Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A kiskereskedők csak reménykednek a vásárlókban

Nem jó a hangulat a győri piacon: kevés a vevő. A kiskereskedők az advent időszakát gyakorlatilag is bizakodással várják...
Miközben a szuper- és hipermarketek hetek óta ünnepi díszben, de legalábbis a karácsony előtti bevásárlásokra készülve „felturbózott" akciókkal csábítják a reménybeli vevőt, a szó szerinti értelemben is kiskereskedők némiképp elkeseredve, de azért bizakodással várják a következő heteket.

Már csak a hangulat miatt

Az elkeseredésre van ok: a kis üzletekben, piaci árushelyeken – ahogy mondják – a forgalom most majdnem a nullával egyenlő. A győri Dunakapu téri piacon Réti Károly mégis abban reménykedik: a karácsonyi forgalom legalább akkora lesz, mint tavaly volt. Már az is nagy szó...
– A piac már csak a hangulata, emberközelsége miatt él meg – mondja Réti Károly. – Aki eddig ide járt vásárolni, talán ezután is jön... Ma is beszélgettünk erről többekkel, régi kereskedőkkel. Az a véleményünk, hogy még fenn tudjuk tartani magunkat, de egyre nehezebben. Nézzen csak szét: itt a környékbeli üzletekben, az utcai sátrakban mindenütt maga a tulajdonos áll ott. Régi kereskedőként, 52 évesen magam is megéltem, hogy itt tipródhatok a sátorban, családtagjaim meg amott... Alkalmazottakra már nem futja, pedig korábban volt tíz is.

Mi lehet a titok?

A multik és a kínaiak: ők viszik el a vevőt. Nézze csak meg, mondja Réti Károly, az ősidőktől győri belvárosi üzleteket is már kínaiaknak adják bérbe. Az igazán nagy, megfejthetetlen rejtvény az, hogy az elképesztően magas bérleti díjak mellett is hogyan tudnak a kínaiak olyan olcsók lenni... Látni a piacon is kínai származású, kiváló minőségű ruhaneműt. Hogyne lenne, hiszen például a legnagyobb német „ruhások" is Kínában varratnak. A textiliparnak ott óriási hagyományai vannak, már a „Selyemút" óta...

Egyre kevesebben

Amikor a Kisosz megyei szervezete átvette üzemeltetésre (1999-ben) a Dunakapu téri piacot, még 230 kereskedő „veszekedett" a helyekért. Ma 130–140-en vannak, tudtuk meg Nagy Lászlónétól, az érdekvédelmi szervezet titkárától. A létszám a korábbi nagy zuhanás óta stagnál, talán mert a megmaradtaknak nincs más választásuk. Leginkább az élelmiszer-kereskedők fogyatkoztak meg.

A multik csillogásába nemigen tudnak beleszólni a kiskereskedők. Mindenesetre ha nem is a hajdani Aranykapu szintjén, de nem maradnak ki a karácsonyi készülődésből. December elejétől a Dunakapu téren a szokásos piaci napokon kívül naponta kirakodnak a vevőkért.
Friss hír, hogy a fenyővásár december 10-én kezdődik. A Dunakapu térre harminckét árus jelentkezett be, jobbára azok, akiket már régóta ismerhetnek a győriek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a kényelmi szempontok döntöttek a parkolóhelyekről

A parkolók negyedét megszüntetik a cent- rumban című cikkünkre  reagált Eredics Imre győri… Tovább olvasom