Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A KDNP kilépett a frakciószövetségből

Győr - `A KDNP mától külön frakcióként segíti Borkai Zsolt polgármester munkáját` – jelentette be Sík Sándor, a Kereszténydemokrata Néppárt győri frakcióvezetője hétfői győri sajtótájékoztatóján. Hozzátette: továbbra is szoros együttműködésben kívánnak munkálkodni a Fidesszel, de már nem frakciószövetségben.
Sík Sándor, a KDNP frakcióvezetője még egy fontos bejelentést tett: Szabó Jenő, Gyirmót és Ménfő önkormányzati képviselője átült képviselőcsoportjukba, amelynek így már öten tagjai (rajtuk kívül Ottófi Rudolf alpolgármester, Herkely Ákos és Hajszán Gyula). Szabó Jenő döntését azzal indokolta: ő „nem olyan, mint a füst, amely könnyen csapódik", de úgy ítélte meg, a város működését és választókörzete fejlesztését így jobban tudja segíteni.

A Kisalföld megkérdezte, hogy a KDNP lépésében szerepet játszott-e a holdingügy: az utóbbi hetekben több fideszes politikus élesen bírálta Borkai Zsolt elképzelését a városi cégek összevonására, a KDNP viszont támogatja a javaslatot. Idéztünk Ottófi Rudolf lapunkban egy hónapja megjelent interjújából is, amely szerint akkor nem volt napirenden a különválás.

Ottófi Rudolf most elmondta: a holdingügy katalizátorszerepet játszott, miatta vált praktikussá a szétválás, mert így nem kell egy nagyobb párt frakciófegyelmét a nyakukba venni ebben a kérdésben.

Újságírói kérdésre válaszul elhangzott: ugyan Sík Sándor és Ottófi Rudolf a Fidesznek is tagja, de a különválás nem érinti a kettős párttagságot.
A frakcióvezető lapunk felvetésére úgy fogalmazott: erős pártot akarnak Győrben és országosan is építeni, azt azonban még nem tudják, hogy a 2010-es választáson hogyan indulnak. „A jobboldalnak szüksége van egy kisebb erőre is a győzelemhez az országgyűlési választásokon. Győrben – ha marad a jelenlegi egyfordulós szisztéma – ésszerűbbnek tűnik a közös indulás a Fidesszel" – magyarázta.

A KDNP és a Fidesz a tavalyi önkormányzati választáson együtt indulva aratott győzelmet Győrben, majd frakciószövetséget alakított. Az együttműködés nem volt zökkenőmentes, aminek több jele is volt a közgyűlésben. A KDNP-s képviselők tiltakozásul nem vettek részt abban a május 3-i voksolásban, aminek eredményeként a Pannon-Víz zrt. három – köztük egy szocialista – igazgatósági tagját visszahívták. A június 14-i ülésen ellenszavazataikkal meghiúsították a Fidesz indítványát, amely megvonta volna a polgármester képviseleti jogát több cégnél.

Szabó Jenő, Sík Sándor, Ottófi Rudolf és Herkely Ákos a hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Rajtuk kívül még Hajszán Gyula az önálló frakció tagja. Fotó: Krizsán Csaba

Sík Sándor a hétfői sajtótájékoztatón megjegyezte: a Fideszt értesítették lépésükről, és úgy tudják, a levél célba is ért. Dézsi Csaba András, a Fidesz frakcióvezetője lapunk kérdésére ugyanakkor azt mondta: a sajtótól értesült szövetségesük döntéséről. Hangsúlyozta: továbbra is a konstruktív együttműködésre törekszenek a KDNP-vel, de szorosabb kapcsolatot kívánnak ápolni a két-két tagú Pro Urbe- és MDF-frakcióval.

Sok sikert kívánt ahhoz, hogy a kereszténydemokraták jelenlegi 1–2 százalékos népszerűségi mutatójukat feljebb tornásszák.

