Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A kanyargós meder mellett

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (26. rész)
„A magyar–szlovák tárgyaláson jegyzőkönyvben fogadták el, hogy együttes környezeti és gazdasági hatásvizsgálatot kell végezni, hogy közös üzemelési rendet alakítsanak ki a meglévő létesítményekhez. Egyes kérdésekben független külső fél is bevonható a tárgyalásokba." (1999. január 30.)

„A Kisalföld azt kérdezte Vargha Jánostól, a kormányfő környezetpolitikai főtanácsadójától: a magyar fél Hága szellemében csak a már meglévő létesítmények közös üzemeltetésével tartja lehetségesnek a '77-es szerződés életben maradását. Beletartozik ebbe Dunakiliti? – Nem, mert a duzzasztó nincsen készen, szerepét pedig Dunacsúny amúgy is átvette – válaszolta." (1999. február 1.)

„Egy torkolati műtárgy sokat segíthetne abban, hogy Győrben megfelelő vízszintek alakuljanak ki a Mosoni-Dunán, a hajózhatóság biztosított, az árvízvédelem biztonságosabb legyen – mondta Nemcsók János, a parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke. Hozzátette: óriási hiba, hogy a magyar kormány lemondott a dunakiliti tározótér feltöltéséről." (1999. február 24.)

„Elkészült a tanulmány a Duna elterelése miatt kevés vízhez jutó Rajka–Szap közötti folyószakasz természeti viszonyainak helyreállítására – közölte Székely László kormánybiztos. A több változatot vizsgáló elemzés a folyószabályozás előtti, eredeti kanyargós Duna-meder helyreállítását tartja a legjobb és leggazdaságosabb megoldásnak. Ez a változat 600 köbméternyi víz átadását igényelné Dunacsúnynál, ebből 400-at vezetnének végig a főmederben. Ez a megoldás 14–18 milliárd forintba kerülne." (1999. február 26.)

„»Kacskaringóssá teszik a Dunát, elköltenek egy csomó pénzt a szabályozásra, de a vége úgyis az lesz, hogy tizenöt év múlva csak fel kell építeni az alsó gátat« – állította Nemcsók János." (1999. február 27.)
„Az Egyesült Államokban élő Lipták Béla felhívással fordult az amerikai magyarokhoz, hogy lépjenek fel a »hétgátas Duna-feladási terv ellen«, mert úgy értesült, hogy hazánk már nem követeli többé határfolyónk Dunacsúny–Dunakiliti szakaszának teljes visszaterelését." (1999. március 8.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóval több halálos baleset

A tavalyi év azonos időszakában (első hat hónap) tíz halálos baleset történt a megyei közutakon,… Tovább olvasom