Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

A képzést a munkaerőpiac értékeli

A győri Széchenyi István Egyetem a nyugat- és felső-dunántúli térség arculatát meghatározó intézmény. Az alacsony munkanélküliség mellett a város iparában a csúcstechnológiák meghatározó szerepet játszanak.
Győr városának van a második legerősebb gazdasága az országban, ezért kedvezőek az itt végzett mérnökök, jogászok, közgazdászok, egészségügyi, szociális és zenei frissdiplomások elhelyezkedési lehetőségei. A színes kulturális kínálat dinamikus szellemi hátteret jelent a győri egyetemen folytatott tanulmányokhoz.

– Az egyetemi városrész a győri belvárostól 5 percre, a Mosoni-Duna festői szépségű kanyarulatában található – mutatja be az eredetileg is felsőoktatási célra készült épületegyüttest dr. Czinege Imre rektor.

– A campuson együtt van minden oktatási, kollégiumi, laboratóriumi létesítmény, ami szilárd és jó hátteret ad az egyetem tevékenységéhez. A laboratóriumok, előadótermek jól felszereltek, az informatikai háttér a hazai felsőoktatás tekintetében is a legteljesebb ellátást nyújtja.

Kezdési támogatás, közlekedési hozzájárulás

– A jelentkezők a középiskolai tárgyakból számított hozott pontokkal vagy csak a meglehetősen nehéz felvételivel kerülhetnek be a győri szakokra?
– Egyetemünkre a zenetanár szak kivételével minden szakra – így a jogász- és közgazdászképzésre is – a középiskolai eredményből számított pontszámmal kerülhetnek be a fiatalok. Aki nappali, államilag finanszírozott képzésre első helyen jelentkezik hozzánk, felvesszük, beiratkozik, jó eséllyel vehet részt egy sorsoláson. A díj 3 notebook. A 10 legmagasabb pontszámmal bejutó hallgató 50–50 ezer forint kezdési támogatást kap, míg a legtávolabb lakó, felvételt nyert 10 hallgató az első évre havi 5 ezer forint közlekedési hozzájárulásban részesül.

– Mekkora eséllyel pályázhatnak a 2004 nyarán felvettek a kollégiumba?
– A győri kollégiumi férőhelyek aránya kiemelkedően magas az országos átlaghoz képest. Ezért országosan a legjobb eséllyel pályázhatnak a felvett hallgatók, hogy a campuson található vagy az új, komfortosabb, gazdagon felszerelt kollégium lakói legyenek. Minden kollégiumi szobában nagy sebességű internetvégpont van.

Ösztönözve a párhuzamos tanulást

– Milyen munkaerő-piaci információk alakítják a győri képzési célokat?
– Egyetemünk sokszínű képzései a munkaerőpiac által elismert, jó lehetőségeket kínáló szakokat jelentenek – mutatja be a rektor a nappali, távoktatási és levelezős képzéseket. Ma már nem a diploma megnevezése az ajánlólevél a felvételnél, hanem a tanulmányok helyszíne. A minél sikeresebb pályakezdés érdekében az intézményünkben folytatott párhuzamos képzést kedvezményekkel is ösztönözzük. A hazai gazdaság meghatározó és legkorszerűbb gyártási technológiát alkalmazó cégeinél már a tanulmányok során gyakorlati képzésen vehetnek részt a győri hallgatók. Ennek legismertebb formája a practing gyakorlatorientált mérnökképzés, amely az Audi Hungaria Motor Kft., az Opel Hungary Kft. és a Rába rt. kezdeményezésére jött létre.

– Milyennek látja rektorként a mai hallgatók életét?
– Élőnek, pezsgőnek, sokszínűnek. A hallgatók szakmai szervezetei folyamatosan sok kulturális, sport- és szabadidős programot szerveznek. Gólyatábor, gólyabál, szakestek segítik az ismerkedést és a beilleszkedést, s teszik változatossá és emlékezetessé e téren is az egyetemi éveket.

