Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A költő meséi a valóságról

Győr-Moson-Sopron - A mese felnőttet, gyermeket egyaránt szórakoztat, minden korosztálynak rejt üzenetet, vélik olvasóink, akiktől továbbra is rendületlenül érkeznek a Kisalföld-mesekönyvbe szánt írásaik.
Egyre telnek a dossziék, amelyekbe az őszi válogatás előtt, a Kisalföld mesepályázatára érkezett írások kerülnek. Úgy tűnik, a www.kisalfold.hu-ra érkezett ünneprontó, a műfajokat „véletlenül" összemosó megjegyzés – miszerint a közéletben éppen elég „mese" hallható, minek kellett még lapunk kezdeményezése is – sem szegte olvasóink meseíró kedvét.

Sokan vallják, hogy a mese felnőttet, gyermeket egyaránt szórakoztat, tanulsága minden korosztálynak rejt üzenetet. Hasonlóképpen vélekedett érdeklődésünkre Horváth Imola is, akinek mesés történeteit a felnőttek világa ihlette.

– A mamám is írt meséket. Gyakran ültem mellé és mondtam neki néhány ötletet. Tőle kaptam kedvet és már a Kisalföld felhívása előtt belekóstoltam a meseírásba. Szeretem figyelni, ami körülöttem zajlik, fülelni, miről beszélgetnek a barátaim, az ismerősök, mi foglalkoztatja őket és ezekből születnek a történeteim – mesélte a 13 éves győri lány, aki többek között a magányos mécsesről szóló írását küldte be.
Horváth Imola
Horváth Imola


Pap Józsefné sem először fogott tollat, több vers- és novellapályázaton szerepelt már írásaival. A gyarmati nagymama először unokáin teszteli meséit, így a hattyúkirályfi és a libapásztorlány, a Göncölszekér és a Tejút keletkezésének történetét is.

Pap Józsefné
Pap Józsefné

– Kezdetben saját örömömre írtam, aztán úgy gondoltam, megosztom másokkal is. Arra törekszem, hogy szórakoztassanak, de legyen tanulságuk is – mondta Pap Józsefné, aki megjegyezte, most egy lányától kapott ötlet alapján amolyan modern mesére készül, amely egy vak lányról és egy siket fiúról szól.


Pátkai Tivadar gyermekkorában nagyanyjától hallott tréfás falusi anekdotákat. Később, mikor költőként meseírásra adta a fejét, számos művébe beleépítette emlékeit, miként a gyermekei szájából született elmés mondatfordulatokat is. – Balázs fiam például azt mondta, hogy „elment a labda gurulni", a lányom pedig egyszer megjegyezte: „lázas a pizsamám", vagy mikor elállt a zuhé, megállapították: „elromlott az eső". Sok mással együtt ezek mind-mind bekerültek „Az erdei operában" című könyvembe – emlékezett a Győrött élő Radnóti-díjas költő, akit annak idején Kormos István, Lázár Ervin és Csukás István biztatott meseírásra.

Három nemzedék szereti a mesét, az unoka, Szemenkár Lilla, a nagypapa, Pátkai Tivadar és fia is, Pátkai Balázs. Fotó: Bertleff András
Három nemzedék szereti a mesét, az unoka, Szemenkár Lilla, a nagypapa, Pátkai Tivadar és fia is, Pátkai Balázs. Fotó: Bertleff András

A Kisalföld nagy mesekönyve

Küldjön mesét, amely nem lehet már megjelent történet, nem lehet hosszabb 4 gépelt oldalnál (ez körülbelül 7200 karakter)! Minden beküldőnek a nevét jól láthatóan fel kell tüntetnie telefonszámával együtt. Előnyt élveznek a válogatás során a helyi történetek, a néphiedelmek, a települési legendák. Beküldési határidő: szeptember 15. A beküldők közül a legjobbak értékes ajándék utazást nyerhetnek. A könyv tervezett megjelenési időpontja: 2008 karácsonya. Postacím: 9002 Győr, Pf. 28, „Kisalföld/Mesekönyvpályázat"; e-mail cím: mesekonyv@kisalfold.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki mit tud? fogyatékos fiatalok számára

Nyugat-Dunántúl - Győrött, a megyeháza előtti téren rendezik meg a Mindenki Fesztiválja keretein… Tovább olvasom