Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A kegyelet virágaiért sok ezret kérnek

Győr–Sopron - Számos dolog drágább Sopronban, mint Győrben, viszont a koszorú nem tartozik ezek közé. Szinte mindenütt két hete árulják a fenyőből, tobozból készült költeményeket, de a roham inkább a hosszú hétvégén indult el.
A két megyei jogú város egy-egy meghatározó üzletének árait vizsgáltuk meg, természetesen az utcákon, a piacokon – Győrben például a Petőfi híd alatt – több száz forinttal olcsóbb koszorúkhoz is lehet jutni. Ha pedig van minőségbeli különbség ezek között, azt természetesen ítéljék meg a hozzáértő virágkötők.

A nagyobb üzletek már 15–16-án kihelyezték a halottak napi koszorúkat, mécseseket, de mint a győri Margaréta üzlet vezetője elmondta, a roham csak a hosszú hétvégén, s még inkább ezen a héten indult meg.

Szabó Erika szerint az árak nem változtak tavaly óta: a legolcsóbb – urnához készült – koszorút 690-ért árulják, a tobozos költemény mérettől függően 800–1200–2200 forintba kerül, a legdrágább a 2500 forintos. Ezek a hagyományos koszorúk és ezeket is keresik a legtöbben. De idén meglepően nagy az érdeklődés a „görög" készítmények iránt, ezeket tisztán normandiai fenyőből fonják – így nemcsak szépek, de időtállóak is, s persze az áruk is magasabb. A legdrágább 3500 forintot ér, ez a „csúcstartója" a teljes készletnek. Szívesen viszik – teszi hozzá Szabó Erika – a koszorúkosarakat is, amelyekért 2200 forintot kell fizetni.

Csete Noémi szerint tegnap kiemelkedően nagy volt a forgalom. Talán a tavasziasan napsütéses idő miatt. Fotó: Krizsán Csaba
Csete Noémi szerint tegnap kiemelkedően nagy volt a forgalom. Talán a tavasziasan napsütéses idő miatt. Fotó: Krizsán Csaba

Minden városban jellemző egyébként, hogy először főként a környező falvak lakói vásárolják meg a halottak napi koszorúkat, nyilván az utazás nehézségei miatt. Utánuk érkeznek a városlakók, a középkorosztály sokszor egészen november 1-jéig tolja ki a vásárlás idejét.

Sopronban valószínűleg az Ezersziget virágüzlet árai a meghatározóak, itt a legolcsóbb urnakoszorú 390 forintba kerül – tudtuk meg Szekeres Tímea üzletvezetőtől. A fenyőből és szárazvirágból készült darabokért 1990, 2490 és 2790 forintot kérnek, itt ez utóbbi számít a legdrágábbnak. Ezek a szélsőségek, viszont a legtöbbek által vásárolt harminccentis tobozkoszorú ára nem marad a győri alatt, sőt, még valamivel magasabb is: 1290 forintot kérnek érte.

Egyébként más üzletekben is hasonlóak az árak, kivéve természetesen az adott készítő ízlése szerint font, díszesebb darabokat, ezeket ritkán kapjuk meg 3000 forint alatt. S amit még venni szeretnénk, mielőtt szeretteink sírjához elzarándokolunk: ez ugyebár a mécses, esetleg a krizantém. A virág szálját 200–300 forint közötti áron adják, a mécsesek közül pedig a legegyszerűbb a 100 forintos, míg a legdrágább ennek a tízszeresébe kerül. 

Olvasóink írták

 • 10. SAmu 2008. október 30. 22:07
  „Lucifer! Egyetértek, meg amúgy sem biblikus az egész h. n.
  De a többiek (4.+5.) is jól gondolják, szerintem.”
 • 9. Lucifer 2008. október 30. 21:59
  „sorry,az előbb túl gyorsan írtam :)
  Szóval: "attól,hogy"”
 • 8. Lucifer 2008. október 30. 21:57
  „Nem vagyok hajlandó azért menni ki a temetőbe és azért szórni a pénzt,mert egyeseknek jó biznisz a halottak napja...
  A halottnak már nem jobb atól,hoyg rápakolják a fél virágüzletet...Sajnos manapság már ezzel is úgy vannak,mint a fejfákkal...:"nehogymá´ a szomszédé ződebb legyen!!!"
  Sokat gondolok a halottaimra,olyankor meggyújtok otthon egy gyertyát:én ekkor vagyok velük.
  Nem november elsején-muszájból...”
 • 7. lolita 2008. október 30. 14:04
  „SUSU!Nem arrol van szo hogy sajnaljuk ra a penzt mert en is megtehetnem hogy a dragabb es szebb koszorut veszem meg,de en soha nem mentem a latcatra ,nem utolso sorban a tiszteletet nem kilora merik,se nem nagysagra.Soha nemfelejtem el nagyapam meghalt es az en koszorum volt a legszerenyebb minden masoke dragabb ,legnagyobb ,szebb.Nagyon bantott a dolog de mikor veletlenül az en kis koszorum lett a fejfajara teve megnyugodtam,es talan en voltam az egyedüli aki öszinte szivvel gyaszolta.”
 • 6. Olcsó is lehet szép 2008. október 30. 13:51
  „Magam csináltam az idén a sírdíszeket, mert sajnos az idei évben nőtt a közeli elhúnytak száma a családban, és tényleg horror árak vannak. Több hete gyűjtögetem a hozzávalókat, és töredékéből kihoztam a koszorúkat, kosarakat. Beképzeltség nélkül - gyönyörűek lettek, igaz így érzem a szeretetet is rajtuk, amit szívemből beleadtam a hozzátartozóknak. Így is vásároltam egy virágnagykereskedésben "alkatrészeket", de egy kis akarat, ügyesség, drót és ragasztó kérdése az egész......”
 • 5. Lacibá 2008. október 30. 12:40
  „Valamikor a temetőbe vittünk egy szálgyertyát és két-három szál virágot.Ma egyesek azon versenyeznek,hogy ki visz drágább és nagyobb koszorut! Nem az elhunyt tiszteletére, ha nem a "szomszéd" bosszantására! Sajnos nem ritka,hogy a családtagok egymással is versenyeznek! Na ez szép!”
 • 4. pampa 2008. október 30. 12:26
  „Susu

  Hányszor 2000 ? Én maradok a mécseseknél...”
 • 3. Susu 2008. október 30. 12:04
  „Aki sajnál 2000 Ft-ot a koszorúkért, az kösse maga, aztán majd megtudja...”
 • 2. memento 2008. október 30. 11:09
  „Ezek az emberek szégyelljék magukat!”
 • 1. lolita 2008. október 30. 10:35
  „Soha nem vittem tulzasba az olcso koszoru is a szemetbe megy ,meg a draga is na meg a megemlekezes nem penz kerdese de soknak ilyenkor nemszamit milyen draga,csak szep legyen tehat a latcatra sokat adnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem nő a reálbér

Magyarország - Mégsem emelkedik a pedagógusok reálbére 2009-ben. A kormány Új tudás programjában… Tovább olvasom