Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A könyvpiacnak jót tett a gazdasági válság

Bár a népszerű karácsonyi ajándékok listáját évek óta a műszaki cikkek vezetik, a könyvkereskedőknek sem lehet okuk panaszra.

Egyre többen keresik az irodalmi műveket, azok között ugyanis már pár ezer forintért találhatunk szép ajándékot. Megugrott a szlovák kereslet is.

Sokan választanak karácsonyi ajándékot a könyvesboltok polcairól, gyermek-, ifjúsági és felnőttkönyvek, mesék, albumok, regények egyaránt találhatók a karácsonyi kínálatban.

"Az olvasás nem ment ki a divatból, csak átrendeződés tapasztalható, többen olvasnak elektronikus formában. Ennek ellenére fiatalok és idősek is szívesen forgatják a könyveket" – mondta Mészáros Károly, az egyik győri Alexandra Könyváruház boltvezetője.

A gyerekkönyvek iránt idén is kiemelkedő a kereslet, a legnépszerűbbek között a film alapján készült Magyar népmesék sorozat köteteit említi Mészáros Károly, valamint a Varázslatos történet karácsonyeste című mesekönyvet, amely tartalmaz egy beépített digitális hangfelvevőt is.

Mészáros Miklós és Edit kamionokról szóló könyvet vesz karácsonyra unokájának, Mészáros Áronnak, aki mint mondták, a mesékből már kezd kinőni.  Fotó: Mészáros Mátyás
Mészáros Miklós és Edit kamionokról szóló könyvet vesz karácsonyra unokájának, Mészáros Áronnak, aki mint mondták, a mesékből már kezd kinőni. Fotó: Mészáros Mátyás


"A digitális hangfelvevőre a szülő felmondhatja a történetet, így a gyermek később bármikor visszahallgathatja azt" – hangzik a használati utasítás. Mesekönyvet egyébként már 600 forintért is kaphatunk, így színvonalas ajándékot vásárolhatunk távolabbi rokonok, barátok gyerkőceinek is.

Ezenkívül az ünnepek előtt sok fogy a képes albumokból, szakácskönyvekből és a regényekből, szépirodalmi művekből is.

Sokan találhatnak idén a karácsonyfa alatt könyvet Moldova Györgytől, Ljudmila Ulickajától, Paulo Coelhótól, Lőrincz Lászlótól, Müller Pétertől és Kepes Andrástól. Nagyon népszerű George R. R. Martin Trónok harca című, négykötetes sorozata, Lakatos Márk "Stílusterápiája", s kedveltek a vámpíros történetek is.

A legnagyobb sláger pedig Steve Jobs önéletrajzi könyve, amelyből folyamatos hiány van – tájékoztatott Mészáros Károly.

A boltvezető szerint a könyv népszerűsége, a korábbi évekhez képest kissé nagyobb kereslet annak köszönhető, hogy a könyv a műszaki cikkeknél jóval olcsóbb, mégis színvonalas, személyes ajándék.

Az átlagos vásárlók 8–10 ezer forintot költenek irodalomra, s ebből az összegből már három-négy kötet kerülhet a kosárba.

A szlovákiai magyarok számára kedvező árfolyam a könyvesboltokban is érezteti hatását, sokan vásárolnak a határ túloldaláról. "Nemcsak megéri nekik, hanem a választék is sokkal nagyobb itt magyar nyelvű könyvekből" – jegyezte meg Mészáros Károly.

Az ottjártunkkor vásárló Mészáros család is Szlovákiából érkezett, ők elsősorban Áronnak, az unokának vesznek könyvet. "Én a gasztronómiai és történelmi köteteket kedvelem leginkább, a férjem pedig lexikonokat szokott lapozgatni.

Áron a mesékből már kezd kinőni, most kamionokat, autókat bemutató albumot kért.

A könyv véleményem szerint örökzöld karácsonyi ajándék; tartalmas, szórakoztató, s tanulni is lehet belőle" – nyilatkozta a nagymama, Mészáros Edit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny a gyakorlati képzésért a Deákban

A győri Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nemzetközi tanirodai versenyt… Tovább olvasom