Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

A kettészakadó társadalomban egyre mélyül a szegénység

Győr - Szélesedik és mélyül a szegénység, - legalábbis ezt hallottuk a Magyar Szegénységellenes Hálózat keddi, régiós tanácskozásán, ahol a legnehezebb körülmények között élők helyzetéről tanácskoztak a szakemberek: szociálpolitikusok, mentálhigiénikusok, gondozók, szociológusok, családsegítős munkatársak.

A cél közös: ki-ki a maga területén keressen megoldási stratégiákat a túlélésre válságon innen és túl.

A fórum résztvevőit köszöntő Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere elmondta, időszerű témáról van szó, amivel foglalkozni kell. „A társadalmi szolidaritás teljes hiányáról beszélek, a foglalkoztatási mutatóink is azt jelzik, hogy mindenkinek nehezebb lesz, a szegénység egyre mélyül." Az alpolgármester rámutatott, nem mindegy, milyen mércével mérjük a szegénységet, köthetjük ezt nyugdíjminimumhoz vagy más összeghez, a Szegénységellenes Hálózat munkája viszont előremutat e kérdésben.

Győr a válság dacára is olyan helyzetben van, hogy pályázati összegekkel mintegy 400 mikro- és kisvállalkozó munkahelye maradhat meg, ez is segítség. A leszakadók gondjairól beszélni kell, - számukra a segítségnyújtás módjai is különbözőek lehetnek.

Sztankovics Ágnes, a Magyar Szegénységellenes Hálózat koordinátora úgy vélte, ha a politikusok megfelelő információval bírnak, ismerik a szegénység természetrajzát, talán másként állnak a problémákhoz
Sztankovics Ágnes, a Magyar Szegénységellenes Hálózat koordinátora úgy vélte, ha a politikusok megfelelő információval bírnak, ismerik a szegénység természetrajzát, talán másként állnak a problémákhoz is.


Sztankovics Ágnes a tanácskozáson bemutatta azt a tanulmányt – Vágóképek rögzítve 2008 - , amely az ország különböző településein készült, s a szegénységben élők körülményeit interjúk formájában rögzítette.

- A látleletet már eljuttattuk a döntéshozókig, hiszen a politikusok tehetnek a témában a legtöbbet azzal, hogy a jelenleginél jobb törvényeket hoznak – mondta el a Kisalföldnek a szervezet koordinátora.


Komjáthyné Antal Erzsébet, a győri Gyermekjóléti Szolgálat  vezetője arról számolt be, az utóbbi időszakban  nőtt a központukat megkereső családok száma. Sokan szemérmesek, kivárnak, nem szívesen kérn
Komjáthyné Antal Erzsébet, a győri Gyermekjóléti Szolgálat vezetője arról számolt be, az utóbbi időszakban nőtt a központukat megkereső családok száma. Sokan szemérmesek, kivárnak, nem szívesen kérnek segítséget.– A jelentés egyik fontos megállapítása, hogy a családi pótlék jelenlegi rendszerének megváltoztatása beláthatatlan következményekkel járhat, ugyanakkor a különböző segélyfajtákra nem feltétlenül lustaságból szorulnak a szülők. A feketemunka megszűnésével vagy büntetésével sokan képtelenek lesznek fenntartani a családjaikat, a tanulmány erre is több példával utal. A legmegdöbbentőbb mégis az előítéletesség, amivel az embereknek a szegénységük miatt szembesülniük kell, no és a számok, eszerint pedig minden ötödik gyerek szegény.

A 2010-es év a szegénység- és a társadalmi kirekesztés elleni év lesz az unióban, ennek megfeleelően készíti elő programjait a hálózat is - hallottuk Léránt Xénia régiós koordinátortól.
A 2010-es év a szegénység- és a társadalmi kirekesztés elleni év lesz az unióban, ennek megfeleelően készíti elő programjait a hálózat is - hallottuk Léránt Xénia régiós koordinátortól.


Sütő Csaba szociálipolitikus szerint mélyül a szegénység, a válság pedig csak fokozhatja ezt. Komjáthyné Antal Erzsébet, a Gyermekjóléti Szolgálat vezetője arról számolt be, az utóbbi hetekben a korábbinál több család jelentkezett az intézménynél. A szülők egy része szégyell segítséget kérni, ugyanakkor tart is a várható megszorításokról, attól, mi lesz, ha elveszti munkahelyét.

A tanácskozás résztvevői.
A tanácskozás résztvevői.


Olvasóink írták

  • 1. ungi 2009. április 15. 06:44
    „"A feketemunka megszűnésével vagy büntetésével sokan képtelenek lesznek fenntartani a családjaikat"
    ??????????????????????????????????????????????????????
    Viszont megletevel meg ide kerül az orszag, ahol most van! Es ha az orszag bajban van, a csaladok is bajban vannak. Ördögi kör, nemdebar?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turul egyharmada megvan, darabokban

Győr - A kismegyeri Turul-emlékmű megrongálásával és a bronzturul ellopásával gyanúsított három… Tovább olvasom