Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A konzul börtönbe és kihallgatásokra is jár

Dr. Peter Rejtő, az Osztrák Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa a közelmúltban Budapesten búcsúztatta Vápár József győri osztrák tiszteletbeli konzult, aki május végével lemondott erről a tisztségéről. A lemondás körülményeiről kérdeztük Vápár Józsefet.

– Valóban így van, az Osztrák Köztársaság győri székhelyű, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei hatáskörű tiszteletbeli konzuli tisztségéről 2007. május 31-i hatállyal lemondtam. 1999 januárja óta töltöttem be ezt a pozíciót. Lemondásom oka:  a közelmúltban azt a megtisztelő felkérést kaptam a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, hogy  július 15-től Németországban, Düsseldorfban az ottani főkonzulátuson  külgazdasági irodavezető szakdiplomataként képviseljem a Magyar Köztársaságot 4 év határozott idejű szerződéssel.

– Mi lesz a feladata új pozíciójában?

– Fő feladatom a német–magyar gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése lesz, elsősorban Németország legnagyobb tartománya, Észak-Rajna–Vesztfália és Magyarország között. Lehetőségeimhez mérten új pozíciómban is igyekezni fogok a Győr-Moson-Sopron megyei  gazdasági kapcsolatokat segíteni, mint azt tettem korábban győri osztrák tiszteletbeli konzulként, a Rába rt. beszerzési igazgatójaként, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara igazgatójaként, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium befektetési főosztályának vezetőjeként.

– Mi a jelentősége a tiszteletbeli konzuli intézménynek?

A tiszteletbeli konzulok fő feladata a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági, idegenforgalmi és kulturális kapcsolatok előmozdítása a küldő és a fogadó állam között.

– Szükség esetén, például baleseteknél a konzulok segítséget nyújtanak a küldő ország állampolgárainak. Ha az állampolgárok bajba kerülnek, segíteni kell őket hazajuttatni.

– Hogyan épül fel az osztrák tiszteletbeli konzuli hálózat Magyarországon?

– Ausztriának összesen hat tiszteletbeli konzulja van Magyarországon, akik az ország különböző régióiban tevékenykednek. Hazánknak is vannak  tiszteletbeli konzuljai az osztrák tartományokban, régiónkban a legismertebb közülük Michael Leier  burgenlandi magyar tiszteletbeli konzul.  Győri székhellyel egyébként egyedüliként ma is csak az általam vezetett tiszteletbeli konzulátus működik, míg Pécsett például öt ilyen külképviselet van.

– Melyek voltak a fő feladatai győri tiszteletbeli konzulként?

– A budapesti osztrák nagykövetség győri konzuli képviselőjeként 1999 óta három nagykövettel dolgoztam, mindegyiket bemutattam a megye és a város vezetőinek, igyekeztem biztosítani a jószomszédi kapcsolatokat. Ez idő alatt számos alkalommal szavazhattak az osztrák állampolgárok Győrben a konzuli irodában uniós és osztrák parlamenti, illetve tartományi választások alkalmával. Minden év októberében fogadást adtam az osztrák nemzeti ünnep alkalmából a város és a megye vezetőivel együtt az itt élő osztrákoknak. Más jellegű feladataim is voltak, az osztrák állampolgárok érdekképviseletében nemegyszer előfordultam a győri börtönben, hogy megfelelő ügyvédi képviseletet biztosítsunk a fogva tartott osztrákoknak. Ültem a Soproni Rendőrkapitányságon osztrák állampolgár kihallgatásánál, aki közlekedési kihágást követett el. Többször segítettem vonattal hazajutni a Győrben bajba jutott osztrákoknak. Fontos esemény volt, amikor tavaly dr. Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel osztrák nagykövet előadást tartott a Széchenyi István Egyetem Doktori Iskolájában, amelynek egyébként jómagam is hallgatója vagyok. Számos alkalommal életben lévőségi igazolást adtam ki a megyében élő osztrák állampolgároknak, hogy ne kelljen hazautazniuk ezért az igazolásért Ausztriába. 

– Ki lesz az utódja ebben a tisztségben?

– Az én kompetenciám a javaslattétel volt, egy régóta Győrben működő osztrák cég magyar ügyvezető igazgatóját javasoltam. A döntést az Osztrák Köztársaság külügyminisztériuma hozza meg. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszmegálló mellett nem jó lakni

A háza előtti buszmegálló miatt nem először fordult szerkesztőségünkhöz Vér Péter abdai olvasónk. Szeretné, ha az nem otthona, a Bécsi út 81. szám közvetlen közelében lenne. Úgy véli, ha a jelenlegi helyéhez képest Győr felé helyeznék át, annak sok környéken lakó örülne. Tovább olvasom