A politikus bírálta Szabó Jenőt, mondván: tavaly ő kérte, hogy Fidesz-színekben indulhasson a választáson, most pedig előzetes bejelentés nélkül átült egy másik frakcióba, és cserbenhagyta őket. „Ennek ellenére vele is beszélő viszonyban maradunk" – jegyezte meg. Dézsi Csaba András beszélt Ottófi Rudolf és Sík Sándor kettős párttagságáról is: egyelőre tájékozódniuk kell, hogy ilyen esetekre mit mond a párt alapszabálya.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. joco 2007. november 21. 05:30
  „virág: ird már le, hogy szükség volt hatalomhoz-mint korábban Torgyán- a KDNP.re.Kiváncsi: igazad van minnél kisebb egy település annál ismeretebb emberek kerültek be az önk.-ba, de ha a KDNP-eket is csak alig ismerték, hát a fideszeseket sem igen. Tényleg Sziszi mit tett Györért?”
 • 34. kíváncsi 2007. november 20. 22:42
  „A Pannon Víz egyébként hogy került be a képbe? (a vezetője vizes mérnök, de közgazdaságilag nem hiszem, hogy a csúcson lenne) Kb 40% tulajdonrésze van más városoknak, falvaknak a PV-ben. Azzal mi lesz? Győr kivásárolja, vagy olyan birkának nézzük Őket, hogy engedik egy győri akármilyen közös cégbe beszervezni?”
 • 33. csakigytovabb 2007. november 20. 21:04
  „Közös lehet még az általad emlitetteken kivül: informatika, szolgáltatások (telefon, autólizing, biztositások, áram, internet, takaritás, banki szolgáltatások). És mindezt természetesen meg lehet oldani kiszervezésekkel és "meg"szervezésekkel, úgy hogy holdingról közbe szó se essen, miközben az összes érintett vállalat tovább tudja folytatni a tevékenységét egy fölösleges adminisztrációs szint nélkül, a saját belső logikájuk alapján, szakemberek vezetésével (A pannon vizes pasast nem ismerem, de Szováti azt gondolom a szakember kategória).”
 • 32. kíváncsi 2007. november 20. 18:58
  „A közös beszerzést magyarázza már meg valaki. Az irodaszeren és az üzemanyagon kívül mi a közös nevező??
  A vízműnél PVC csövet meg tolózárat kell beszerezni, a Komszolnál kukát, virágpalántát, az Inszolnál meg mondjuk tégla-cement-festék a fő tétel. Biztos sok a pontatlanság a felsorolásban, de az látható, hogy ami igazán nagy tétel 1-1 cégnél, arra máshol nincs szükség.
  Bérelszámolást, számlázást és hasonló feladatokat érdemes lenne közösen végezni, de ez nem holding még.”
 • 31. csakigytovább 2007. november 20. 16:38
  „És kedves szaboz, közgazdászként szerinted mi tartja vissza a várost hogy összehangolja a beszerzését a városi cégeknek? Mi tarja vissza a várost hogy ajánlásokat tegyen pl. bankszámlavezetés kapcsán, vagy létrehozzon egy cash-poolt, amin keresztül a nyereséges cégek mondjuk hitelt nyújtanak a veszteségeseknek? Mi tartja vissza a városvezetést hogy ne elmebetegeket delegáljanak az fb-kbe meg az igazgatótanácsokba szakemberek helyett? Egy létező problémára a logikus és kézenfekvő megoldások (jelen esetben ugye dolgozni kéne hozzá) helyett mindig egyszerűbb ilyen holdingos blöffökkel operálni. Na mindegy, remélem, közgazdászként nem egy egyetemen végeztünk, nálunk úgy rémlik nem voltak büfé ruhatár szakok.”
 • 30. győri polgár 2007. november 20. 16:04
  „Kedves szaboz! Úgylátszik nem ismered a debreceni közgyűlés MSZP frakcióvezetőjének a nyilatkozatát sem a holdingról. Ime: " nem igaz, hogy átláthatóbb a cég, sőt. A döntések és az egyes tagvállalatok távolabb kerültek a városi közgyűléstől. A holding igazgatótanácsa nevezi ki mondjuk a Hőszolgáltató vezetőjét ami korábban közgyűlési hatáskör volt."(Kisalföld nov.15) Tovább is lehetne sorolni a negatívumokat, de felesleges. Mint írod a döntések meghozatalában nagyobb jogkört kapnak a szakemberek. Milyen szakemberek? Azok a szakemberek akiknek kiválasztásánál a politikai megbízhatóság is fontos szempont. Elsősorban lojalitás a polgármesterrel és támogatóival.Végül magyarázd meg a főnöködnek, hogy a választópolgárok a Fideszre és nem a KDNP-re szavaztak, mint ahogy a jövőben is ezt fogják tenni.”
