Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

A kétezredik szívkatéterezés felé

Győr - Az, hogy a szívinfarktusos eseteket a megyeszékhelyen a nap 24 órájában fogadják, nem csupán a betegek kényelmét szolgálja: a túlélésnél és a gyógyulásban döntő az időtényező. Csaknem kétezer szívkatéterezést végeztek el Győrött.
Ideiglenes helyen, a Petz Aladár Megyei Oktató kórház röntgenosztályán 2005 végén kezdték meg a szívkatéterezéseket. Az intézményben társadalmi összefogással, cégek, magánszemélyek anyagi segítségével létrehozott szívcentrumban tavaly nyár óta modern környezetben fogadják a szívinfarktusos és koszorúér-tágításra váró betegeket. A Győrött végzett szívkatéterezések száma lassan eléri a
kétezret. A szívcentrum munkájáról, működésének tapasztalatairól beszélgettünk dr. Dézsi Csaba Andrással, a megyei kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosával, a szívcentrum létrehozójával.

Felkészült csapat

A szívcentrumban három intervenciós kardiológus orvos dolgozik, őket hét hemodinamikai szakasszisztens és két műtős segíti. A szívkatéteres laboratórium része a kardiológiai osztálynak, ahol hét kardiológus szakorvos rendelkezik komoly tapasztalatokkal a szívkatéterezett betegekkel kapcsolatos előkészítés és az utókezelés terén. Legalább ennyire fontos a nővérgárda precíz munkája. Tehát a szívkatéteres ellátás, különös tekintettel az akut szívinfarktus eseteire, komoly és összehangolt szakmai munkát igényel. Győrött huszonnégy órás az akut infarktusügyelet, melynek jelenleg a vidéki centrumoknak legfeljebb a fele képes csak megfelelni. A győri centrum nonstop fogadja a szívinfarktusos betegeket a megye teljes területéről, annak ellenére, hogy a volumenkorlátba – a közhiedelemmel ellentétben – a szívinfarktus esetei is beletartoznak! Ami az akut infarktusos esetek gyakoriságát illeti, ma már évszaktól függetlenül naponta jelentkezik egy-kettő, s az esetek fele drámai szituációban – tájékoztat a főorvos. A rizikótényezők jól ismertek, egyetlen dolog, ami ártó hatásában kiemelkedik az összes közül, a dohányzás. Ma már a nők és férfiak esetében kiegyenlített a „mezőny", és az életkor is eltolódott a fiatal korosztály felé.

A késedelem nagy veszély

A szívinfarktus kialakulása esetén a késedelem jelenti a legnagyobb veszélyt. Nem csak az orvosnak kell gyorsan döntenie, cselekednie. Fontos, hogy a beteg családja, környezete felismerje a bajt, tudja, mit kell tenni. Gyorsan forduljon orvoshoz, hívjon mentőt, amikor az szükséges. A megyénkben élők egészségügyi ismeretei a főorvos tapasztalatai szerint sokkal jobbak, mint az országban általában. Ebben a médiának is nagy szerepet tulajdonít.

Minden esetnek külön története és tanulsága van, s szerencsére alacsony százalék, néhány fő volt az, akin nem tudtak segíteni, ha beért a mentő a beteggel a szívkatéteres műtőbe. A mentőkkel közvetlen telefonkapcsolatban állnak, így ha a beteg vidékről érkezik, már tudnak róla és a személyzet akár éjszaka is felkészülten várja a laboratóriumban.

Szívsebészek Győrött

A győri kardiológusok, a szívcentrum munkájának szakmai elismerése az is, hogy az ország legismertebb szívsebészei között számon tartott dr. Szabolcs Zoltán és dr. Horkay Ferenc professzorok a megyeszékhelyre jönnek szívsebészeti konzíliumot tartani, s ma már nem a betegeknek kell a fővárosba utazni.

További műszerfejlesztések

A szívcentrum a Szívkatéterezés Győr Alapítványon keresztül az elmúlt két évben beszerezte a munkájához szükséges legfontosabb és elengedhetetlen speciális műszereket. Pótolnivaló azonban van és lesz is folyamatosan. Most a kardiológiában használatos, mára teljesen használhatatlanná és javíthatatlanná vált alapgépeik cseréjére van és lesz szükség. Négy EKG beszerzését tervezik az alapítvány segítségével, ezek egyenként másfél millió forintba kerülnek. A kórház részéről pedig egy csúcstechnikát képviselő szívultrahang-készülék beszerzése van folyamatban. De ki kell cserélni például a terheléses EKG-rendszert is, mert a futószalag és a kerékpár is „haldoklik". Mára a szívcentrumban, köszönhetően a megyei összefogásnak, komfortos körülményeket sikerült teremteni a betegek számára, ám az a legfontosabb, hogy a rászorulók gyorsan elérhető, hatékony segítséget kaphatnak.

A győri centrum nonstop fogadja a szívinfarktusos betegeket a megye teljes területéről.

Fotó: Kisalföld-archívum. Felvételünk illusztráció

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilavai delegáció a megyeszékhelyen

Győr - Az elmúlt csaknem két évtized hagyományait követve a Baross Gábor Emléktársaság elnöke,… Tovább olvasom