Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A kempingek kora lejárt

A győri kempingekben eltűntek a keletnémet vendégek, a sátrak és a sörszagú mulatozások is a múlté már.
A kiskúti kempingben egy-két turista lézeng egész nyáron, azzal, hogy most a hétvégén egy tíztagú csoport érkezett, egy csapásra megsokszorozódott a napi átlag. Bíró Béla, a kemping üzemeltetője nem is kertel, amikor a helyzetét kell elemeznie: „Siralmas". A miértre túl egyszerű, s egyszersmind túl bonyolult is a válasz: „Győrt elkerülik a turisták, az

autópályáról egyszerűen nem lehet őket idecsalogatni." Bíró Béla nosztalgiával vegyes irigységgel gondol a tíz-tizenöt évvel ezelőtti nyarakra, amikor „ilyentájt nem lehetett magyar szót hallani, annyi volt az osztrák és a német vendég". Most egyik sincs, a baj az, hogy a magyarok sem jönnek. Látva persze a lakóbódékat (kopott függönyök, rozsdás csapok az udvaron...), nincs min csodálkozni – jegyezzük meg halkan.

A két-három ágyas kis bódékon lassan a számok is megkopnak, de azért még olvasható: a soron hatvanat ki lehetne közülük adni – ha lenne vendég, aki fizet ezért a szolgáltatásért.

A kismegyeri kempingben nagyjából ugyanez a helyzet, a 200 férőhelyes területen tegnap este nem érte el az egy tucatot a vendégek száma. „Ha idetéved egy német turista, mindjárt megjegyzi, hogy náluk alig hirdetik már Magyarországot. Ne csodálkozzunk, ha így elfogynak a külföldi turisták" – mondják Győr másik kempingjében. Ezzel együtt Kismegyeren a június még így-úgy jó volt, jöttek franciák, hollandok, sőt, ausztrál vendégek is. Ez persze a mostani helyzeten nem változtat, jelenleg alig vannak vendégek. Ha hozzávetőleges számot keresünk, akkor a forgalom a fele a tavalyinak.

Nagy valószínűséggel nem az árakon múlik, ezt azért kijelenthetjük. Egy család (két felnőtt, egy gyerek), ha sátorozik, 2620 forintot fizet Kismegyeren egy éjszakáért, Kiskúton 1800-at; ha lakókocsiban töltik ugyanők az éjszakát, akkor 3530, illetve 2300 forint a kiadásuk. Az is tény viszont, hogy a két-három csillagos motelek szolgáltatásait – amelyek még szintén megfizethetők a középrétegnek – már nem tudják utolérni ezek a kempingek, s egyre kevesebb napló első bejegyzése kezdődik a „legszebb nyaram" címszónál úgy, hogy sátrat vertünk Győrben...

Hogy mindez egy folyamat része, egyértelműen látszik a Kisalföldben megjelent korábbi cikkekből. Már 2000-ben lehetett hallani az első panaszos hangokat, miszerint fogynak a német turisták, s akik helyettük jönnek (szlovákok, esetleg osztrákok), nem maradnak addig, ameddig elődeik szoktak. Azóta elégedett nyilatkozatot csak hébe-hóba lehetett találni, de az is igaz, ennyire fekete képet még nem festettek helyzetükről az üzemeltetők. Mikor arról kérdeztük őket, szerintük meddig lesz még egyáltalán kemping Győrben, azt felelték: „Nem sokáig." De egy évet még adtak maguknak. Ezek szerint jövőre lesz miről kérdezzük őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri gyárak jövője a tét

A győri kekszgyár esetleges bezárásával kapcsolatos hírek miatt ismét terítékre került a… Tovább olvasom