Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A kályhától indul a program Győrben

Az országosan egyedülálló kiállítási anyagához és a különleges gipszminta-kollekciójához kapcsolódva szeptembertől kreatív kézműves-foglalkozásokat szerveznek a megyei múzeum cserépkályha-történeti gyűjteményének oktatóterében.
Egy kor lenyomatai

A győri Xántus-múzeum gondozásába került Kiss János utcai Fruhmann-kályhásműhely épületének padlásán tárolta egykoron a csempegyártáshoz szükséges gipszmodelljeit utolsó gazdájuk, Fruhmann Antal (1908–1987). A több dinasztiát megért kályhásfamília ősöktől megörökölt csempemintái még a két háború közti, illetve az azt
megelőző polgári ízlés és igény lenyomatait őrizték meg.
Tavaly 35 millió forintos támogatásból készült el a 2008-ban megnyílt kályhamúzeum oktatótere a Kiss János utcai Fruhmann-házban. Ahogy Tanai Péter muzeológus, projektvezető lapunknak elmondta: nem csupán a cserépkályhás szakma múltját szeretnék bemutatni az országosan egyedülálló gyűjteménnyel, hanem a jövője miatt, az új, most szerveződő oktatási program segítségével korosztálytól függetlenül biztosítani tudják akár az élethosszig tartó tanulást is.

– A különleges látnivalókon kívül páratlan kincs az a hétszázötven darabos gipszminta-, illetve az a négyszáz darabos rátétminta-kollekció, amellyel még az iparművészeti múzeum sem büszkélkedhet. Az új projekt szlogenje: „Induljunk el a kályhától!" Ez arra utal, hogy a szakma-, céh- és életmódtörténethez kapcsolódó kiállítás koncepciójához igazodva a látnivalók mellett ősztől hetente három-négy napon olyan lehetőséget biztosítanánk, ahol például szakmai segítséggel, gyerekek és felnőttek számára szervezett kézműves-foglalkozásokon használhatnák kezüket és kreativitásukat is az érdeklődők – számolt be a közeljövő terveiről Tanai Péter.

A projektvezető még elmondta, hogy a különféle oktatási formák mellett a múzeum hangulatának megfelelő kulturális alkalmakkal – többek között cserépkályhák mellett üldögélős képzőművészeti és irodalmi estekkel – „ajándékoznák" meg a gyűjteménybe látogatókat.

Azt szeretnék, ha élne a múzeum, miként azt is, hogy idővel a Fruhmann-ház a témával kapcsolatos kutatási és oktatási központ lehetne. Oktatási projektjük első állomásaként a közelmúltban nagy sikerrel lezajlott a gyerek-kézművestáboruk, ami ősszel folytatódik. Erről és a további programokról információk szeptembertől érhetők el az info@kalyhamuzeum.hu drótpostacímen vagy a www.gymsmuzeum.hu honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előnyben a helyi termény

Egyre többen keresik a civil garanciát jelző táblát a városréti piacon, az Árkád mögött. Tovább olvasom