Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

A klímaváltozás a terror előtt

Magyarország - Tízből hét magyar úgy gondolja, hogy az éghajlatváltozás a világ előtt álló legfontosabb probléma. Mégis csak minden második honfitársunk tesz ellene valamit.
Rekorddöntő hideg van ezekben a napokban, arról azonban megoszlik a szakemberek véleménye, hogy mindez az éghajlatváltozás újabb jele, vagy csupán az időjárás szeszélyességének a következménye. Mindenesetre érdekes egybeesés, hogy az Eurobarometer éppen a napokban tette közzé legújabb közvélemény-kutatását, amely arról szól, az európaiak miként állnak hozzá a klímaváltozáshoz.


Az eredményekből egyértelműen az derül ki, hogy a magyarok jelentősebbnek gondolják ezt a veszélyt, mint mások. Nálunk a lakosok 86, az Európai Unióban 75 százaléka érzi nagynak a problémát. Ehhez kapcsolódik, hogy honfitársaink közül csak minden hatodik véli úgy, hogy a jelenséget eltúlozzák, míg a közösség egészében minden negyedik ember helyezkedett erre az álláspontra.


A felmérést készítők arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek nyolc világméretű probléma közül melyeket tartják a legkomolyabbaknak. Hazánkban az éghajlatváltozást 71 százaléknyian sorolták az első vagy második helyre, ennél több említést (74 százaléknyit) egyedül a „szegénység, élelmiszer- és ivóvízhiány" kapott. A nemzetközi terrorizmustól, jelentős világgazdasági hanyatlástól, fertőző betegségek elterjedésétől, a világ népességének növekedésétől, fegyveres konfliktustól és a nukleáris fegyverek elterjedésétől csupán a magyarok harmada-negyede tart igazán. Az uniós átlagok majd mindegyike alacsonyabb, mindössze két kivétel van: az EU-polgárok sokkal nagyobb veszélynek érzik a terrorizmust és a háborúkat, mint mi.

A magyar megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy személyesen is tesz valamit az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – ez éppen 10 százalékkal alacsonyabb, mint az uniós átlag. Amiben nincs különbség, az az, hogy a legjellemzőbb ilyen tevékenységnek mindenütt a szelektív hulladékgyűjtés, az otthoni energia- és vízfogyasztás csökkentése számít.


Egy évszázad, csaknem plusz 1 fok

A meteorológusok szerint a felmelegedés Magyarországon egyértelműen elkezdődött. A Kárpát-medence átlaghőmérséklete egy évszázad alatt hozzávetőlegesen 1 Celsius-fokot emelkedett. A nyolc legmelegebb év közül Győrben hét, Sopronban hat 1990 utáni, a 2000-es évekből pedig már három is bekerült az első háromba-négybe. Az éghajlatváltozás másik jele az éves csapadékmennyiség csökkenése, ráadásul ezzel párhuzamosan nő az özönvízszerű esők száma.
Újabb hidegrekord dőlt meg Sopronban

Megdőlt az országos hidegrekord kedden – tájékoztatott Csonka Tamás meteorológus. Az eddigi negatív csúcsot 1996 óta Tiszabecs tartotta, ahol szeptember 16-án 10 Celsius-fokot jegyeztek fel, tegnap délután azonban Sopron-Kurucdombon csupán 7,8 fokot mutatott a hőmérő. Ahogy arról kedden beszámoltunk, hétfőn is Sopronban dőlt meg az aznapi hidegrekord, akkor 8,6 fokkal.

Olvasóink írták

 • 3. tenorista 2008. szeptember 17. 14:19
  „A klímaváltozás a Föld legnagyobb problémája. Magyarország legnagyobb problémája a jelenlegi hitvány kormány!”
 • 2. pompom61 2008. szeptember 17. 09:55
  „A biológiatanárom mondta egyszer, hogy nem lehet megállítani egy gyorsvonatot hirtelen fékezéssel sem, utána még halad a pályán több 100 métert, így van vele a Föld is.”
 • 1. Sok hülye.... 2008. szeptember 17. 07:55
  „Tehát nálunk az emberek másfélszer hülyébbek az EU átlagnál. Elhiszik a sok maszlagot a kereskedelmi tv-kből és a blikkből. Ha ezek azt szajkóznák, hogy nyissuk ki a hűtőt, és azzal megakadályozzuk a globális felmelegedést, akkor azt is megcsinálná a sok marha.

  Már évekkel ezelőtt abba kellett volna hagyni a rinyát és nem az amúgy lehetetlen megelőzésen, hanem a bekövetkező klímaváltozásra való felkészülésen kellene dolgozni. Ugyanis a klímaváltozás itt van, nem lehet megállítani, és mi semmit nem teszünk, hogy túléljük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülők őrködnek a Kék Csillagnál

Öttevény - A diszkókban általában biztonsági őrök végzik azt a feladatot, amit ingyen vállaltak a… Tovább olvasom