Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

A könyvsikert nem szabad megszokni

– Írok, mert mást nem tehetek – vallotta érdeklődésünkre az ünnepi könyvhét győri megnyitója előtt Závada Pál, aki Milota című regényével szerepel az idei könyvünnepen.
A jeles és sikeres író a Holmi irodalmi folyóirat szerkesztője. Nevét az elmúlt években a Jadviga párnája című műve tette ismertté. Bár úgy nyilatkozott, elolvassa, de nem nagyon foglalkozik a kritikával. Mikor a könyv jövőjéről kérdeztük, elmondta: sohasem merült fel benne, hogy a „ néma barát " jelentősége valaha is leáldozzon.
– Hála isten nem megalapozottak az ilyen aggodalmak. Mindaz, amitől a könyvet és az irodalmat féltették, akár az elektronikus sajtó, a televízió, a számítógép, az internet, alaptalan. Sőt, ez a sokféleség szerintem segít abban, hogy minél több forrásból áramoljon az információ, az üzenet – vélekedett Závada Pál. – Fontos tudni, és erre (is) jó a könyvhét, hogy hol mi jelent meg, mi újság a magyar könyvkiadásban, mit érdemes olvasni. Az idő nagy ellenség, azzal kell megküzdeni, mert könyv, információs forrás rengeteg akad, de idő az olvasásra nagyon kevés.
– Hosszú ideig írom a könyveimet. Például a legutóbbi öt évig készült, így egy saját könyv megjelenése az életemben viszonylag ritka esemény. Örülni szoktam, ugyanakkor óriási hiányérzet támad bennem, mert hát mégiscsak hosszan, alaposan és mélyen benne éltem egy fiktív, saját magam által teremtett világban, és fájdalmat jelent, ha ezt ott kell hagynom.
Závada Pál szerint a jelen sem suhan el nyom nélkül egy író mellett. Bár ő ha teheti, akkor inkább a múlt különböző rétegeiben kalandozik, ám néha felváltva a tűnt idővel, a jelenben is szokott „ forgolódni " . Ezenkívül a maga által teremtett sajátos térben is él, és emellett a saját reális hétköznapjait is gurítja maga mellett.
„ A könyv sikere olyan folyamat, amit egy alkotó nem nagyon tud befolyásolni, de ugyanakkor kellemes meglepetéssel nyugtázhatja a kritikai »jó híreket«. A sikert nem lehet, és nem is szabad megszokni. Dolgozni kell! "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi könyvhét

Az ünnepi könyvhét győri rendezvénysorozatát csütörtökön délután három órakor az Arany János utca és… Tovább olvasom