Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A korai szüret ígérete

Az eddigi időjárásnak köszönhetően várhatóan jó szőlőtermést szüretelhetnek idén a Pannonhalmi borvidéken, s ha nem hoz szélsőséges viszonyokat az elkövetkezőkben a nyár, korábban is kezdődhet a szüret a szokásosnál.
– Szerencsére elkerülte a lisztharmat és a peronoszpóra a kis- és nagytermelőket is. A nagy melegnek ugyan nem örült, de bírta a szőlő és az aszály után a csapadék megérkezett időben. Mostanában már egy kicsit sok is volt. Az eddigiek alapján várhatóan másfél héttel előbb kezdődhet a szüret a szokásosnál – mondta el Hangyál Balázs, a Pannonhalmi borvidék hegybírója és hozzátette: valószínűleg már augusztus 20. előtt elkezdhetik szedni az Irsai Olivért, utána a rizlingszilvánit és a cserszegi fűszerest.

Németh Endre pannonhalmi borász annak örül, hogy egészségesen érik a szőlő. Fotó: H. B. E.
Németh Endre pannonhalmi borász annak örül, hogy egészségesen érik a szőlő. Fotó: H. B. E.


Már készülnek a Pannonhalmi borvidék szőlészetei, pincészetei az augusztus végi Győri Bornapokra is. Akárcsak tavaly, külön borutcában hét borászat képviseli 2011-es szép fehérborokkal a fesztiválon a megyeszékhelyhez közeli borvidéket. Hangyál Balázs azt is nagy eredménynek tartja, hogy Győrben nyílt olyan borüzlet, ahol csak a Pannonhalmi borvidék borait kínálják. Szerinte ez is a termelők összefogását mutatja. A hegybíró szeretné, ha a Pannonhalmi Borportán a borvidék minél több pincészete képviseltetné magát palackozott boraival.

Németh Endre pannonhalmi borász szerint is nagy szükség volt már erre a borportára, mert az ország többi borvidékén korábban is működött külön eladóhely csak helyi nedűknek. A Győr belvárosában helyet kapott új üzlet még közelebb hozza egymáshoz a környéken élőket és a megyeszékhely egyik városrészét, Ménfőcsanakot is magába foglaló borvidék borászait, akik két hete nagyon várták az esőt.
Németh Endre úgy fogalmazott: „Nemhiába kértük a csapadékot, meg is jött, és szerencsére nem olyan viharokkal, mint az ország más részeiben." Ő is úgy véli – bár nem szeretné előre elkiabálni –, hogy szép termésre lehet kilátásuk és nagyon fontosnak tartja, hogy egészséges a szőlőtermés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több szarvasmarhát és sertést tartanak a megyében

Az egy évvel korábbinál négyezerrel több, 56 ezer szarvasmarhát tartottak Győr-Moson-Sopron megyében… Tovább olvasom