 • 29. szaboz 2007. november 20. 14:54
  „Kedves Kíváncsi ! Igazad van elnézésedet kérek, én olvastam felületesen.”
 • 28. kíváncsi 2007. november 20. 13:52
  „Bocs, de szó szerint ezt írtam: "(Gyirmót városrész gyakorlatilag falu)" Olvasd el harmadszorra is, ne csak azt lásd, amit akarsz.
  Tehát ezek szerint -nélküled is- tudom !!”
 • 27. szaboz 2007. november 20. 13:29
  „Kedves Kiváncsi. Nem téveszettem el neked címeztem. Egyébként igazad van abban, hogy nagy városon nem a személyes ismertség alapján választanak, de tudnod kell, hogy Gyirmót akár mennyire is közigazgatásilag Győrhöz tartozik, gyakorlatilag falu jellegű közösség.”
 • 26. kíváncsi 2007. november 20. 13:17
  „szaboz: az első mondatodat nem nekem kellett volna címezned, hanem Jocóhoz, mivel ugyanezt írtam Sz. Jenőről és Gyirmótról !”
 • 25. szaboz 2007. november 20. 13:13
  „Kedves Kiváncsi ! Szabó Jenőt gyakorlatilag "falun" választották meg (Gyirmóton) képviselőnek. Ő eddig akár milyen színekben indult, mindíg nyert, tehát valószínűleg a személyes szimpátiája és nem a párthovatartozása miatt szavaztak rá. Tehát igazából ő nem kötődiik a Fideszhez.
  Én egyébként tagja vagyok a Fidesz győri szervezetének, de holding ügyben nem értek egyett helyi vezetőinkkel. Főleg abban nem, hogy szakmai kérdésből politikai kérdést csináltak. Én közgazdászként sokkal előnyösebbnek tartom, ha egy nagyobb szervezetbe tömörülnek a városi cégek. Egy nagyobb cégnnek sokkal jobbak az alkupozíciói mind a beszerzésnél, mind a hitelfelvételnél, mind a számlavezetésnél stb. . Ami még fontosabb, a debreceni példánál látjuk, hogy a döntések meghozatalában nagyobb jogkört kapnak a szakemberek, és kicsit távolabb kerülnek a beleszólástól a politikusok. (aik vaalószínűleg ugyanolyan tehetségesek, de máshoz értenek mint az adott szakember)
  Valaki azt írta, hogy a KDNP a fideszhátán tudott pozícióhoz jutni. Ezzel én is egyet értek, de valószínűleg nézőpont kérdése, mert a munkahelyi főnököm vehemensen állítja, hogy "a KDNP nélkül a fidesz nem tudott volna nyerni, így a KDNP-nek kell kucspozióba kerülni." Szerintem ez ugyan olyan "farok csóválja a kutyát" eset lenne, mint ami a másik oldalon országosan működik.
  Nagyon szurkolok Borkainak, hogy az ő személye jöjjön ki győztesen ebből a helyi csetepatéból. Győrnek vele győzni kell.”
 • 24. ani 2007. november 20. 12:58
  „Ez nagyon általános Joco amít írtál, ugyan ki ismerné Szabó Eriket Adyvárosban amikor tősgyökeres révfalusi. Hasonlóan Herkely-hez akik, mármint a család belvárosiak és sose járt a 4 es körzetben 1 sörnél több időre. De persze a szocik alatt ugyanez volt Erdeics Gergő nyert marcalon kismegyeriként, és Bécsi Zoltán Adyvárosban békéscsabaiként. Kivétel talán csanak és szentiván ott sose tud nyerni külsős.”
 • 23. kíváncsi 2007. november 20. 12:17
  „Jocó: falun biztos igaz, hogy az elfogadottság a mérvadó, de egy Győr méretű városban csak a pártszimpátia számít.
  A most kiválni akarók közül 1 emberke volt ismert a lakóhelyén (Gyirmót városrész gyakorlatilag falu), a többit senki sem ismerte. Ha más színekben indulnak, kaptak volna vagy 4-5 %-kot.”
