Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A kómából is van visszaút

Új év, új élet – ezzel a mottóval kezdheti 2004-et Giczi Judit. Tavalyelőtt autóbaleset miatt kómába került, kétséges volt, teljesen felépül-e. Most viszont már arra készül, visszatér szakmájába.
A súlyos betegségből felépült Giczi Judit ma már tele van új ötletekkel.
2002 őszén szűkszavú hír jelent meg lapunkban a mindenszentek előtt egy nappal történtekről Baleset a határnál címmel. Arról szólt, hogy a 14-es főúton Vámosszabadinál egy szlovák autós előzésével hármas ütközést okozott. Emiatt egy győri asszony kocsija egy német kamion alá csapódott. Kirepült a kormány mögül, így őt súlyos, lányát könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Az áldozat kilétét akkor személyiségi jogok miatt nem firtattuk, ezért csak pár héttel később véletlenül derült ki, hogy kiről van szó. Giczi Judit balesetének híre szerkesztőségünkben többeket közelről érintett, hiszen a kéz- és körömkozmetikus külsős kollégánknak tekinthető. Régebben cikkeket is írt, többnyire pedig szaktanácsot adott lapunkon keresztül.

Közel, s mégis távol

A szépségiparban jelentős hírnévvel dicsekedhet, már évekkel ezelőtt ügyes üzletasszonynak számított. Több százan szereztek szakmát azokon a tanfolyamokon, amelyeket társaival együtt szervezett. Ám gyors élettempójával hirtelen fel kellett hagynia: fejsérülést szenvedett, kómába került. A kórházban öntudatlanul feküdt ágyában, és mikor meglátogattuk, az őt ellátók csak annyit mondhattak: türelmesnek kell lenni. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy köztünk volt, sokáig mégis távol, de aztán szerencsésen visszatért. Nagy volt a meglepetés, az öröm, mikor pár hónapja saját lábán sétált be hozzánk.

Több mint egy évvel balesete után már mosolyogva beszél kilátásairól. Mikor egy kávézóban találkoztunk vele, többször félbeszakították meséjét az őt üdvözlő ismerősei. Egy korábbi tanítványa például szakmai tanácsot kért tőle.

„ Kevesen gondolták, hogy sikerül ennyire felépülnöm. Ezért is becsülöm most még jobban a férjem, mint a baleset előtt. Kitartott mellettem."
Giczi Judit úgy véli, ma jobban tudja, mi és ki a fontos számára, mint korábban. Sok mindent másképpen lát. Másképp keres új barátokat, mint azelőtt.

A nyüzsgés hiánya

Régi ismerősei közül néhányan idegenkednek tőle. Persze nem tehet úgy, mintha nem történt volna vele semmi, de napról napra javul az állapota. Hálás a felépülését segítőknek, Horváthné Etelkának, Cseh Margitnak, Kutasiné Pető Tündének, Péterné Bakács Andreának, Zvezdovics Laurának, Hegyi Csabának, Giczi Józsefnének. Dolgozni szeretne és erre meg is van minden esélye. Hiányzik neki a nyüzsgés, anélkül számára nem élet az élet. A műkö-

römépítés fogásait újra begyakorolta és tele van új ötletekkel: többféle kézművestanfolyamot akar szervezni. Sokan ezért merésznek tartják, de azelőtt is azért volt sikeres, mert nagyot mert álmodni. Különben szerinte nem lehet előrejutni. Meggyőződése, hogy szép dolgok várnak rá. Akik az övéhez hasonló vagy másféle nehéz helyzetbe kerültek, azoknak azt tanácsolja: emeljék fel a fejüket, gondolkodjanak, akkor megtalálhatják a megoldást problémájukra. Álljanak a saját lábukra, akkor újra örömtelivé válnak mindennapjaik.

A felépülés esélye

A megyei kórház egyik idegsebésze a Kisalföldnek elmondta, a kóma általában súlyos agysérülések velejárója. A kómában lévőket, lehet vizsgálni, mégsem lehet pontosan megjósolni, felépülnek-e. Hallani olyan emberekről, akik hosszú idő után olyanok lehetnek, mint régen, és olyanokról is, akiknek nem térnek vissza fontos képességeik, mint a beszéd, a mozgás. Mindez attól is függ, hogy az agy mely részei sérülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábeles vételkiesés a Bercsényi ligetben

Mintegy nyolcvan győr-szigeti család rosszul tette, ha a szilvesztert televíziónézéssel tervezte… Tovább olvasom