Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A Könnyező Szűzanya kegykép búcsúja: zarándoklat Győrbe

A papok csütörtöki zarándoklatát a hívek zarándoklata követi a győri bazilikában őrzött Könnyező Szűzanya kegyképének búcsúja alkalmából a hétvégén.

A győri és a szomszédos egyházmegyékből, továbbá a Felvidékről, Csallóközből várnak híveket; zarándoklatuk a szombat esti szentmisével kezdődik, amelyet Pápai Lajos győri megyéspüspök mutat be. Ezután szentóra lesz a kegykép előtt. Az éjszakai szentmisét követően éjfélkor keresztutat végeznek a zarándokok, majd a kegykép előtt róják le tiszteletüket.

Vasárnap Erdő Péter prímás, bíboros celebrálja az ünnepi szentmisét. Kora délután imaóra keretében búcsúztatják a zarándokokat - ismertette a programot a sajtóreferens.

A kegyképet több mint háromszáz éve a győri bazilikában őrzik. A székesegyházra Walter Lynch ír püspök hagyta, aki a katolikusok üldöztetése miatt menekült el hazájából a XVII. század közepén. Brüsszel és Bécs után Győrbe érkezett, a Rába-parti városban kanonokként, majd püspöki helynökként tevékenykedett 1663-ben bekövetkezett haláláig.

A kép a legenda szerint 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország védőszentje ünnepén vérrel könnyezett. Azóta a festmény körül kultusz alakult ki Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárral, rollerrel, gyalog a klímáért

Zöldmérföldet gyűjthetnek azok a gyerekek, akik a "Mozdulj a klímáért!" kampány akcióhetének… Tovább olvasom