 • 22. joco 2007. november 20. 11:38
  „Bocsi :Virág mikor irtam még nem volt válaszod.Virág általában a helyi választáskor mindig az ismertség és az elfogadottság a mérvadó, nem a párt szimpátia.Sajnos a kölcsönös "unszimpátia" a jobboldali forumokon kapott trágár ocsmány jelzök miatt alakult ki nálam.Igaz ez nem jogosit fel arra, hogy én is ilyen legyek. Na de félre a magán jellegü problémákkal,"virág" ahelyi önkorm. az más mint az országos itt mindenki ismer mindenkit.Jön egy "ficsur"(Sziszi) és osztogatja az észt. Ha viki nem mondja meg számára a napi "észt" hallgat, miért?Ja megyek dolgozni!!”
 • 21. joco 2007. november 20. 11:25
  „Virág, dolgozol? vagy csak várod az utasitásokat.Ovi most az erdélyi népet"hülyiti" bomlasztja, csak az a lényeg, hogy őt a pap-tőkés- ő a papot dicsőiti.Máshol már "nincs számára hely"”
 • 20. virág 2007. november 20. 11:24
  „joco Én nem az országról beszélek summában! Én Győrről beszélek!S világosan megirtam kinek van itt igaza! Hogy egyéniben jutottak be? S kinek a segitségével ujból felteszem akérdést? S ki kampányolt nekik? Talán saját maguk? Nem! a kampányoló kisemebreke! S most a holding tegyük el első évében felmerülő milliárdokat - amiket jancsó úr is besimert- vajon kinek kell kifizetnie? Hát a győri polgároknak!
  Nem tudom minek keveri itt bele állandóan az országos politikusokat? Önből süt a azorbánelleni gyűlölet. Én csak aggódom és nem gyűlölködöm!!!!!
  Hát ha Sopronban is probléma van majd elolvasom biztos az is bent lesz a lapokban!”
 • 19. joco 2007. november 20. 10:38
  „Virág-mák?- hát eddig a kedvenc fideszed csak a másik -Torgyán most KDNP+ mdf-s megélhetési politikusokkal- tudott csak a hatalomba kerülni.Most mi lesz, azok akik nem hodolnak be Sziszi-nek azok komcsi provokátorok? a névsort nézve nem igy áll , talán sziszi megvárja ovit és majd lesz ne mulass- lásd korábban Szabadi prof. "balhéját"- Virág aki bekerül egy hatalmi "körbe", az kéri a beleszolási lehetőséget: Nem Ti és a "győri polgár" mondja meg, hogy ki mit csinál.Virágocska akik most kihátráltak azok egyéni mégegyszer egyéni -többsége- alapon kapta meg az önkorm. képviselői poziciot.Virág gyere el a soproni önkorm.-hoz most ott is van és lesz egy kis gubanc.”
 • 18. virág 2007. november 20. 09:44
  „Lásd: győri polgár általl leirt neveket!
  Ez a megoldás kulcsa semmi más!!!!!!!
  Tessenek már gondolkodi, kinek az érdeke ?????”
 • 17. Okoska 2007. november 20. 07:35
  „Egységben az erő! Az egységnyi erő a Semjén, aki hű fegyverhordozója Viktor Emanuelnek. Nem szerencsés az efféle látszat, jobb az, ha demokrácia uralja a jobboldalt, ami Győrben immár kezd kibontakozni. Tuti Peti valóban hallgat, ugyanis országosan azért nem ennyire gyenge a FIDESZ, mint itt a Rába partján Debrecenről nem is beszélve. Vészélyes lenne a látszat felrúgása országosan, még néhány tégláról kiderülne aki az MDF-ből jött, hogy valójában inkább KDNP-s!”
 • 16. joco 2007. november 20. 07:17
  „Na mivan, nincs itthon a macska, cincognak az egerek? Az ilyen hatalom jellegü viszálykodás már várható volt, Már több hasonló összetételü önkormányzatnál is megindult.Hiába a hatalom, ha nincs konc. Sziszi pedig most azért hallgat mert fönöke az erdélyi körütján bomlasztja a magyarokat, ill.dicsöiti a papot ill saját magát dicsérteti, és igy nincs ki azt észt osztaná.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri is van a Társulat legjobb 24 versenyzője között

Győr - Szombaton még csak reménykedtünk, vasárnap éjfélkor azonban eldőlt Töreki Andrea… Tovább olvasom