– Milyen a szakmai kapcsolatuk a térség arculatát is meghatározó cégekkel?
– A tanulmányok célja az eredményes felkészülés a munkaerőpiac kihívásaira. Az Audi és a Philips vezetői európai léptékű felsőoktatási intézményként jellemzik a Széchenyi István Egyetemet, mert értékelésük szerint kiváló szakembereket képezünk. Az Opel a motivációt és a kreativitást, a tanulmányokba épített szakmai gyakorlatot tartja képzéseink meghatározó értékének. A Rába a több évtizedes szakmai együttműködést, a gyümölcsöző kapcsolatot a minőségi képzés garanciájaként jegyzi.

Új egyetemi alapképzés a műszaki informatika

– Hallgatóink 16 egyetemi és főiskolai szakon készülhetnek fel a mérnöki pályára. Az építész-, építő-, közlekedés- és településmérnöki, a gazdasági informatika szakokon egyetemi szintű képzést is választhatnak a hozzánk jelentkezők. Ez év őszén indul első alkalommal a magyar felsőoktatás jövőjét jelentő új egyetemi alapképzésként a műszaki informatika szak. Hagyományosan jó indulópozíciót jelent a gépész-, a környezet-, a közlekedésmérnöki, a mérnök-tanári oklevél is, s nagyon keresettek a távközlési és automatizálási felkészültséggel felvértezett villamosmérnökeink.

A szakok laboratóriumait a térség cégeinek jelentős támogatásával és velük együttműködve folyamatosan fejlesztjük. Mindez nagyban erősíti az itt végzettek munkaerő-piaci esélyeit. Közgazdász szakon főiskolai és egyetemi szintű tanulmányokat is kínálunk. A kiegészítő egyetemi közgazdászképzésünk a nappali mellett levelező tagozaton is fogad h allgatókat. Nemzetközi kommunikáció és a nemzetközi kapcsolatok szakjaink főképpen a lányok körében kurrens képzések.

– A győri jogász szak ebben az évben ünnepli újbóli megindulásának 10. évfordulóját...
– Képzésünk megőrizte egyedi jellegét, a kis létszámú, 110 fős évfolyamokon közvetlen kapcsolat alakulhat ki az oktatókkal, hallgatókkal. Mindezt erősíti, hogy a jogi intézet tanulmányi épülete csodálatos környezetben van.

A megyei kórházzal kialakított együttműködés már hagyományos része a győri képzésnek.
– Az egészségügy két fontos területére, az ápolásra és a szociális munkára készülhetnek hallgatóink, s az elméleti ismereteket és a gyógyítómunkát egyszerre ismerhetik meg. A tanulmányokhoz a Petz Aladár Megyei Oktató kórház klinikai bázisa jelenti a szakmai hátteret, s Győrben, a térségben, a közeli európai országokban is munkát vállalhatnak végzőseink.

Az egyetem egyik legsajátosabb értéke a zeneművészeti képzés.
– Győr nagy tradíciójú zenei város. A szak hallgatóit kiváló zeneművészek, zenepedagógusok oktatják. A tanulmányok része a két sikeres együttes, a Győri Egyetemi Zenekar és a Győri Symphonic Band munkájában való részvétel.

– A sport Győrben az egyetemi élet hangsúlyos területe.
– Az egyetem campusán két sportcsarnok, három kondicionálóterem és szabadtéri pályák szolgálják a testmozgást. Az egyetem élsportolói eredményesen szerepelnek az országos bajnokságokon és nemzetközi versenyeken, s az egyetemi csarnok folyamatosan rangos hazai és nemzetközi rendezvényeknek ad otthont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új autók, ingatlanok

A győri önkormányzati képviselők nyilvános vagyonnyilatkozataiból kitűnik, hogy az elmúlt évben… Tovább olvasom