Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A kórházak egymást menthetik meg

Győr-Moson-Sopron - A győri polgármester kezdeményezésére tíz hónappal ezelőtt ült először egy asztalhoz a megye összes városa és a megyei elnök. Most ezt megismételték, s ahogy várható volt, a legfontosabb problémák között ismét az egészségügy és a közlekedés szerepelt.
A győri megyeházán ezúttal Szakács Imre vendége volt a kilenc megyei város (Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna, Kapuvár, Fertőd, Tét, Pannonhalma és Jánossomorja) polgármestere, illetve alpolgármestere. Az összefogás napjaként beharangozott megbeszélésen és az azt követő sajtótájékoztatón az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy szinte minden település ugyanazokkal a gondokkal küzd, vagy valamilyen módon szembesül vele.

Itt van mindjárt a vizitdíj visszapótlásának kérdése: egyöntetűen amellett álltak ki a polgármesterek, hogy ez az állam (az Országos Egészségbiztosítási Pénztár) feladata, a városoknak se erejük, se pénzük nincs ennek pótlására. Az is tény azonban – tudatták a Kisalföld kérdésére –, hogy egyelőre egyetlen háziorvosi praxis sem szűnt meg emiatt; igaz, az első, csökkentett fizetést majd csak most, május 1-jén kapják kézhez a háziorvosok.

Ennél nagyobb problémát jelent a megyei kórházak helyzete, amelyről Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester kijelentette: tudomásul kell venni, hogy ilyen formában öt kórházat nem tud egy ekkora megye fenntartani. Nyílt titok, hogy adósságai miatt a legnagyobb bajban a csornai kórház van; bár Kapuvár sem adta fel a harcot, hogy legalább 50 ágyas aktív (tehát fekvőbeteg-ellátást is végző) egészségügyi intézménye legyen újra.

Egy asztalnál: Mind a kilenc város és a megyei önkormányzat is képviseltette magát az Összefogás Napja 2008 nevet viselő megbeszélésen. Fotó: Bertleff András
Egy asztalnál: Mind a kilenc város és a megyei önkormányzat is képviseltette magát az Összefogás Napja 2008 nevet viselő megbeszélésen. Fotó: Bertleff András

A városvezetők megegyeztek abban: ha kell, kórházaik elosztják egymás között az ellátási területeket, így lehet, hogy bizonyos vizsgálatból többet végezhetne mondjuk épp a csornai kórház, de ezt átadja inkább a nagyobb, győri kórháznak. Felvetésünkre: ilyenfajta együttműködésről korábban is lehetett hallani, de nem történt semmi, mert minden kórház védte a maga érdekeit (és az engedélyezett vizsgálatait), az volt a válasz: a helyzet előbb-utóbb döntés elé állítja a kórházakat, amelyek a fennmaradásukért és a betegek érdekében is kénytelenek lesznek lépni. Várhatóan májusban erről az intézményvezetők már egyeztetni fognak, de az nem biztos – tette hozzá Szakács Imre –, hogy azonnal megoldás is születik.

A közlekedést, azon belül is elsősorban a beígért, de még elmaradt 85-ös és 86-os út felújítását minden érintett polgármester hangsúlyozta. Tény azonban, hogy itt az ő összefogásuk kevés lesz, ehhez ugyanis az állam szükségeltetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem divat a külföldieknek parkolási bírságot fizetni

Győr, Sopron - Több tízmillió forint parkolási pótdíjjal tartoznak az autósok Győr-Moson-Sopron két… Tovább olvasom