrehab 7,2 milliárdból

Győr és még öt város rehabilitációjának támogatásáról döntött a kormány. A szocializmusból örökölt, lepusztult városrészek megújítása a cél.
Több mint százmilliárd forint értékben döntött vidéki nagyberuházások támogatásáról a kabinet: ezek között a legjelentősebb tétel az M43-as megépítése Makó és a román határ között.

A kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, 23 kilométernyi autópálya épül majd Makó és az országhatár között. Az erre megszavazott támogatás 65 milliárd forint, amelyből 40 milliárdot az Európai Unió áll. Az új szakasz egyértelműen illeszkedik a román autópálya-hálózathoz, és ezáltal magasabb szintű közúti összeköttetést biztosít majd az erdélyi magyarsággal, és csökkenti a környező települések átmenő forgalmát - mondta Giró-Szász András.

Hat vidéki nagyváros - Győr, Kaposvár, Kecskemét, Debrecen, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely - rehabilitációjáról - épület-felújítás, idősgondozás, infrastruktúra és a közbiztonság javítása - is döntöttek 7,2 milliárd forint értékben, ebből 5,8 milliárdot áll az unió.

Forrás: kormany.hu
A további beruházásokról szólva kifejtette, hogy a kormány szerdai ülésén döntött a peremartoni gyártelep északi bányaterületének kármentesítéséről. Emlékeztetett: az 1992-ig működő Peremartoni Vegyipari Vállalat déli területén ipari park jött létre, az északi rész azonban ipari hulladékkal feltöltött, gondozatlan terület, amely szennyezte a szomszédos mezőgazdasági területeket és a környék vízbázisát is. A beruházás célja a szennyeződés megakadályozása, a talajrétegek megtisztítása, valamint az egészségügyi kockázat csökkentése, megszüntetése - közölte. A kabinet 5,4 milliárd forint odaítéléséről döntött, amelyből 4,6 milliárd uniós forrás.

Döntés született hat vidéki nagyváros - Győr, Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Hódmezővásárhely és Kecskemét - városrehabilitációjának támogatásáról is, elsősorban a szocializmusból örökölt, részben lepusztult városrészek megújításáról, az épületek állapotromlásának megállításáról. Minderre 7,2 milliárd forintot biztosítanak, amelyből 5,8 milliárd EU-s pénz.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéseként megindul a beregi árvízapasztási és ártérfejlesztési nagyprojekt, azaz egy beregi árapasztó tározó építése, amely 60 centiméterrel lesz képes apasztani a Tisza vízszintjét árvíz idején - mondta Giró-Szász András, rámutatva, hogy a 26,8 milliárd forintos - nagyrészt, 22,8 milliárd forint értékben uniós - támogatású beruházás 250 ezer ember mindennapjait teheti jobbá.

A szóvivő emellett beszámolt arról, hogy a közlekedési operatív program keretében felújítják a 4-es főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszát, valamint a Vas és Zala megyében húzódó 76-os főutat 1,1 milliárd, illetve 900 millió forintos - nagy részben EU-s - támogatással.

A beruházások célja a vidéki fejlesztések elősegítése, a vidéki közösségek megerősítése, továbbá a munkahelyteremtés, összekapcsolva azt, ha lehet, a Start munkaprogrammal - mondta Giró-Szász András, megjegyezve, hogy minden esetben pályáztatott közbeszerzési beruházásról lesz szó.

Azzal kapcsolatban, hogy Tarlós István főpolgármester azt mondta a Napi Gazdaságnak, ha a BKV nem kap októberben hatmilliárd forintot, emellett nem fizeti vissza október 17-én lejáró hitelét, könnyen lehet, hogy novemberben "a remízben maradnak a villamosok", a kormányszóvivő újságírói felvetésre közölte: a kérdésről azután lehet nyilatkozni, hogy Tarlós István egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Olvasóink írták

 • 12. antikomcsi 2011. október 13. 23:23
  „urbaniastapista

  Sztem ha minden jól megy és megfogadjuk az Arrabona tanácsát, akkor ennyiből feltárhatják a teljes egykori várfalat. Pár házat talán le kell bontani, de ennyiből fussa rá és a nemes ügy érdekében nem számít. Jut ebből még a mezei futrinka rehabilitációs program elindítására is, ha már a város az Audival karöltve, azt a területet is tönkretette.”
 • 11. gig 2011. október 13. 21:51
  „A titkos reményem elszállt, vsz. eltaláltam:

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/milliardok_a_kormanytol_ujvaros_rehabjara_penz_erkezik/2244820

  Vagy ha nem én, akkor ktl...”
 • 10. há 2011. október 13. 19:15
  „A vasútállomást kell szétbombázni, undorító. Idejön a turista, aki nem szokta még meg a húgyszagot és kellemetlen az első benyomás. Na meg domborműves kalapácsok hullanak az égből. Csúnya.”
 • 9. Tibi1 2011. október 13. 14:39
  „2.ktl: Ez hatalmas!!! :-) :-) :-)”
 • 8. gig 2011. október 13. 14:19
  „A Megyeháza elbontása? :)

  Titkon remélem, hogy ez nem az a pénz, amit Újvárossal kapcsolatban korábban már kommunikáltak. 6 szoc. bérlakás felújítása 900 millióból a Kossuth utcában. Mer az jó. Valakinek.”
 • 7. Ladyzsu 2011. október 13. 14:17
  „Ha Adyvárosra és a többi városrészre gondolnak akkor ennek a pénznek a többszöre sem lenne elég....”
 • 6. pozdorja 2011. október 13. 13:55
  „Hát én elsősorban Adyvárost és Marcal I-II-t érzem a szocializmus örökségének...”
 • 5. mitzekatze 2011. október 13. 13:54
  „Győr esetében feltételezem, ha már szocializmusból örökölt épületekről van szó, akkor Bartók Béla út, Adyváros, Marcalváros az érintett terület és egy-két belvárosi kockaház.”
 • 4. Accra 2011. október 13. 13:06
  „Győrrel kapcsolatban semmi konkrétum nincs? Mennyi pénzből mit akarnak csinálni?
  "elsősorban a szocializmusból örökölt, részben lepusztult városrészek" -> ezt nehezen lehet ráhúzni a Dunakapu térre.”
 • 3. urbaniastapista 2011. október 13. 13:03
  „Egy győri városvezetőt is meg kellene kérdezni, mi lesz ez és mennyiből?”
 • 2. ktl 2011. október 13. 12:59
  „És Újvárosban felépülhet az aréna! :)”
 • 1. Tündenéne 2011. október 13. 12:55
  „Akkor megoldódik a Dunakapu tér rekonstrukciója :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a 20 ezredik szállítmány a győri Audiba

Csütörtökön megérkezett a 20 ezredik irányvonat az Audi gyárterületére. Tovább olvasom