Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A Kisalföld tanácsai adózóknak

Győr-Moson-Sopron - Közeleg a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, ezért tanácsadással segítjük olvasóinkat. Kérdéseikre az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának szakemberei válaszoltak „A Kisalföld az adózókért" akció keretében.


Csak egy hét van hátra az szja-bevallás határidejéig, jövő szerdáig. Ezért „A Kisalföld az adózókért" akciónk felhívására eddig érkezett kérdésekre már meg is szereztük a válaszokat. A jogszabályok értelmezésére vonatkozó leveleket persze továbbra is várjuk a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre.

A tanácsadásban az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának szakemberei segítenek, akik május 20-án nyílt nap keretében rendkívüli nyitva tartást biztosítanak, meghosszabbított ügyfélfogadási időben állnak az adózók rendelkezésére. A bevallások zökkenőmentes átvétele érdekében győri, soproni, mosonmagyaróvári ügyfélszolgálataikon is 8–18 óráig fogadják az ügyfeleket.


Olvasói kérdés

A 0853-as nyomtatványnak azokat a lapjait is be kell-e küldeni aláírva, amelyeken nincs kitöltve semmi?

A bevallást benyújtó magánszemélyeknek mindenképpen be kell küldeniük a nyomtatvány 4 oldalas főlapját, amelyet az első oldalon kell aláírni. Több lapot csak abban az esetben kell beküldeni, ha azon az adózó adatot szerepeltet, például adókedvezmény, külön adózó jövedelem feltüntetése esetén.


Olvasói üzenet

A számítógépről kinyomtatott 0853-as nyomtatványok megfelelőek, vagy kell kérni az APEH-től?

Az APEH nyomtatványkitöltő programjával elkészített és kinyomtatott bevallás beküldhető az adóhatósághoz. Előnye, hogy a program automatikusan számol a beírt alapadatok után és ellenőrzi a kötelező adatok kitöltöttségét. Fontos, hogy a kinyomtatott bevallást is alá kell írni.

Az adóhatóság győri ügyfélszolgálatán is fogadják a bevallásokat, tanácsokkal segítik az adózókat. Fotó: H. Baranyai Edina
Az adóhatóság győri ügyfélszolgálatán is fogadják a bevallásokat, tanácsokkal segítik az adózókat. Fotó: H. Baranyai Edina

A 2008-as adóévről a magánszemélyek adóbevallás-benyújtásának és az adótartozás megfizetésének határideje május 20. Jó tudni, hogy az utóbbira többféle lehetőség nyílik: saját lakossági folyószámláról átutalással, amikor az adóazonosító jelet a közlemény rovatba kell beírni; csekken, hiszen a kiküldött bevallási csomagok is tartalmaznak csekket, de valamennyi ügyfélszolgálaton, kirendeltségen beszerezhető; a központi ügyfélszolgálatokon bankkártyával.

Előfordulhat, hogy az egyszerűsített bevallást (0853E jelű) választó az ajánlat helyett olyan tájékoztató levelet kapott, mely szerint nyilatkozata alapján nem készíthető el a bevallása, pedig 2008-ban adóköteles jövedelmet szerzett. Ilyenkor a 0853-as bevallást kell benyújtani május 20-ig. Az elutasítás oka lehet például, hogy az állami adóhatósághoz a munkáltató vagy a kifizető részéről nem érkezett adatszolgáltatás a magánszemélyre vonatkozóan. Más esetben az ajánlat elkészítését megelőzően az adózó már a 0853-as számú bevallást nyújtotta be, de az is lehet, hogy az önálló tevékenységből – például megbízásból – származó jövedelem kifizetésekor tételes költségelszámolásról tett nyilatkozatot a kifizetőnek.

Olvasóink írták

  • 2. Haru 2009. május 14. 09:28
    „Én kértem egyszerűsített adóbevallást férjemnek és magamnak. Mindkettőnknek saját kárunkra "véletlen" rosszul számoltak, így megcsináltam én és megmutattam egy könyvelőnek.

    Szinte minden ismerősömnek elszámolták, és egészen véletlenül sosem az APEH kárára.”
  • 1. xo16zy 2009. május 13. 20:49
    „Oszkó pénzügyminiszter tanácsa adózóknak:
    Fizessetek be mindent, mert még nincs meg a vizesés meg az automata ajtórendszer a többszázmilliós villámba (ami után egy fillér ingatlanadót nem fogok fizetni)!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán sorsolják a lébényi indulót

Budapest–Lébény - Tavaly még három lovas képviselte megyénket a Nemzeti Vágtán, idén… Tovább olvasom