Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A Kárpát-medence győri utazó nagykövete

Győr – Mészáros Lászlót Győrben minden bizonnyal a legtöbben állatorvosként ismerik. A 70 éves fotóművész évtizedeken át dolgozott a Megyei Állategészségügyi Állomáson, s volt annak az első számú vezetője. Napjainkban azonban már legkedvesebb hobbijának, a fotózásnak hódol. Legutóbb a Kárpát-medencét barangolta be másfél év alatt.

"Mindig is imádtam a fotózást. Már egyetemista koromban is mindig arról álmodoztam, hogy egyszer szebbnél szebb képeket készíthetek. Abban az időben persze a tanulás és a családalapítás volt a legfontosabb számomra, így imádott hobbimat kicsit későbbre kellett halasztanom" – kezdte Mészáros László.

Soproni kiránduláson kezdődött

"A hetvenes évek elején jutottam el oda, hogy egyre több időt tudtam szánni a fotózásra. Az első képem 1975-ben jelent meg újságban. A Természetbúvár című lapban egy olyan fotómat ismerhették meg az olvasók, mely egy soproni kirándulás során készült, s egy csodaszép orchideát – a boldogasszony papucsát – sikerült rögzítenem" – folytatta Laci bácsi.


Mészáros László fotói

"Eleinte főleg a megyénkben fotózgattam, s kerestem a szépet, melyet megörökíthetek. Kedvenc területeim közé tartozott a vadregényes Hanság vidéke, valamint a ma már a Világörökség részét képező Fertő tó és környéke.

Érdekesség, hogy állatorvosként nem az állatok, hanem mindig inkább a hatalmas szabadságérzést adó természet kincsei foglalkoztattak. Igaz, volt olyan időszak, amikor több napot töltöttem a nádasban egy-egy remekbeszabott madárfotóért" – elevenítette fel az első lépéseket Mészáros László.


Elkapni a tiszavirág rövid életét
Elkapni a tiszavirág rövid életét


A Hortobágy, a mi pusztánk

"Első nemzeti parkunk, a Hortobágy nagy fordulópontot jelentett az életemben. 1976-ban ugyanis itt fotóztam először úgy, hogy több hétre eltávolodtam a megyénktől a hobbim miatt. Egy életre megfogott a leírhatatlan szépségű puszta. Megjegyzem: akkoriban a mostani Hortobágyhoz képest sokkalta másabb volt az élet. Közelebb volt az ősi életformához.

Hogy csak egy példát említsek: a hetvenes években a pásztorok még hetekre, hónapokra kint maradtak a gulyával a pusztán. Volt olyan pásztorismerősöm, aki elmesélte: egyszer úgy bebújt a subája alá, hogy nem vette észre: reggelre húsz centis hó temette be. Mint magyarázta, érezte a súlyt a hátán éjszaka, de azt hitte, hogy a nyájat őrző kutya telepedett rá. Egyszer egyébként én is átélhettem, hogy milyen, amikor egy hétig az ember szinte csak szürke marhák társaságát élvezi" – hallottuk Laci bácsitól.

Hozzátette: "az utóbbi évtizedekben sajnos sok őshonos faj kipusztult Magyarország területeiről, de azért kellemes változások is érték a hortobágyi pusztát. Hogy csak egyet említsek: 20-30 évvel ezelőtt alig vonult és tartózkodott néhány daru a pusztán, miközben ma már szerencsére több mint 100 ezres állományról beszélhetünk."

A titokzatos Csángóföld

Mészáros László nem csupán olyan illusztris társaságok, mint a Magyar Fotóművészek Szövetségének, valamint a Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja, de tán ennél is nagyobb elismerés számára, hogy immáron hetedik, színes könyvét adták ki nem akármilyen kiadók.

A csángók kenyere, a puliszka
A csángók kenyere, a puliszka

"A Hortobágy, Magyarország természeti kincsei, Erdély természeti kincsei, a Duna és a most boltokba került Kárpát-medencét bemutató fotóalbumom egytől egyig a szíven kis darabját jelentik. A legjobban talán a Dunát a Fekete-erdőtől a Deltáig végigkísérő könyvem sikerült; ezt a kötetet két idegen nyelvre is fordították le, s tavaly egy londoni környezetvédelmi konferencián ezt kapták a résztvevők ajándékul" – mondta könyveiről Laci bácsi.

"A Kárpát-medence - A mi hazánk című könyvem befejező képeinek elkészítéséhez másfél évig jártam az egész Kárpát-medencét, s egészen Csángóföldig vezetett az utam. Itt olyan közösségekre leltem, ahol az emberek 150-200 évvel maradtak el korunktól, de mindezt cseppet sem bánják. Lehet, hogy több örömben van részük, mint a mai modern embereknek" – mondta búcsúzóul Mészáros László.

Szepes vára és a villámháttér
Szepes vára és a viharfelhők

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házhoz vitték a szűréseket

Győr-Moson-Sopron - Polgármestereivel, a képviselő-testület tagjaival, plébánosaival, háziorvosaival… Tovább olvasom