Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

A kiváló tanító emlékére

Rábapatona - A közelmúltban az egy éve elhunyt tanító, népművelő Eőry Endre emléke előtt tisztelegtek Rábapatonán. A népművelő-tanító kezében 2007. szeptember 29-én némult el a hegedű, mert az égi Pávakörben nagyobb szükség volt a prímásra. Rábapatona díszpolgára ment, mert ez volt a sorsa. A család, a kollégák, a nyugdíjasok, tanítványok ideát maradtak egy súlyos örökséggel: folytatják a 40 éve elkezdett hagyományőrző munkát.
A „Molnár Ferenc Hagyományőrző Alapítvány" kuratóriumának elnöke, s egyben a művelődési ház vezetője, Nagy Zoltán vetette fel egy emlékverseny megszervezésének gondolatát. Eőry Endre pedagógusként sok diákot oktatott és nevelt a szépre, a jóra. Népművelőként fő célja a helyi hagyományok összegyűjtése, a népi játékok formájában azok visszatanítása volt.

Így született a Lakodalmas, az Aratás, a Legényavatás, a Kukoricafosztóka, – ezek egyenként is Rábapatona jó hírét vitték az országban, de a határainkon túl is.

A program emléktábla-avatással és temetői koszorúzással kezdődött, majd a népdaléneklési versenyen szólisták és csoportos szereplők léptek fel. A művelődési ház előterében néhai Nagy Károly fotóiból nyílt emlékkiállítás, amely a ’70-es évek Pávakörét mutatja be. A versenyt rangos zsűri bírálta el, dr. Barsi Ernő, Eőry Endre zenetanár és Horváth Győző személyében. Eredmények, gyermek szóló: 1. Gombás Veronika (Rábacsécsény), 2. Oravecz Rebeka (Öttevény), 3. Herceg Klaudia (Öttevény), Felnőtt szóló: 1. Bernáth Zoltán Tamásné (Bakonyszentlászló), 2. Törökné Mozgai Éva (Győr), 3. Varga Zoltán (Győr-Ménfőcsanak). Felnőttcsoport 1. Hédervári Asszonykórus, 2. „Margaréta" Dalkör (Rábaszentmihály), 3. Rábapatona Nyugdíjas Klub Hagyományőrző Csoportja. A zsűri különdíját kapta a kisbaboti „Rábagyöngye" Nyugdíjas Klub énekkara, Mező Imre (Rábapatona), Rixer Károly (Abda). A díjakat Káldi Károly helyi fazekasmester készítette az önkormányzat támogatásával és az Eőry család jóvoltából minden versenyző kapott egy kis emlékplakettet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szebb hangokon szól a zenei képzés

Győr - Igen becses hangszerrel gazdagodott a győri Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola, amely… Tovább olvasom