Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A Kisalföld az ingázókért

Burgenland, Győr-Moson-Sopron - A határon túlra dolgozni járó megyénkbeliek egyetlen ingyenes, magyar nyelvű jogsegélyszolgálatát jelenti a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) "Jövő a határtérségben" projektje.
Szakembereik olvasóink adtak tanácsokat "A Kisalföld az ingázókért" akciónk keretében.

"Ausztriában dolgozom legálisan. 2008 áprilistól decemberig voltam bejelentve, majd rövidebb szünet után idén márciustól lettem újra visszajelentve. Jelenleg is az építőiparban dolgozok. Állandó munkavállalási engedélyre mikor leszek jogosult? Hogy kell azt kérni?" - kérdezte előzetesen elküldött levelében olvasónk, ám a telefonon tanácsot kérők közül is többen a köznyelvben zöldkártyának nevezett engedélyről érdeklődtek. Például egy férfi, akinek újra meg újra tavasztól őszig van ausztriai munkája, de a téli leálláskor nincs rá szükség. Így viszont megszakad a foglalkoztatás folyamatossága.

Az IGR szerkesztőségünkbe érkezett szakértői - Dallos Bertold projektfelelős, dr. Laki Brigitta és dr. Szatmári Enikő jogász - elmondták: 365 napos megszakítás nélküli munkaviszony szükséges az állandó munkavállalási engedélyhez. A szünetekre, a leállások idejére megpróbálhat az ingázó a határon túl más helyen munkát találni, mert nem kell az előírt hosszúságú folyamatos foglalkoztatásnak egy munkaviszonyból származnia.

Az engedélyt az osztrák munkaügyi központ honlapjáról (www.ams.at) letölthető formanyomtatványon (EU-Freizügigkeitsbestätigung) lehet igényelni. A kérelem napján is munkaviszonyban kell állni, erről kell igazolást kell beszerezni a munkáltatótól. Illetéket csak utólag kell fizetnie a munkavállalónak, ha megkapta az úgynevezett zöldkártyát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszomorító játékok

Győr-Moson-Sopron - Tizenöt helyen ellenőrizte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli… Tovább olvasom