Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A korai halálozás elsődleges okai a daganatos betegségek a Nyugat-Dunántúlon

A Nyugat-Dunántúl teljes lakossága körében a legtöbben a keringési rendszer betegségeiben halnak meg, azonban a korai, azaz a 65 éves kor előtti halálozás elsődleges okai a daganatos betegségek - állapította meg a régió lakosságának egészségi állapotáról képet adó népegészségügyi jelentés.

A korai halandóság összességében csökkent a régióban, mégis a nők 30 százalékkal, a férfiak 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg 65 éves koruk előtt valamilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt, mint az Európai Unióban az átlagos adatokat tekintve a hasonló korúak - mondta Burkali Bernadett, a vizsgálat szociológus vezetője pénteken sajtótájékoztatón Győrben.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa kifejtette: a légcső-, a hörgő- és a tüdőrák okozta halálozások száma a nők esetében olyan mértékben emelkedett, hogy elérte a korábban magasan vezető emlőrákkal összefüggő halálozási mértéket. Ezeknek a betegségeknek a 70-90 százaléka a dohányzás következtében alakul ki, tehát túlnyomó többségük megelőzhető lenne - mutatott rá a szociológus.

Hozzátette: a dohányzással összefüggő halálozás mértéke az országos szintnek megfelelő, az európai uniós értékekhez viszonyítva azonban a régióban csaknem kétszer annyian válnak a dohányzás áldozatává.
A Nyugat-Dunántúlon majdnem minden tizedik ember a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható megbetegedések miatt veszti életét. A férfiak halálozási aránya e tekintetben csökkent, így az országos szint alá került, de területenként különbségek mutatkoznak. A legveszélyeztetettebb e tekintetben Zala megye férfi lakossága.

Burkali Bernadett a szűrővizsgálatok fontossága mellett a lelki egészség fenntartását hangsúlyozta a népegészségügyi helyzet javítása érdekében, hozzátéve, hogy az esélyegyenlőtlenségek megszüntetésének is szerepe lenne a lakosság egészségi állapotának jobbításában.

Paller Judit országos tiszti főorvos ezúttal Győr megyei tiszti főorvosi minőségében szólt arról, hogy az anyag a döntéshozóknak készült. A helyi polgármestereknek elküldik azt, s egyúttal felajánlják szakmai segítségüket a helyzet javítására irányuló folyamatok megindításához. A szakember kiemelte a helyi döntéshozók felelősségét, mondván, a helyi problémák kezelésének a legjobb módját ők tudják megtalálni.

Olvasóink írták

 • 4. bpapp 2011. január 18. 15:25
  „Ugyan más okok miatt, de a probléma az egész fejlett világban adott azzal, hogy tovább élnek az emberek. Egy svéd onkológus professzor beszélt arról, hogy az emberek FELE rákbeteg lehet.
  http://www.rakgyogyitas.hu/cikk.php?id=128
  Magyarországon sajnos sok tényező miatt rosszabb a helyzet, itthon többen halnak meg olyan rosszindulatú betegségben, amelyekben máshol kisebb a halálozás. Rossz helyen állunk sok ráktípusban is.
  http://www.rakgyogyitas.hu/cikk.php?id=154”
 • 3. elemér 2011. január 16. 17:35
  „"a légcső-, a hörgő- és a tüdőrák okozta halálozások száma 70-90 százaléka a dohányzás következtében alakul ki." Itt erröl van szó, és nem a bélrákrol.

  Nem a mérgezett génmalipulált élelmiszer amit eszünk vagy a sok idegeskedéstöl. Ezt igy tisztán elmagyarázzák, de a dohányzók mindig szeretnek okoskodni.”
 • 2. lacko26 2011. január 15. 23:57
  „Nem kel mindent a dohányzásra fogni. A mérgezett génmalipulált élelmiszer amit eszünk na abba van a rákkeltö anyag. Nem kellene marokkobol paprikáthozni. Mert a sok h...e a tél kellös közepén paradicsomot akar enni. Mire gondolnak hogy az egészséges? Ugyan már! Meg a sok idegeskedés amit ez kapitalizmus hozott magával. Mert ugye ha amerikába igy csinálják akkor itt is igy kell. Folyton hajszolják az embert a munkahelyén robotnak nézik az embert. Ez hosszutávon nem vezet jóra. Persze erröl a sok irodistának fogalma sincs.”
 • 1. anuvuk 2011. január 14. 18:41
  „A fiatal nők esetében a tél, az utcára való szorulás legalkalmasabb a cigaretta rászokására!
  Megfigyeltem az utcán a rászoktatás iskola példáját, - egymásnak adják át menetközbe a cigit,"csak" egy slukkra, az éppen elég arra hogy kialakuljon a függőség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új parkolási rend hétfőtől a győri Városházán

Hétfőn új parkolási rendszer lép életben Győrben a Városháza mögötti területen. Tovább olvasom