Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

A kálváriára enyészet költözött

A gyarmati kálvária száz-százhúsz évvel ezelőtt a község egyik meghatározó egyházi épülete volt.
Mivel a gyarmati katolikus egyházközség krónikája, a Historia Domus egy 1860-as években pusztító tűzvész alkalmával odaveszett, így pontos adatot tudni a kálváriakápolna építéséről nem lehet. Érdeklődésünkre Kottmayer Tibor műemléki szakmérnök, a szakrális kisemlékek egyik megyei néprajzos szakértője elmondta: az épület – a korabeli katonai térképek tanúsága szerint – 1850 és 1880 között készült, mégpedig jellegében (kis kápolna, kagylóhéjszerű tető, előtte három kereszt) a pápai kálvária rokonaként.

– A Gyarmat külterületi részén található kápolna soha nem volt búcsújáró hely. Fénykorában, a tizenkilencedik század végén, huszadik század elején a nagyheti ünnepi alkalmak, a húsvéti szertartás helyszínéül szolgált. A tornyon látható évszám szerint ezerkilencszázhuszonhatban felújították az épületet, ekkor teljesen új berendezést is kapott. A harmincas években zajló vallási reneszánsz után kezdődött a felszentelt hely alkonya. Ennek szomorú tanúja, ami megmaradt: a puszta téglafalak, a romos toronysisak, és az épület előtt lévő kereszt, rajta a megtört hátú pléhkorpusz – idézte fel a műemlékkel történteket Kottmayer Tibor. A szakember szerint az épület egykori funkciója nem állítható vissza. Ami biztos – mielőtt még teljesen az enyészeté lenne –, mielőbb fel kellene újítani.

– Öt évvel ezelőtt a Széchenyi-egyetem építészhallgatói felmérték a gyarmati kálváriát. Ez a dokumentáció egy kéréssel az – akkor még – Országos Műemlékvédelmi Hivatalhoz került. Elkészült a veszélyeztetett műemlék felújítási terve, amire a hivatal építési engedélyt is adott. Most itt tart az ügy, aminek megvalósításához pénz kellene, úgy tízmillió forint. Sajnos sem a helyi egyházközség, sem az önkormányzat nem áll úgy anyagilag, hogy jelentős összeggel támogatni tudná a felújítást, az egyházmegyei költségvetés is leterhelt, így csak valamiféle civil összefogásban lehet bízni. Remélem, azelőtt megkezdődhet a munka, mielőtt az építési engedély érvényessége megszűnik.
Kottmayer Tibor megjegyezte: fontos azon is gondolkodni, hogy ha sikerül a felújítás, miként hasznosítsák az épületet. Ezzel kapcsolatban egy olyan egyházi tábor ötletét említette, amelynek központja a kálváriakápolna lehetne, vagyis „új élet költözhetne az egykor megszentelt falak közé".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ortodox egyház kis missziósai

Az ország különböző vidékeiről érkeztek szerb gyerekek a budai ortodox egyházmegye által szervezett… Tovább olvasom