Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A karácsonyi láz már október végén elrajtolt

Önnek bejön, hogy már az ősz közepén-végén csokimikulások kacsintottak vissza ránk az üzletek polcain? Szavazás!

Jelen sorok írója már az október 23-i megemlékezések előtt - amikor egyébként napközben pólóban jártunk a több mint 20 fokos indiánnyárban - találkozott csokimikulásokkal és szaloncukorral a Lidl Nádor aluljáró melletti üzletében Győrben.

A többi áruházláncban szintén október huszadika körül dördült el a karácsonyi startpisztoly: a Sparban, a Tescóban és a CBA polcaira is ekkor kerültek ki az adventi édességek, csokik, sőt, a karácsonyi díszek és dekorációk is.


A csokimikulások még a krampuszokkal is szövetkeznek a vásárlók foglyul ejtéséért - fotó: Bertleff András
A csokimikulások még a krampuszokkal is szövetkeznek a vásárlók foglyul ejtéséért - fotó: Bertleff András


Bevetésre készen állnak a csokimikulás seregek 

Rövid ízelítő a jelenlegi választékból: a Lidl a karácsonyi csokifigurákat 349 forintért, a Mikulás csomagot 269 forintért, az adventi naptárat 329 forintért, míg egy kiló zselés szaloncukrot 999 forintért kínál.

A Sparban szintén ennyibe kerül a legnépszerűbb szaloncukor kilója, míg a Mikulások hatalmas armadája 169 forinttól 899 forintig terjed. A Boci mikulás zsákja 899 forint itt, miközben a karácsonyi ajándékzacskók és karácsonyfa díszek között már most válogathatnak a Spar vásárlói.

Nincs ez másként a Tesco győri hipermarketjében sem, sőt, itt már 180 cm-es műfenyőre (7190 forint) is bukkantunk. Szaloncukor egyelőre a Tescóba még nem érkezett meg, de a csokimikulások már itt is bevetésre készen állnak. Áruk széles skálán mozog: 195 forinttól 1099 forintig.

A CBA-hálózat boltjaiban szintén kaphatóak a karácsony szinte összes édessége, kelléke.
"A tapasztalatok szerint jelentős azok száma is, akik az utolsó napokig halasztják a vásárlásokat"


Portálunk két kérdést tett fel a szóban forgó üzletláncok kommunikációs szakembereinek. Egyrészt mikor rakták ki a polcokra a karácsonyi árukészletet? Másrészt mit mutatnak a statisztikák: a vásárlók már októberben végén, november elején is vesznek karácsonyi árukat nagy mennyiségben, vagy inkább ekkor még csak nézegetik az ünnepi termékeket?

Válaszokat egyelőre csak a Spartól kaptunk, míg a CBA visszajelzett, hogy az álláspontjukra szerdán számíthatunk.  

"A Spar áruházai eladóterébe október utolsó napjaiban kerültek ki a karácsonyi szezontermékek. Cégünk október 31-től érvényes ajándékkatalógussal is segít a vásárlóknak az ötletadásban és az ünnepi vásárlások elindításában, mely kiadványban minden ilyenkor népszerű árucsoport rendkívül széles választékban és árszinten megtalálható. Természetesen az ünnepig terjedő időszakban folyamatosan jelennek meg új ajánlatok.

A karácsonyi áruk jellege - élelmiszer, vagy nem élelmiszer típusú ajándék - is befolyásolja azok beszerzési idejét. Az első két-három hét alapvetően a választékkal való ismerkedés időszaka, de november közepétől már sokan gondoskodnak az ajándékok és ünnepi kellékek beszerzéséről. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint jelentős azok száma is, akik az utolsó napokig halasztják a vásárlásokat" - mondta érdeklődésünkre Fehér István, a Spar kommunikációs vezetője.Az ünnepi fények és a vásárlási hajlandóság

November elejétől az üzlethelyiségek, plázák, éttermek, szállodák, sőt a közterületek is elkezdenek ünnepi fénybe öltözni.

Nyugat-Európai vagy tengerentúli összehasonlításban azonban nem mondható elég "fényesnek" a helyzet Magyarországon, nálunk a tulajdonosok óvatosabban vizsgálják az üzletdekoráció és a megtérülés összefüggését.

