Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A Kazinczyban tesznek is az esélyegyenlőségért

Győr - A banai Zsolnai Zsóka koraszülöttként, oxigén-túladagolás miatt vesztette el a látását. Szülei és testvére nagyon sokat segítettek neki, hogy eljuthasson a gimnáziumig. Zsóka itt is megállja a helyét.
Életét, tanulását nagyban segítheti az a speciális, „beszélő" laptop, amelynek árát a Leó Klub tagjai focizták össze.

A jótékonysági futballtorna olyan jól sikerült, hogy annak bevételéből pluszban még egy látássérült fiatal tanulását segítik a leósok. A családias hangulatú átadásra több olyan vendéget is meghívtak, akik támogatták e nemes célt. Zsegora Csaba, a Nádorvárosi Közoktatási Központ igazgatója például évek óta helyet ad a tornának, s őszinte tiszteletét fejezte ki a szervezőknek.

A kupával évente elérhető célt tűzünk ki a tagok elé,
s mi is remekül érezzük magunkat együtt – mondta el Kovács Eszter főszervező, a leósok kincstárnoka. – A Kisalföldnek köszönhetően soha ennyi csapat nem jelentkezett és többen pluszfelajánlással is éltek. A Langyibanda tagjai azonnal egy szkennert adtak, a micronORG Kft. kedvezményével pedig a befolyt összegből két gépet is tudtunk vásárolni.

Szigeti Béláné, a diáklány osztályfőnöke a hétköznapok csodáit osztotta meg velünk. Mesélt örömeiről, csodálatáról, a hétköznapok gyönyörűségéről, ami jelen esetben azt jelenti, hogy az évfolyam egy emberként elfogadja és segíti Zsókát. A Kazinczyban emígy nemcsak beszélnek az elfogadásról, de gyakorolják is azt. A gyerekek később is nagy valószínűséggel toleránsabbakká, segítőkészebbekké válnak.

– Büszke vagyok a leósokra, volt tanítványaim közül néhányan a csoporthoz tartoznak – árulta el a tanárnő.

Zsóka édesanyja szavakkal alig tudta kifejezni meghatottságát. Eddig ő tanult a lányával, a „beszélő" számítógéppel azonban a „Braille-írásra" fordított időt megspórolják.

De kik azok a leósok?
A Leó 13 évvel ezelőtt a jótékonyság jegyében, a Lions-szülők gyermekeiből alakult. Egy generáció azóta felnőtt, a baráti kör 15–20 tagú. Decemberben forró csokit árultak, és cukorbeteg gyermekeknek szorgalmazták a „Tudj és merj!" társasjáték megjelentetését. Tavaly jótékony céllal retró partit szerveztek, a bevételt a Bárczi-iskola diákjainak ajánlják fel, de a mentők, orvosi rendelők részére történő mackógyűjtés és figyelemre méltó kezdeményezés.

Baráti körben: Zsóka Kovács Esztertől, a leósok kincstárnokától vette át a speciális, szkennerrel felszerelt laptopot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők nem iskolát, tanítót választanak

Győr - A város több általános iskolája rendezett már, illetve szervez nyílt napot a közeljövőben.… Tovább olvasom