Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A kicsitől is tanulhat a nagy település

Börcs - Testvértelepülési kapcsolatát az elmúlt négy év alatt számos módon kamatoztatta már Börcs, a jóval nagyobb lengyelországi Maslów pedig több dolgot tanult a megyénkbeli falutól.
A Wolanski népi együttes vendégeskedett az elmúlt napokban Börcsön. A lengyelországi testvérközségből, Maslówról érkeztek az énekesek, a zenészek, amelynek önkormányzata tizenkét települést fog össze. Így lakosainak száma mintegy tízezres, míg a Győrhöz közeli faluban ezerkétszázan élnek. Ez a különbség azonban nem volt akadálya Rácz Róbert börcsi polgármester elmondása alapján a kölcsönösen előnyös kapcsolat kialakításának, amelyek közül azt emelte ki, hogy a cserelátogatások során a fiatalok is megismerhették egymás szokásait. Többen levelezni is kezdtek az internet révén. Mindez a faluvezető szerint jó lehetőség nekik a nyelvgyakorlásra, látókörük bővítésére. Amiben pedig Börcs szeretné Maslów példáját követni, az a hagyományőrzés, ami a lengyel településen sokféle formában, szervezetten is megnyilvánul.

Azonban a kis falutól is tudott tanulni a nagyobb. Erről a vendégeskedők delegációjának vezetője, Joanna Radek szavai tanúskodtak. Elmondta, hogy két olyan ötletet, intézményt is itt láttak korábban Börcsön, amit követendőnek tartanak. Az egyik a teleház, aminek mintájára számítógépekkel felszerelt találkozási helyet biztosítanak Maslówban a fiataloknak, akik a kezdeményezést tovább is fejlesztették. Már falutévét is működtet a lengyeleknek ez az infopontja, ami hamar közkedvelt lett. Remélhetőleg a szabadtéri focipályát is megszeretik lakóik, amit azért alakítanak ki, mert látták, hogy Börcsön milyen jól kihasználják. A következő cserelátogatások alkalmával ezért lengyel–magyar barátságos mérkőzéseket is akarnak szervezni a testvértelepülések. Ahogy azt is mindkét fél hasznosnak tartaná, ha közösen uniós forrást szereznének pályázatok révén, például együttműködési lehetőségeik bővítéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Államtitkár látogatott a győri laktanyába

Győr - A Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubja győri szervezetéhez látogatott a napokban… Tovább olvasom