Vigyázó szemüket még inkább a vásárlási hajlandósági index (VHI) alakulására vetik - derül ki az OGH Hírügynökség friss elemzéséből.

"A külföldi kereskedők megértették, ha barátságosabb az üzlet, nagyobb a bevétel" – mondta Csörgő Anita. A CBRE kiskereskedelmi divíziójának vezetője szerint nyugat-európai vagy tengerentúli összehasonlításban sajnálatos módon nincs még kellő tradíciója, kultúrája az üzlethelyiségek (fény)dekorációjának Magyarországon.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. pacman33 2013. november 07. 09:40
  „Venezuelában előrehozták a karácsonyt novemberre. Idő kérdése és nálunk is ez lesz :)”
 • 20. radairosseb 2013. november 07. 04:47
  „szerintem erről az egészről az emberek tehetnek, ha ők nem vásárolnának előre ilyen holmikat, akkor a boltok is máshogy gondolkodnának”
 • 19. Mankapunka 2013. november 07. 00:39
  „LÍvi

  De miért kell még este 7-kor is működnie? Úgy mehetne, mint a Körkemence útnál a lámpa, addig megy, míg a bolt be nem zár.”
 • 18. Pikulics 2013. november 06. 21:47
  „"A karácsonyi láz már október végén elrajtolt"

  És karácsonyra még höemelkedés sem marad!”
 • 17. Lívia66 2013. november 06. 21:46
  „14. Mankapunka 2013.11.06. 17:49
  Bár nem engem kérdeztél azért válaszolok, mert naponta kétszer is átmegyek rajta. :)
  Nekem tetszik, mert a gyalogos forgalom megáll a zebrán míg áthajtok...
  Eddig a frász kerülgetett a kocsik közül elém lépő emberektől és a hirtelen feltűnő bicajosoktól..”
 • 16. Csetneky 2013. november 06. 19:55
  „Személy szerint csak sajnálni tudom, akit az üzletek kivilágítása ösztönös vásárlásra.”
 • 15. józanparaszt 2013. november 06. 19:32
  „ne vegyünk egy megveszekedett darabot se, majd rájuk rohad...”
 • 14. Mankapunka 2013. november 06. 17:49
  „Hyppolit

  Mit szólsz Marcal II-n a lámpás kereszteződésre?”
 • 13. állampógár 2013. november 06. 13:47
  „Tisztelt Hyppolit.Ez nem tipikus magyar beteges szemlélet.Ez nyugatról gyűrűzött ide.Sok egyéb rossz és jó dologgal együtt.Nekem a személyes kedvenceim a halloven meg a valelntin nap.”
 • 12. Mankapunka 2013. november 06. 13:35
  „Remélem, ha már nem került ki, de legalább elgondolkodtok odabent, hogy nagyon tájékozatlanok vagytok nagyon sok téren, és nem csak én látom így kedves növendékek.”
 • 11. Punxsutawney_Phil 2013. november 06. 12:27
  „Madarász - btl

  részben egyet értek! De szerintem az ünnepi fényeket Advent első vasárnapján fel lehet kapcsolni Győrben. Az Advent azért nem böjt.”
 • 10. Madarász 2013. november 06. 12:07
  „9. Egyet értek veled! Az Advent a várakozás, megtisztulás időszaka, nem pedig a hivalkodásé. Egyedül a 3. vasárnapon, az öröm vasárnapján van helye a vidámabb hangulatnak.
  Nem beszélve arról a rengeteg áramról, amit a díszkivilágítás fogyaszt több, mint egy hónapig.”
 • 9. btl 2013. november 06. 11:29
  „Madarász - egyetértek! nem mondom, hogy ne legyen Karácsony előtt vásár, de azért normálisan, decemberben. pl ma már szerelik a Baross úton a fákra a díszkivilágítást, de közben még ott vannak a levelek is. minek ennyire sietni? Nem Advent elején kellene meggyújtani minden fényt, hanem Karácsonykor, azért van fokozatosság az adventi koszorún is, mert jelzi, hogy közeleg az ünnep. A díszkivilágított vásár, a Széchényi téri NAPI délutáni zaj csak azt a vágyat növeli, hogy bár lenne már vége. én azt sem engedélyezném, hogy a téren naponta 4-5 órán át menjen a zene, mert nem mellesleg laknak ott emberek is - már aki még nem menekült el - nekik is joguk vagy a nyugalomhoz.”
 • 8. Madarász 2013. november 06. 11:09
  „Árulja már el nekem a kedves tájékozatlan újságíró, hogy mégis mi köze a csoki mikulásnak a karácsonyhoz?!

