Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A kekszgyár az ipari parkba költözik

Győr - Győr két nagy múltú gyárát unokáink már biztosan nem láthatják: a kekszgyár tulajdonosai ugyanis elfogadták az önkormányzat által felkínált lehetőséget, így biztosra vehető, hogy Győr-Sziget egyik jelképe az ipari parkba költözik. A Gardénia csipkefüggönygyár már 2006-ban az ipari parkba helyezte át a tevékenységét.
A kekszgyártás már jó ideje Székesfehérváron zajlik, a cukorkáé viszont Győrben marad; ám a dolgozók hajdani sokszázas létszáma  alig ötvenre apadt. A Gardénia csipkefüggönygyár már 2006-ban az ipari parkba helyezte át a tevékenységét. Az egykori, 1-es főút melletti telephelyét  egy éve értékesítette. A társaság – közgyűlése május végi döntése alapján – felszámolási eljárás alá került, ami a felszámolóbiztos szerint várhatóan 2010-ig is elhúzódik. A cég tartozása milliárdos nagyságrendű, kintlévősége alig van; dolgozói létszáma pedig  már nem éri el a tucatot sem.

A Győri Keksz Kft. elfogadta a győri önkormányzat által felkínált lehetőséget, így biztosra vehető, hogy Győr-Sziget egyik jelképe, a kekszgyár az ipari parkba költözik – értesült a Kisalföld. Egy fontos korszak ér véget a városrész, de úgy is igaz, hogy Győr életében.

Az önkormányzat a nyár elején ajánlott három hónapra szóló opciós (elővásárlási) jogot a Győri Keksz Kft.-nek – háromnegyed évvel azután, hogy a cégvezetés bejelentette: a most már csak a cukorkagyártásnak és mindössze ötven dolgozónak helyet adó üzemet szándékában áll elköltöztetni Győr-Szigetből; de nem a városból. A három hónapos határidő lejárt, s a Kisalföld úgy értesült, a Győri Keksz élt is ezzel az ajánlattal, ami azt jelenti, a gyár minden bizonnyal az ipari parkba költözik.

A kis Deli Nóra édesapja, Deli Zoltán valószínűleg emlékezni fog erre az épületre, amely valaha édes süteményillattal árasztotta el Szigetet. Fotó: H. Baranyai Edina
A kis Deli Nóra édesapja, Deli Zoltán valószínűleg emlékezni fog erre az épületre, amely valaha édes süteményillattal árasztotta el Szigetet. Fotó: H. Baranyai Edina

Boris Bourdin, a Győri Keksz Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak tegnap megerősítette: „Valóban opciós elővásárlási jogot szereztünk a győri ipari park egy területére, az egyeztetések folynak, a szerződést még nem írtuk alá." Az igazgatótól megkérdeztük azt is, hogy a költözés érintheti-e a dolgozói létszámot, erre azt felelte: „Ismét hangsúlyozni szeretnénk, hogy a városon-belüli költözés nem jár átszervezéssel, és a gyár változatlan formában folytathatja tovább a munkát.

Mint korábban említettem, a Negro cukorkával hosszú távú fejlesztéseket tervezünk, és ezért kulcsfontosságú, hogy az új gyáregység megfelelő területen jöhessen létre."

Kérdések persze maradtak, hiszen a Győri Keksznek úgy éri meg igazán a költözés, ha megfelelő áron tudja eladni az ingatlant. A vevő nyilvánvalóan Győr lesz, amelynek szintén érdeke a gyár mostani területét felszabadítani. Megírtuk korábban, hogy nagyszabású tervei vannak az önkormányzatnak ezzel a résszel: ide nem termelőüzemet, hanem kulturális és/vagy egyetemi központot szán.

A városházán elmondták, a polgármester vár a Győri Keksz ajánlatára, amire minden bizonnyal ebben a hónapban sor kerülhet; a Győri Keksz cégvezetése ugyanis vizitet kért Borkai Zsolttól. A cég egyelőre nem teregeti ki a lapjait, ami persze nem meglepő; Boris Bourdin az ezt firtató kérdésünkre annyit válaszolt: „A régi gyárépület eladási folyamatával kapcsolatban sajnos nem áll módomban információt adni, hiszen ez üzleti titok tárgyát képezi." 

Olvasóink írták

 • 9. csanakivegyes 2008. szeptember 11. 21:12
  „Pálinkafesztivál?”
 • 8. rézangyal 2008. szeptember 11. 18:36
  „páctivald-dal egyetértek a Negró cukorkát már csak elrontani lehet, úgy mint a Pilóta kekszet meg a többit.”
 • 7. KI 2008. szeptember 11. 15:43
  „Köszönjétek az mszp - s akkori vezetésnek a kekszgyár elköltöztetését. (is)”
 • 6. páctivald 2008. szeptember 11. 15:33
  „Hex!

  Nálad a pont!
  Fehérváron az ipari parkban nyilván jobb feltételeket kaptak,ezért mentek oda.
  Győr vezetésének ez akkor miért nem volt érdeke?!
  A Negro cukorkán meg mi a f.....at akar fejleszteni ez az agyonképzett?
  Kész van az már évtizedek óta!”
 • 5. Sally 2008. szeptember 11. 14:15
  „Hát a szeszgyárat elköltöztethetnék jó messzire, mert baromi büdös :PPPP”
 • 4. KI 2008. szeptember 11. 12:28
  „Nem meglepő hogy a szeszgyárat nem zárják be , nem megy csődbe. Minél rosszabb a helyzet annál több szesz kell.”
 • 3. béé 2008. szeptember 11. 10:42
  „hajrá dac (:”
 • 2. Hex 2008. szeptember 11. 09:40
  „Ha az ipari park megnyitásakor adott volna ott helyet a város a gyárna, lehet, hogy a kekszgyártás sem vitték volna el Fehérvárra. (Azért került ugyanis oda, mert a szigeti gyár elavult, kicsi bővíthetetlen..) De előrelátás ugye nem sok van... :(
  --
  A szszgyárat is már rég ki kellett volna rakni az ipari parkba, vagy azon túlra..”
 • 1. tollas 2008. szeptember 11. 08:37
  „Igen azt a kellemes sütemény illatot, még néha Ady-városrészben is lehetett érezni.
  Van egy kellemetlenebb szagot árasztó cég,tudtommal Euró alap
  anyagot gyárt gyapjú felhasználásával, ennek a gyártása viszont
  néha a szél iránytól függően elviselhetetlen. (volt Richard gyár)
  Ezt mikor költöztetik ki, "kellemesebb" környezetbe?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókkal az illegális hulladék ellen

Győr-Moson-Sopron - Közel 5,7 millió forintot nyert az illegális hulladéklerakók felszámolására hat… Tovább olvasom