Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

A költészet napja: az énekelt versek (fél)napja

A költészet ünnepén 12 óra alatt 12 témában 200 énekelt vers hangzik el a Zichy-palotában. A Hangraforgó együttes maratoni programjával a magyar irodalom jeles alkotásait és alkotóit kívánják népszerűsíteni.

Az eredeti ötlet szerint egész eddigi munkásságukat szerették volna bemutatni egy versmaratonon a Hangraforgó együttes tagjai. Aztán F. Sipos Bea és Faggyas László ünnepi alkalomként a költészet napját, április tizenegyedikét választotta sajátos koncertjéhez. Így hétfőn a két muzsikus reggel 9-től este 9 óráig 12 témában 200 énekelt verset ad elő Győrött, a Zichy-palotában.

– Annyi mindent reklámoznak, miért ne lehetne József Attila születésnapján a magyar költőket, költészetet is népszerűsíteni – hangsúlyozta F. Sipos Bea.

Faggyas László és F. Sipos Bea a költészet napján elhangzó kétszáz énekelt verssel a magyar irodalmat akarja reklámozni. Fotó: H. Baranyai Edina
Faggyas László és F. Sipos Bea a költészet napján elhangzó kétszáz énekelt verssel a magyar irodalmat akarja reklámozni. Fotó: H. Baranyai Edina

A "végtelen" koncert programja óránként változik. A diákokra gondolva a nyugatos költők – például Ady, Babits, Tóth Árpád, Kosztolányi, Juhász Gyula – verseivel kezdődik, majd utána Weöres Sándor műveit, illetve jeles napokhoz, ünnepekhez kötődő gyermekdalokat énekelnek óvodásoknak és kisiskolásoknak. A régi zenei összeállítás – a Szent István-énektől Janus Pannoniuson át Fazekas Mihályig – a déli órákban hangzik el, majd 1848–49 énekelt verses emlékezete következik. Az irodalmi barangolás Fecske Csaba és Oláh András költői világának bemutatásával folytatódik, utánuk Reményik Sándor-, Képes Géza- és Radnóti-versekből muzsikál a Hangraforgó, majd az 1956-ra emlékező költeményekből következik válogatás. Este hétkor a Hetek költői csoport tagjainak alkotásait, köztük Ratkó József verseit hallhatja a közönség. A maratoni koncert a kortárs magyar költők – például Kányádi Sándor, Csoóri Sándor, Mészöly Dezső, Varró Dániel – zengő műveivel zárul.

– Szeretnénk bizonyítani, hogy az ember életében fontos a vers, a muzsika és hogy szegényebb lenne az emberek lelke zene és költészet nélkül – említette végül Faggyas László. (A részletes program a www.hangraforgo.hu oldalon olvasható.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetésre mennek a szakszervezetek

Százötvenen mennek megyénkből az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szervezésében… Tovább olvasom