Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A Komszol készül a szúnyogirtásra

Hosszan elhúzódó árvíz, gyors felmelegedés – hirtelen szúnyograjzás.A győri Komszol már készül a védekezésre.
Krakovszky József, a társaság városüzemeltetési ágazatvezetője jelezte, hogy a Komszol munkatársai és a szúnyogirtásra szerződtetett cég szakembere már megkezdték a szúnyogszámlálást. A tocsogókban, sekély vizekben a hét elején még literenként csak 14 lárvát találtak, jelenleg ismét számolnak, és amennyiben most 60 lárvánál többet találnak, megkezdik az irtást. Ez nem olcsó, hektáranként 6155 forint plusz áfa, és bizony csak Győrött legalább ezer hektár felett el kell szórnia a repülőgépnek a lárvairtó szert.

Az egész évi, szúnyoggyérítésre tervezett összeg 25 millió forint, ebből mintegy 8 millió elmegy a lárvákra, érdemes tehát megvárni a legmegfelelőbb pillanatot a beavatkozásra. Nem lehet sokáig várni a repülő vérszívók elleni fellépéssel sem, hiszen a legkönnyebben felmelegedett tócsákból már szép számban keltek ki egyedeik. A lárvák mellett a csípésszámlálást is megkezdték. A város területén egyelőre nagyon eltérő a szúnyograjzás, Győrszentivánon például még sokkal gyérebben fordulnak elő, mint Révfaluban.

A Komszol mindeközben felveszi a kapcsolatot a megyeszékhely környéki önkormányzatokkal is az együttes beavatkozás reményében. Ez esetben ugyanis az egy hektárra jutó – költségek alacsonyabbak lehetnek, a gyérítés hatékonysága pedig ugyancsak javulhat: a szúnyogokat egy-egy kiadósabb szél 10–15 kilométerre is elsodorhatja. Mint megtudtuk, a repülő rovarok légi permetezése idén hektáranként 1227 forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A temetésre elnémultak a harangok?

Laposa Józsefné gyászol. A mezőörsiek polgármestere azonban nem csupán ezért szomorú. Úgy véli, ennyire még sem őt, sem a családjukat nem alázta meg senki. Szabó Gyula plébános ugyanis előzetes ígérete ellenére nem temette el az elhunytat, s a végső búcsú ideje alatt a harang sem szólalhatott meg. A plébános cáfolja mindezt. Tovább olvasom