Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A két gyár idővel elköltözhet

A közgyűlés elfogadta azt a módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a Rába rt. helyére lakások kerüljenek.
A szeszgyár: Elköltöztetése pusztán gazdasági kérdés, s a hosszú távú célok között szerepel.
A győri közgyűlés decemberben fogadta el azt a rendezésiterv-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az Engel-csoport lakásokat építsen a Rába rt. volt törzsgyári telepének a helyére. A rendelet hatálya kiterjed a Budai utcától északra lévő részekre, így a szeszgyárra és a likőrgyárra is. Kozmon Kinga megbízott főépítész a Kisalföld kérdésére arról tájékoztatott: a terv a két cég területét átmenetileg megtartja ipari övezetben, távlatban pedig a „településközpont vegyes átminősítését" javasolják. „Gondolni kellett a két gyárterület és a fejlesztési terület szerkezeti kapcsolatára is. Így a leendő összekötő utakkal érintett, gyárterületen belüli területsávokban új épület nem helyezhető el" – fogalmazott a szakember.

Vavra András, az Engel-csoport projektfejlesztési igazgatója kifejtette: őket az önkormányzat úgy informálta, hogy a város kiemelten kezeli a városközponthoz kapcsolódó iparterületek funkcióváltását. „Az említett gyárakról is elhangzott egy körülbelül tízéves termelési intervallum, amely után kitelepülésük várható" – tette hozzá.

„ A tervezés során ezzel számoltunk, ezért a fejlesztés utolsó ütemét jelenti a szeszgyárhoz és a likőrgyárhoz közeli területek beépítése. Az utolsó építési ütem területén egyébként intézményeket helyezünk el, mert a lakások érzékenyebbek az iparterület, valamint a Budai utca közelsége által keltett zaj-, por- és bűzszennyezettségre. Itt helyezhetők el a városközpontból kiszoruló irodák, közigazgatási intézmények épületei" – tette hozzá Vavra András, az Engel-csoport projektfejlesztési igazgatója.

Csak gazdasági kérdés

Folláth György, az évi négymilliárd forintos összforgalmú Győri Szeszgyár és Finomító Rt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: tevékenységük elköltöztetése pusztán gazdasági kérdés, s a hosszú távú célok között szerepel. Szerinte reális elképzelés, hogy az új városrész kiépülésével az ő területük értéke is megnő. Ráadásul az Európai Unió egyre nagyobb arányban írja elő a víztelenített alkohol hasznosítását üzemanyag-komponensként, amitől jelentős forgalomnövekedést vár a cég. Ez a jelenlegi évi 40 ezer köbméteres termelés bővítésével is együtt járhat, ami érv lehet a költözés mellett. „Persze hogy mi lesz tíz év múlva, meglehetősen bizonytalan" – jegyezte meg, hozzátéve: kész az egyeztetésre az Engel-csoporttal.

Vizsgálták a szagot

Érdekes kérdés az is, hogy a szeszgyár jellegzetes szaga, amely akár bűznek is nevezhető, nem lesz-e hátrányára a több tízmilliárd forintos beruházásnak. Vavra András erről kifejtette: a szabályozási terv környezetvédelmi fejezete tartalmaz bűzhatásvizsgálatot, amit a legkedvezőtlenebb időjárási helyzetben előforduló, rövid ideig fennmaradó, valamint az átlagos évi meteorológiai viszonyok esetén valószínűsíthető szaghatásokra végeztek el. „A fejlesztéssel érintett közeli területeken – amennyiben a szeszgyári bűzkibocsátás a jelenlegihez hasonló marad – szag nem, vagy csak igen kis mértékben, kedvezőtlen szélirány esetén várható. Ezért ezeken a közeli területeken lakóépületeket nem terveztünk. Ebbe a zónába csak a benzinkút, az ipari múzeummá átalakítandó volt légvédelmi épület, valamint egy intézményi tömb esne" – magyarázta.

Környezetvédelmi

fejlesztések


Folláth György szerint a kedvező értékek az elmúlt esztendők környezetvédelmi fejlesztéseinek köszönhetők. Az rt. 1998 óta alkalmazza az ISO 14.000 környezetimenedzsment-rendszert, ami minimalizálja a környezeti kockázatokat. Azóta leállították a legnagyobb bűzt okozó takarmányélesztő-gyártó üzemet, csökkentették a szennyvízkibocsátást, ésszerűsítették a melaszmelegítést és az alkoholdesztillációból származó víz csatornába ürítését.
Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Rt. vezérigazgatója nem kívánt a témáról nyilatkozni a Kisalföldnek.


Korábban >>

Üzletközpont a Rába helyén (2003-10-28) >>
Bontják a nagy múltú Rába-gyárat (2003-12-19) >>
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A „hatemeletes

Amennyiben egy épület képes lenne ünnepelni magát, Győr belvárosában tavaly májusban a hatemeletest díszbe öltözve láttuk volna. Sokáig a megyeszékhely egyik legfontosabb lakóépülete volt, s most is amolyan tájékozódási pont. Elmúlt ötvenéves. Tovább olvasom