Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A Kisalföldről a Kilimandzsáró havához: győri hegymászó indul Afrika csúcsára

Kilenc 4000 méteres hegy leküzdése után Afrika legmagasabb pontjához, a Kilimandzsáróhoz indul Csik Tibor győri hegymászó, aki tériszonyban szenved.


A kisalfold.hu 2010 novemberében írt először Csik Tiborról, aki 2008-ban Európa és az Alpok legmagasabb pontját, a Mont Blanc-t sikerrel meghódította.

Csik Tibor útban a Mont Blanc felé

Életében eddig kilenc 4000 méternél magasabb hegy csúcsára állhatott fel a győri fiatalember úgy, hogy tériszonyban szenved.

Afrikában tombol a nyár, de a hegycsúcson mínusz 15 Celsius-fok van 

"Mindig is reméltem, hogy egyszer lehetőségem lesz próbára tenni az erőmet és kitartásomat egy Európán túli, közel 6000 méter magasságú hegyen is.

Ezek közül a Kilimandzsáró vonzott mindig a legjobban, s most ha minden jól alakul, feljuthatok a csúcsára" - kezdte portálunknak Csik Tibor.

A győri hegymászó szerdán repül Tanzániába, s alig huszonnégy órával később egy 12 fős társaság tagjaként el is indul a Fekete kontinens legendás fehér csúcsú hegyéhez.

"Afrikában most tombol a nyár, napközben 35-36 Celsius-fok van, míg a Kilimandzsáró tetején mínusz 15 fokra számíthatunk. A 50 Celsius-foknyi különbséget és a 5895 méter magas hegycsúcsot a tervek szerint öt nap alatt küzdjük le.

A tervek szerint naponta 1000-1200 métert fogunk mászni, így fokozatosan próbálunk egyre magasabbra jutni, miközben nagy hangsúlyt fektetünk az akklimatizációra.


Zsiráfok laknak nem is olyan messze Afrika csúcsától.
Zsiráfok laknak nem is olyan messze Afrika csúcsától.

Az első magyar expedíció halálos tragédiával végződött

A Kilimandzsáró közel 1000 méterrel magasabb hegycsúcs, mint a Mont Blanc, vagyis 5000 méter felett még egyszer sem jártam, pedig a hegymászók ezt a szintet már `halálzónának´ tartják.

Az egyik első magyar expedícióval a Kilimandzsáróra induló dr. Buday Gábor például hiába volt tapasztalt mászó, 1984-ben tüdőödémában vesztette életét a hegyen.

Mint említettem, rendkívül szélsőséges az időjárás és a megszokottnál 40 százalékkal alacsonyabb a levegő oxigéntartalma ilyen magasságokban.

Ennek megfelelően nem tudhatom, hogyan reagál a szervezetem ezekre az extrém helyzetekre; fejfájással, enyhe hőemelkedéssel és gyengüléssel mindenesetre számolok" - folytatta Csik Tibor.

"A Kilimandzsáró megmászása technikailag nem nehéz, inkább a hegycsúcshoz vezető út körülmények strapásak"

"Az mindenképp biztonságérzetet ad, hogy tapasztalt magyar mászó lesz a túravezetőnk, s társaságban vághatok neki a csúcsnak, igaz, ez egyébként sem lehetne másképp, mert 1991 óta a helyi hivatalok nem engedik, hogy bárki egyedül induljon el a Kilimandzsáró csúcsára.

Úgy érzem, tisztességesen sikerült felkészülnöm a feladatra, tavaly nyáron két hegymászó társammal meghódítottuk a svájci-olasz határ közelében fekvő, 4226 méter Castore-t az Alpokban.


Győri zászló a Castore csúcsán

Utóbbi nem volt könnyű mászás: a zord időjárás miatt három napot menedékházban vészeltünk át.

A Castore tetején.
A Castore tetején.


A hegy csúcsára 5-6 útvonalon lehet eljutni, mi Tanzánia felől, az egyik legnehezebb úton célozzuk meg a hegy tetejét, bár azt hozzátenném: a Kilimandzsáró megmászása technikailag nem nehéz, inkább hegycsúcshoz vezető út és a körülmények strapásak.

Utolsó nap éjfélkor indítjuk meg a hegytámadást, mivel reggel hét óra körül a csúcsról szeretnénk megcsodálni napfelkeltét" - mondta közvetlenül elutazása előtt a győri hegymászó.

A Kilimandzsáró hava

Arra a kérdésünkre, hogy a Kilimandzsáró legendás hava - ami a Nobel-díjas írót, Ernest Hemingwayt is megihlette, s a novellából nagysikerű mozifilmet is készítettek - milyen állapotban van jelenleg, Csik Tibor úgy válaszolt: "noha a hegy hótakarója évről évre zsugorodik, s egyes előrejelzések szerint 2020-ra végleg eltűnhet, de szerencsére jelenleg még biztosan láthatjuk a Kilimandzsáró hófödte csúcsait".


Teleki Sándor nyomdokain

Teleki Sándor híres magyar felfedező a 19. század végén elsőként érte el a Kilimandzsáró hegy 5310 méter magasan húzódó hóvonalát, majd 1895-ben a gróf még egy utolsó sikertelen próbálkozást tett, hogy megmássza a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsát.

Olvasóink írták

 • 4. Beresforder 2012. január 05. 20:32
  „Egyetértek Tábornokkal, de valaki szólhatna már a fiúcskának, hogy tériszonya van.”
 • 3. Tabornok 2012. január 05. 10:21
  „"a Kilimandzsáróhoz indul Csik Tibor győri hegymászó, aki tériszonyban szenved."
  Úgy gondolom, maga a cél is szép! Sikeres mászást és egészséges visszaérkezést kívánok!”
 • 2. öcsi100 2012. január 04. 16:01
  „Miért emlékszem én Teleki Sámuelre, az első magyarra, aki elsőként jutott fel a csúcsra?”
 • 1. vonLichthofen 2012. január 04. 15:11
  „A világért nem akarnék kekeckedni és teljes tisztelettel Csik Tibi iránt nem sok hegy van a Földön amit még meg kellene hóditani - ahogy kedvenc kisalföldünk irja szokásos szenzációhajhászó módján.
  Hemingway emlitése meg elég olcsó és sekélyes fogás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most kiderül, Olvasóink szerint ki a megye legtökösebb politikusa!

Olvasóink sok-sok szavazata után kihirdetjük a megye legjobb politikusát, illetve azt sem hagyjuk szó nélkül, hogy Önök szerint mi volt a legbotrányosabb ügy 2011-ben. Tovább olvasom