Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A káptalandomb csodái - fotók

A Káptalandomb Győr történelmi központja.

A Káptalandomb, Győr történelmi központja – kétség sem férhet hozzá – az egyik legszebb pontja a városnak; macskaköves kanyargós utcák, a Bazilika tekintélyes épülete és a körülötte felfedezhető számtalan kincs. Egy nagy turisztikai projekt eredményeként 6 kiemelt helyszínt is – Bazilika Múzeum, Püspökvár, Káptalanház, Apor kiállítás, Kincstár, Múzeumház - várja a látogatókat. A bemutatott épületek és műtárgyak a Győri Egyházmegye ezer éves szakrális-kulturális örökségeként maradtak ránk. Ez Magyarország legnagyobb területű egyházi gyűjteménye. A létesítmény emléket állít annak a történelmi ténynek, hogy Győr az egyetlen magyar város, ahol a három legjelentősebb nemzeti ereklyénk – a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László herma – megfordult. Ehhez kapcsolódóan, a frissen megnyílt központ egyik legizgalmasabb eleme minden bizonnyal Szent László királyunk tudományos eljárással elkészített arcrekonstrukciója.


A Káptalandomb csodái


A Káptalanház klasszicista, de középkori részleteket is rejtő épületében a látogatók megismerhetik a győri egyházmegye templomi építészetét, a barokk ötvösmunka remekeit, a 20. századi vértanú papok élettörténetét, valamint felidézhetik II. János Pál pápa győri látogatását is. Az Apor kiállításon Apor Vilmos vértanú püspök élettörténetével, vértanúhalálával és boldoggá avatásával összefüggő dokumentumokat, tárgyi emlékeket tekinthetnek meg az idelátogatók. Továbbá megtekinthető a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, ahol olyan kiemelkedő értékeket őriznek, mint a Mátyás király könyvtárából származó Korvina és Magyarország legnagyobb kódexe a Zalka-antifonálé; valamint betekintést nyerhetünk a Múzeumházba is, mely a Győr szívében található műemléképületen belül vonultat fel szobrász- és érmeművész kiállítást. A túra megkoronázásaként pedig megcsodálhatják Győr város egyedülálló panorámáját a Püspökvár tornyából.

Elhelyezkedése és tartalma is különlegessé teszi a rendkívül érdekes tárlatot, amit nemcsak hívőknek, hanem a kultúra, a város és környéke iránt elkötelezetteknek is egyaránt egy tartalmas 2-3 órás időtöltést biztosít.

A program egy igazi időutazás a helyszíneken keresztül; az ezer éves egyházmegye történetével indul, s a jelenben, a kortárs képzőművészek alkotásait bemutató tárlattal ér véget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napkollektorokat helyeznek a győri egyetem tetejére - videó

Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a győri Széchenyi István Egyetem energetikai rendszerét. Tovább olvasom