Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A kiskert tavaszi nagytakarítása

Győr - A kiskert tavaszi nagytakarítását akkor lehet a leghatékonyabban elvégezni, amikor a levegő hőmérséklete már tartósan nulla fok felett van, tehát az időszak fagymentes. Idén az időjárás kedvez a hobbikertészeknek, mert már napok óta tavaszias, enyhe az idő.

Szépüljön tehát szemünk fénye, a birtok, a kert, kezdődjön a jókedvű munka. Igen ám, de hogyan? A kiskertekben végzendő munkákkal kapcsolatos kérdéseinkre  „Komszol Gazda", Sindulár Lajos, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. dísznövénytelepének vezetője ad választ.
– Kertünk tavaszi nagytakarításához szükség van lombseprűre, gereblyére, kosárra vagy talicskára, Győrön kívül, ahol még nem szállítják el a zöldhulladékot, ott esetleg házi komposztálóra. Az utóbbiról később még bővebben lesz szó. A tönkrement vagy a télen használhatatlanná vált szerszámainkat a különböző kertészeti és barkácsáruházakban tudjuk pótolni vagy beszerezni – mondta elöljáróban Sindulár Lajos, majd folytatta:

– A munkát kezdjük a füves területek alapos átgereblyézésével. Gyepek esetében javasolom, hogy a gereblyézést élesebb, hegyesebb fogakkal rendelkező szerszámmal végezzük. Így könnyebben tudjuk a talajt megszaggatni, ezzel együtt lazábbá és szellősebbé válik a fűfélék gyökérzeténél a talaj felülete, továbbá erőteljesebb gyökeresedést és hajtásképződést indítunk el. Az átgereblyézéssel sokat tehetünk a talaj felső rétegének vízháztartásáért is.

A beszáradt növényi részek eltávolításával a sokat érő tavaszi eső eljut a fű gyökeréhez, így a csapadék ott hasznosul, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A szakember javasolja, hogy gereblyézzük ki a cserje- és virágágyásokat is. Ott  sokkal óvatosabban kell gyűjteni a lombot, mert a hagymás és kétnyári növények – például a tulipánok, árvácskák és a nárciszok – már hajtanak, az avar alatt valószínűleg ott van a kibújt növény. Ezért óvatosan kell dolgozni, nehogy a hajtások megsérüljenek. Itt, ha lehet, akkor a falevelet kézzel gyűjtsük össze.

– Az alapos takarítás után a gyér és ritkás gyepfelület állapotát a következő módon javíthatjuk: komposzt és fűmag keverékével vékonyan meg kell hinteni a felületet, majd ismételten át kell gereblyézni úgy, hogy a kiszórt keverék befolyjon a hézagokba. Ezt követően a területet könnyű hengerrel áthengerezzük. A lakásban kertészkedőknek ajánlom, hogy amennyiben szobanövényeink azt igénylik, a nedvkeringés felgyorsulásáig ültessük át őket nagyobb cserépbe.

Sorozatunk következő részében – mához egy hétre – a metszések és a növényvédelem aktuális kérdéseiben kapnak tanácsokat olvasóink  Komszol Gazdától, akitől kérdezni is lehet a komposzt@komszol.hu e-mail címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorkiállítás az újszülöttellátásért

Győr-Moson-Sopron - Hagyományőrzési és jótékonysági célt egyszerre szolgál két megyénkbeli népművész… Tovább olvasom