Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A Kisalföld Volánnak már nincs igazgatósága

Megszüntetik a Volán-társaságok igazgatóságait, a vezető testület eddigi jogkörét a vezérigazgató egy személyben gyakorolja. A tizenkilenc megyei társaságból eddig négynél már megszületett a döntés, ilyen a Kisalföld Volán is, ahol már nincs igazgatóság.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közleménye szerint a jövő héten rendkívüli közgyűlést hívnak össze az összes magyarországi Volán-társaságnál, s döntenek az igazgatóságok megszüntetéséről. A kivételt az a négy társaság jelenti, ahol ezt már megtették; köztük van a Kisalföld Volán is.

A Győr-Moson-Sopron megyei társaság augusztus 30-án tartotta közgyűlését, amelyen egyrészt megerősítette vezérigazgatói pozíciójában Pócza Mihályt, másrészt pedig megszüntette az öttagú igazgatóságot.

A döntést az MNV a takarékos állami gazdálkodással és a hatékonyabb döntéshozatallal indokolja. Hogy a politika is a háttérben állt-e, arról lehet vitatkozni. Az tény, hogy például a Kisalföld Volánnál az igazgatóság tagjai végzettségüket tekintve mérnökök, közgazdászok voltak, de a volt kormánypárthoz való kötődésük (akár valamilyen funkció betöltésével) többüknél nyilvánvaló volt.

Az igazgatóságok megszüntetése után a vezető testület jogkörét az egyes társaságoknál a vezérigazgató gyakorolja. Pócza Mihály is a Kisalföld Volánt érintő valamennyi ügyben dönthet, ha az nem a közgyűlés hatáskörébe tartozik. Bizonyos esetekben azonban a vezérigazgató a döntést csak az ügydöntő felügyelőbizottság egyetértésével hozhatja meg. A Kisalföld Volán ebbe a felügyelőbizottságba hat tagot választott, négyet a vagyonkezelő delegált, kettőt pedig a társaság dolgozói küldtek – ezt is a törvény szabályozza.

Olvasóink írták

 • 3. boy2000 2010. szeptember 15. 12:12
  „Pócza úr igazán mehetne pihenni!Már ideje lenne olyan fiatal igazgatót kinevezni aki nem teszi tönkre a volánt és nem a saját és pincsi kutyái zsebét tömi pénzel!!!!”
 • 2. Freehill 2010. szeptember 10. 18:42
  „#1: a Kisalföld Volán honlapja szerint kb. 73% az állami, és kb. 27% a magán (dolgozói) tulajdon. (De pl. a budapesti agglomerációban működő Volánbusz 100%-os állami tulajdonban van.) Tehát a városoknak nincs tulajdonrészük, ők csak - mint egy független szolgáltatótól - megrendelik a helyi közlekedést, és megállapítják annak feltételeit (pl. menetrend, tarifa). A helyközi közlekedést pedig a minisztérium rendeli meg, a megyének (mint szervezetnek) közvetlenül nem sok szerepe van ezen a téren.”
 • 1. Goldmund 2010. szeptember 10. 10:09
  „Kicsit csodálkoztam.
  Úgy tudtam (gondoltam?), hogy a Kisalföld Volán helyi üzletágai az érintett város, helyközi üzletágai a megye tulajdonában vannak. Mivelhogy ők rendelik meg a szolgáltatást és helyi járatoknál ők döntik el a tarifát is. De eszerint állami tulajdon is van benne, különben nem szólna bele a dolgokba a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
  Feltéve, hogy jól okoskodom. ;-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros ütközött autóval a Nádor aluljárónál

A mazdás pirosnál hajtott a kereszteződésbe, a 17 éves motoros súlyosan megsérült. Tovább olvasom