  Konkrétan nálunk semmi, legföljebb az angolszász területeken kapcsolják össze a télapót a karácsonnyal. Magyarországon a csoki mikulásnak, krampusznak, mikulás csomagnak december 6-án van szerepe, ami akár hogy is nézzük, éppen egy hónap múlva lesz.

  Jó lenne már kicsit gondolkodni, visszaszállni hazánkba, a saját kulturális közegünkben mozogni és tudomásul venni, hogy nálunk Mikulás van és december 6-án érkezik, karácsonykor nem jön a Télapó, hanem a Jézuska hozza az ajándékot, Mindenszenteket és Halottak napját ünneplünk és nem Halloween-t. Be kéne már fejezni ezt az erőltetett Amerika majmolást és legalább az újság hasábjain igényesebbnek lenni és preferálni a magyar hagyományokat, nem pedig belekeveredni, hogy mikor is jön a Mikulás.”
 • 7. enéh 2013. november 06. 10:51
  „karácsony = ajándékozás (bármi áron) = fogyasztás (a kereskedőknek minden eladó). Viszont egy élmény a faházaknál az árusokkal beszélgetni, összefutni régen látott ismerősökkel.
  A gyerekek imádják a díszeket, fényeket, a szórólapokból választanak ajándékot, meg a tv-ből, amit majd a Jézuska hoz. De ha mégsem azt kapják, akkor jön a csalódás és sírás.”
 • 6. pozdorja 2013. november 06. 10:18
  „Pont nem érdekel. Miattam akár a húsvéti nyulakat is kirakhatják most. Nincs rá szükségem nem veszem meg. Ennyi.”
 • 5. gaborkimle 2013. november 06. 10:15
  „Kicsit korainak tartom... Még szerencse, hogy nem már augusztusban hahotáznak vissza rám a polcokról ezek a cuki-csoki figurák...”
 • 4. bumburnyák 2013. november 06. 09:59
  „Megölik a Karácsonyt így. Mire megjön, már mindenkinek tele van a töke a karácsonyi fényekkel, hangulattal. Nemhogy várnák az emberek dec 24-ét, inkább azt kívánják múljon már el. Így a gyerekekben sincs az az örömérzet mint régen.
  Azt azért tiszteletben kéne tartani hogy nálunk másként zajlik mint nyugaton. Pl. Angliában a Mikulás hozza az ajándékot -Karácsonykor.. elvileg-, de már egész decemberben folyik egymás ajándékozása, hó elején fát állítanak az otthonokban is. Ezért ott normális ha az üzletekben már novemberben elkezdődik a cirkusz, de ott semmi meglepettség, áhitat... (ha csak nem egy méregdrága ajándékot kap)
  Nálunk külön van Mikulás és külön Karácsony. Csokimikulást áruljanak, de a karácsonyi hangulatot Mikulás dec 6 után kéne elkezdeni...”
 • 3. ATXadmin 2013. november 06. 09:24
  „ez már beteges! de az emberek nagy része is agybetegségben szenvednek, ez az egész ünnepi mizéria szánalmas és siralmas sajnos ez igaz az emberek hozzá állására is......”
 • 2. Ivco 2013. november 06. 09:08
  „Bécsben már állítják a karácsonyfát jövőhéten lámpagyújtás lesz ...elvagyunk késve...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beton kandelábernek ütközött Győrben, kitörte - szemtanúkat keresnek

És azt látta, amikor a győri József Attila utcában egy autós egy szabályosan parkoló Renault visszapillantó tükrének ütközött? Tovább olvasom