Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

A kenderügy óta is eteti a madarakat

Bükki Sándor, akit a kertjében ültetett kender miatt kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsítottak meg, ma már Győrben él feleségével. Gyirmótot két hónapja elhagyták, a „kenderügy” azonban azóta kísérti őket. Mindezek ellenére a madarakat új otthonukban is etetik.

A bűnős kender
Bükki Sándor decemberben a gyirmóti szolgálati lakásból egy győri emeletes házba költözött feleségével. Kertje már nincs, számos emlék és a kutyája azonban még mindig a város peremkerületéhez köti. A győri bíróságtól tegnapelőtt kapta meg a végzést, hogy büntethetőséget kizáró okra – tévedésre – hivatkozva a rendőrség megszüntette ellene az eljárást, a lefoglalt cannabist pedig elkobozzák és megsemmisítik.

Mint arról tegnap írtunk, a férfi Gyirmóton ültetett a kertjébe kendert azért, hogy télen is legyen mivel etetni a madarakat. „Akciójával" tudta nélkül is törvényt sértett, a rendőrség ezért kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt indított eljárást ellene. Csaknem fél évet kellett várnia arra, hogy ügye tisztázódjon.
„ Most már meg merem írni édesanyámnak, miért nem látogattam meg az elmúlt hónapokban" – mondta tegnap Bükki Sándor a Kisalföldnek.

Nem büntethető: Bükki Sándor mostantól nem gyanúsított, a rendőrség lezárta a vizsgálatot.
A nyugdíjas férfi rokonai ugyanis még mindig Erdélyben élnek, ahová nem mert kiutazni az ellene folyó eljárás idején. Bükki Sándor a mögötte álló időszakra most már némi derűvel tekint vissza, de kétségtelenül nem volt ez könnyű időszak az életében. Gyirmóton sokszor és sokat hallott „kábítószeres" kertjéről, de mint hangsúlyozta, nem emiatt költöztek el a peremkerületből. Az ok jóval prózaibb: egykori pedagógusként kapta meg a szolgálati lakást, amit azután is használhatott családjával, hogy nem a katedrán töltötte az életét. Huszonhét év után azonban értesítették arról, jogszerűtlenül lakik a családi házban, ezért ki kell költöznie onnan feleségével. A kenderügy csak pontot tett az i-re.

Tonnaszám adtak el belőle

Az eljárás során lefoglalt kenderből 5 gramm kábítószert mutattak ki, s a férfi megtudta azt is: a Kínából származó, de közvetlenül Hollandiából importált vetőmagból tonnaszám rendeltek Magyarországon. P maga is így jutott hozzá, legálisan vette. Két napja értesült arról, hogy már nem gyanúsított, s bár nyolc napja lenne a fellebbezésre, úgy döntött, nem él ezzel a lehetőséggel, elfogadja, hogy tévedett. Régi otthonában ki kellett irtania az összes tövet, de mivel elképzelhetőnek tartja, hogy a magok szétszóródtak és esetleg újrateremnek, ezért szólt erről az új tulajdonosnak. Nehogy ő is így járjon, mint ő. Győri lakásukban már nincs kertjük, egy madáretető azonban továbbra is ott áll a közös részen, ahová ma is lejár az állatokat etetni.

Jogszerű volt az eljárás

„ A rendőrség kénytelen nyomozást indítani, ha lakossági bejelentést kap ilyen ügyben" – állította Farkas Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság alezredese. A vizsgálati osztály vezetője azt is hangsúlyozta: minden jogszerűen történt, a rendőrség (a győri és a megyei kapitányság) az ilyenkor szokásos eljárást folytatta le.
Nem Bükki Sándor az első és valószínűleg nem is az utolsó, aki ellen a büntethetőség kizárásával fejezik be a nyomozást.
Két évvel ezelőtt egy csornai nyugdíjas ültetett hasonló okból kendert. Ott is és itt is elfogadták a gyanúsítottak érvelését, s az eljárást megszüntették még azelőtt, hogy vádat emeltek volna ellenük kábítószerrel való visszaélés miatt.

Kapcsolódó cikk >>
Tévedésből rabosítva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévedésből rabosítva

A Győri Városi Bíróság büntethetőséget kizáró okra, tévedésre hivatkozva megszüntette az eljárást… Tovább olvasom