Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

A kelyhek után tévét loptak

A győri Kossuth utcai református templomból ezúttal a televíziót és a videót vitték el; a törött ablakokat még mindig nem sikerült kicserélni, a mozgásérzékelő és a rácsok pedig nem riasztják el a visszajáró betörőket.
„ Saját hivatásommal kerültem szembe. Mint református lelkész a megbocsátásról és a szeretetről beszélek a híveknek, de a legutóbbi betörések után nem egyszerű azt mondani: rendben, megbocsátom az ismeretleneknek, amit tettek" – mondta Bittner Ferenc lelkészi elnök kedden a Kisalföldnek.

A református lelkipásztor az ötödik rablás után egyre kevésbé hiszi, hogy megálljt lehet parancsolni a rongálásoknak és a fosztogatásoknak, mégis eljutott odáig, hogy a városrész képviselőjével átmegy az utca túloldalára, s beszél azokkal a fiatalokkal, akik a templom ablakait U szöggel és kaviccsal rendszeresen betörik.

A betöréssorozat öt éve kezdődött: szilveszter éjszakáján 24 kelyhet vittek el a betörők, akik miután rájöttek, hogy ezeket nem tudják használni, a Rába folyóba hajították az összeset. A kár körülbelül 200 ezer forint volt. Nem sokkal később egy különleges ezüstkehelyért másztak fel a kandelábereken, s magukkal vittek még 350 ezer forintot is. Három évvel a betörések után fogták el a tetteseket, akikről kiderült, addig a templommal szemben, a Kossuth utcában laktak, és szinte mindennap találkoztak a lelkipásztorral. Más bűncselekmény is volt a rovásukon – két katolikus papot megkötöztek, míg kifosztották a plébániájukat –, ezekért a tetteikért 13 év börtönbüntetést kaptak.

Elfogásukkal azonban nem ért véget a betöréssorozat, a közelmúltban maga Bittner Ferenc talált rá a függöny mögött megbújva egy lopásra készülő férfira. Bár felírta a nevét és a címét, de hitt a megbocsátás és a bűnbánat erejében, ezért nem tett feljelentést a tévével és videóval épp továbbállni készülő ember ellen. Lehet, hogy ez lett a veszte, néhány napja ugyanis a gyülekezet terméből elvitték a Philips televíziót és videót. A kár értéke 200 ezer forint.

„ Mozgásérzékelőt szereltünk az udvar több pontjára, az ajtókra rácsokat és hevederzárat tettünk. Ez 200 ezer forintunkba került, mégis újabb betörések történnek. Mit tehetnénk még?" – tette fel a költőinek tűnő kérdést a lelkipásztor, aki végül lépésre szánta el magát. Úgy döntött, a helyi önkormányzati képviselővel átmegy a Kossuth utca túloldalára, s beszél az ott élőkkel, hogy a templomot ne rongálják tovább.
Akciójával nem tudni, mit érhet el, a rendőrség mindenesetre nyomozást indított lopás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
A Kossuth utca a turisztikai katalógusokban úgy szerepel, mint az egyetlen utca Magyarországon, ahol öt templom van egy kilométeren belül. Emiatt sok turista jön Újvárosba. Néhányuknak feltűntek már a törött ablakok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ovi kínai nagy fala

Szeptemberben még úgy tűnt, hogy néhány szülő részéről indulatokat kavar a Waldorf- és a Gyárvárosi… Tovább olvasom